Nešto tamo pluta



, Nebojša Ljotić, Nismo mogli da intervenišemo ranije: Ninoslav Novković

Iz „Vodovoda“ su stalno potencirali da im je potreban prolaz kroz moj plac – ja dam saglasnost, a oni se čak i ne pojave. Jednom prilikom smo na delu uhvatili  i slikali kako „Komrad“ istače fekalni otpad u otvor iznad ovog zapušenog, na koji sve posle izleti, jer je to isti kanalizacioni vod. Ja im ljudski ukažem na grešku koju prave, a oni se potovare i zbrišu – kaže Nebojša Ljotić



 



Nebojša LjotićUlica Omladinskih brigada, udaljena na oko dva kilometara od centra grada, odmah ispod bivšeg „ Poljoprodukta“ i na nekoliko metara od auto- puta, ovih dana se može nazvati raznim imenima, ali ulicom zasigurno ne. Prizor zemlje natopljene fekalnom i industrijskom vodom, koja sa sobom nosi životinjske iznutrice i razne otpatke, sve do obližnje njive, po rečima meštana, nešto je sa čime se susreću već nekoliko meseci unazad.

Ovaj put po kome su nekada saobraćala teretna i ostala vozila, danas više nije podesan ni za kretanje pešaka zbog gadosti i smrada koji dominira okolinom. Prst preko nosa je više nego poželjan. Prolepšavanje vremena i porast temperature zasigurno će ubrzati proces raspadanja životinjskih ostataka, a tada će na scenu stupiti zaraze.

NEMAR

Zabrinuti meštani u nemogućnosti da obrađuju svoje poljoprivredno zemljište koje je potopljeno fekalnom i otpadnom vodom, strepe i za svoje zdravlje. Jedan od njih, Milan TASIĆ, slao je dopise na nekoliko adresa nadležnih institucija, ali otuda reakcija nema.

– Mi koji živimo u blizini i imamo voćnjake i vinograde, zvali smo komunalnu policiju čak pet puta. Samo jednom su izašli na lice mesta, slikali i na tome se sve završilo. Obavestili smo i „Vodovod“, koji je nadležan za ove stvari i ima vozilo koje bi moglo da reši problem zagušenja. Međutim, pravdajući se nepristupačnošću prilaza šahtu i uz konstataciju da žele da sačuvaju svoje skupoceno vozilo, do sada se nisu pojavili – rekao je nam je ovaj mladić.

Njegov komšija, Nebojša LjOTIĆ, čije je imanje najviše pogođeno ovim problemom, ogorčen je načinom kojim se nadležni ophode prema njima i pita se da li činjenica što su udaljeni od centra znači da su oni građani drugog reda.

– Šta sada da radim sa ovakvom njivom, šta da uzgajam na njoj – pita se on.

Nismo mogli da intervenišemo ranije: Ninoslav NovkovićKao i Tasić, i on je više puta zvao sam i prijavljivao problem svim mogućim komunalnim službama, ali je ishod bio identičan.

– Iz Komunalne policije dođu, slikaju i odu, bez rezultata. Iz „Vodovoda“ su stalno potencirali da im je potreban prolaz kroz moj plac, ja dam saglasnost, a oni se čak i ne pojave. Kao da niko ne mari za nas. Jednom prilikom smo na delu uhvatili  i slikali kako „Komrad“ istače fekalni otpad u otvor iznad ovog zapušenog, na koji sve posle izleti, jer je to isti kanalizacioni vod. Ja im ljudski ukažem na grešku koju prave, a oni se potovare i zbrišu – kaže Ljotić.

Nekoliko prisutnih meštana smatraju da je glavni uzrok problema obližnja klanica iz koje se u odvod kanalizacije bacaju životinjske iznutrice i koža. Napominju kako voda koja se izliva često bude krvava, te da po njoj plutaju životinjski otpaci. Oni optužuju „Vodovod“ za nerešavanje problema izlivanja industrijske vode koja dopire iz „Poljoprodukta“ već nekoliko godina. Zbog nje je, kako kažu, uništen asfaltni deo ulice koju su mnoga vozila koristila jer je značajno skraćivala put od i do železničke stanice.

Ninoslav NOVKOVIĆ, glavni inženjer službe održavanja iz „Vodovoda“ potvrđuje da problem postoji usled nenamenskog korišćenja kanalizacione mreže.

– Tu su prvenstveno industrijski objekti, korisnici iz te ulice, koji iz svoje proizvodnje bacaju otpatke poput, klanice, tehničkog servisa i hladnjače koja je značajan zagađivač. Nismo mogli da intervenišemo ranije zbog niskih temperatura na kojima specijalno vozilo za ispiranje pod pritiskom ne sme da radi, ali i zbog nepristupačnosti terena. Pokušavali smo ručno i nismo uspeli. Prvo moramo da napravimo pristupni put, da dobijemo saglasnost vlasnika za prolaz vozila kroz parcelu, i po mojoj proceni problem bi trebalo da bude rešen kroz jedan dan – rekao je Novković i potvrdio da postoji izlivanje industrijske vode kojoj ne mogu da uđu u trag.

Ovde je, kažu upućeni, prvo zapostavljena kanalizaciona mreža koju niko nije obnavljao dugi niz godina, osim što su odvode po potrebi pročišćavali radnici „Vodovoda“, iako je naseljenost bivala sve gušća. Takođe, sporni šaht je revizioni, u kome se stapa sva fekalna voda iz tog dela grada, čemu valja pridodati obilne atmosferske vode nastale usled otapanja snega koja je sa sobom nosila zemlju, rizlu i šta sve ne.

Dejan MIŠIĆ, sin vlasnika klanice „ Dva drugara“, pritužbe na račun klanice odbacuje kao neutemeljene i objašnjava ih potrebom meštana da za problem okrive nekog drugog.

NEKTAR NIJE ZAGADjIVAČ
Od vlasnika industrijskih objekata koje je Novković prozvao zbog nenamenskog korišćenja kanalizacije, kontakt smo uspostavili sa Vladom STANKOVIĆEM, vlasnikom firme „Nektar“, dok je vlasnik hladnjače „ Švarcman“ ostao nedostupan.
– Ovde je u kompleksu više objekata i ne može neko da nas poistovećuje sa klanicom. Mi se bavimo trgovinom pića, šta mi možemo da zagađujemo – kaže Stanković, jedan od vlasnika.

– Kanalizacione cevi u ulici Omladinskih brigada su recipijenti glavnog voda kanalizacije iz grada na putu za kolektor. Siguran sam da mi ne možemo biti krivci za začepljenje kanalizacije. To bi bilo kao kada bi nas neko optužio za začepljenje u centru. Moguće da se u otpadnoj vodi nalaze sitni ostaci životinjskog porekla, ali nismo blesavi da bacamo iznutrice i kožu, te da pravimo sebi probleme. Po nekim mojim informacijama, te šahte pune su kamenja, peska i zemlje, jer su im poklopci poskidani, pa svašta upada u njih. Mi dajemo na stotine hiljade dinara za raznorazna ulaganja u preradne sisteme i za otklanjanje životinjskog otpada u kafileriji u Ćupriji, što je propraćeno odgovarajućom dokumentacijom za svako klanje. Republički inspektor je izvršio uviđaj i o tome sačinio zapisnik, ali ja nisam upoznat sa njegovom sadržinom – kaže Mišić.

ASISTENCIJA I INTERVENCIJA

Nenad STAMENOV, načelnik komunalne policije, odbacuje optužbe meštana i kaže da su odgovorili na svaku prijavu. Njihovo delovanje ogleda se i u tome što „Komrad“ zabranio da se u spornom šahtu istače fekalni otpad iz septičkih jama.

– Izlazili smo na lice mesta kada god je bilo prijava. Tamo postoji problem vezan za kanalizaciju, jer u jednom delu postoje dve šahte. Jedna stoji otvorena, u kojoj može svako da baci šta mu se prohte i u kojoj se između ostalog sliva atmosferska voda, a druga je zapušena. U petak 9. marta smo izašli na lice mesta sa republičkim inspektorom, ali mi nismo služba koja može da ustanovi i utvrdi uzroke problema. Naš posao se zasniva na usmeravanje zahteva prema nadležnima, a ovo je problem sistemske prirode. Biće sastanka sa „Vodovodom“ i republičkim inspektorom uz kompletnu dokumentaciju, kada ćemo i videti kako će se problem rešiti i za koliko. Ukoliko situacija ne može da se reši, komunalna policija će podneti prijavu protiv „Vodovoda“ zbog nerešavanja problema koji je u njegovoj nadležnosti – kaže Stamenov.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar