Italijani moraju na aukciju



Sporazum: De Marki, Kalanovićeva i Stojčić, Novac nam je potreban: Zoran Stošić

Početna cena za tri pogona, u kojima će se proizvoditi tapacirani nameštaj od kože, iznosiće 1,9 miliona evra. Iako neće biti povlašćen, italijanski investitor sa kojim je potpisan Memorandum o razumevanju, najozbiljniji je kandidat za kupovinu oko 40.000 kvadratnih metara fabričkih hala



 



Sporazum: De Marki, Kalanovićeva i StojčićUkoliko se sve bude odvijalo po planu, Agencija za privatizaciju će krajem aprila, pošto je usaglasila stavove sa menadžmentom vranjske kompanije u većinskom vlasništvu države, organizovati prodaju oko 40.000 kvadratnih metara Jumkovih nepokretnosti, a najozbiljniji kandidat za kupovinu ovog prostora je italijanska „Ditre Italia“, firma koja proizvodi nameštaj od kože. Prema rečima naših sagovornika bliskih vranjskoj kompaniji, posle dosta problema i natezanja, početkom ove nedelje uklonjena je jedna od najvećih prepreka zbog kojeg kasni realizacija posla – procena vrednosti „Jumkovih“ nepokretnosti – pa će na javnom nadmetanju planiranom za kraj aprila, početna cena za 40.000 kvadrata iznositi 1,9 miliona evra, što je za 600.000 evra više od procene koju su uradili Italijani, a sa kojom se u „Jumku“ nisu složili.

A GDE SMO TU MI

Međutim, i menadžment „Jumka“, koji je tražio da se uradi nova procena vrednosti njihove imovine, traži deo kolača kako bi pristao na prodaju – u konkretnom slučaju garanciju vlade za komercijalni kredit od oko 10 miliona evra, što je novac potreban za transformaciju ove glomazne, većinski državne kompanije u modernu i pre svega energetski efikasnu fabriku, u kojoj je nekada radilo preko 10.000 ljudi, a danas 1.800.  

Iako neće biti povlašćena na nadmetanju, „Ditra“ ima najveći interes za kupovinu pogona. Setićete se da je  generalni direktor te firme Mikele De Marki krajem prošle godine u Vranju potpisao „Memorandum o razumevanju za realizaciju investicionog projekta kompanije Ditre Italia“ vrednog 13,5 miliona evra sa potpredsednicom Vlade Vericom Kalanović (G17) i gradonačelnikom Miroljubom Stojčićem, koji predviđa i 5.000 evra državnih para za svako od 411 planiranih radnih mesta. Na osnovu Memoranduma, Vlada je donela Zaključak prema kome ovu investiciju treba sprovesti do kraja, pa je računica, dakle, krajnje jednostavna: Italijani će Agenciji za privatizaciju uplatiti 1,9 miliona evra, od države će dobiti podsticajna sredstva od oko dva miliona evra, pa ispada da će fabriku dobiti besplatno. Otuda i realna pretpostavka da na aukciji „Ditra“ neće imati konkurenciju jer ko bi tek tako dao toliki novac za prazne hale.

Novac nam je potreban: Zoran StošićPrema rečima Zorana Stošića, generalnog direktora kompanije koja je u 2010, prema konsolidovanom finansijskom izveštaju dostupnom kod Agencije za privredne registre, napravila gubitak od 553,5 miliona dinara, što je dvostruko manje nego prethodne godine, ulazak Italijana u pogone uslovljen je garancijama vlade za kredite kod poslovnih banaka koji bi „Jumku“ omogućili nastavak procesa prekompozicije:

– Novac nam je potreban kako bismo smanjili ogromne troškove proizvodnje i osavremenili tehnologiju, pa nećemo dozvoliti da „Jumko“ ne dobije ništa od prodaje njegove imovine. Podsećam da pogoni koji se spremaju za prodaju nisu prazni, u njima se odvija proizvodnja, pa je Upravni odbor (UO) odlučio da ne dozvoli prodaju dok se mi ne obezbedimo. Podsećam da Agencija za privatizaciju ne može da nas proda bez naše saglasnosti – kaže Stošić i dodaje da „Jumko“ nema nikakve obaveze prema Italijanima.

Olivera ARANDjELOVIĆ, koja je u Agenciji zadužena za „Jumko“, kaže da sa Italijanima nije potpisan nikakav dokument i naglašava da „Ditra“ nije, kako se spekuliše, već uplatila 100.000 evra na ime troškova izmeštanja mašina iz pogona koje želi da kupi. Prema njenim rečima, Memorandum potpisan u Vranju ni za jednu stranu nije obavezujući i predstavlja „isključivo izraz volje zainteresovanih strana da stupe u neki budući pravni posao“:

– Prodaju Jumkove nepokretne imovine će organizovati Agencija za privatizaciju krajem aprila, u skladu sa zakonskim propisima, odnosno biće organizovano javno nadmetanje – licitacija, na kome mogu učestvovati zainteresovana pravna i fizička lica (domaća i strana),  koja zadovoljavaju uslove iz javnog poziva. Ko će u procesu nadmetanja biti proglašen kupcem predmetne imovine, zavisi od visine ponuđene cene – kaže Aranđelovićeva, koja dodaje da sva zvanična dokumenta Agencija sa pobednikom potpisuje nakon sprovedenog javnog nadmetanja.

PROCENA VREDNOSTI

Dejan TRIFUNOVIĆ, predsednik Upravnog odbora Jumka priznaje da je bilo izvesnih problema, pre svega vezanih za cenu „Jumkove“ imovine, a da je sada u interesu kompanije da „Ditra“ ne bude jedini učesnik predstojeće aukcije. Trifunović kaže da „Jumko“ planira da proda 55.000 kvadratnih metara prostora do septembra (pogoni Trikotaže, Konca i Dorade):

– Italijani su ranije angažovali privatnu firmu da proceni vrednost imovine za koju su zainteresovani, ali se mi sa njihovim nalazom nismo složili, pa je drugu procenu uradila agencija koja inače taj posao radi za državu. Ne mogu da govorim o konkretnim ciframa, samo mogu reći da je prva procena bila za 50 odsto manja. Mi nemamo nikakvih obaveza prema Italijanima, završili smo svoj deo posla i sada je na Agenciji da raspiše aukciju – kaže Trifunović.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar