THE BLUES BROTHERS



Najava da će 23. marta u u beogradskom Višem sudu biti rehabilitovan četnički vođa Draža Mihajlović informacija je koja mi kaže da je vlast definitivno odlučila da narod ne treba da misli, nego samo da glasa. Ja sam pacifista i ne gajim nikakava posebna osećanja ni prema četnicima, ni prema partizanima a Srbiju, ma koliko ona trenutno bila ogavno mesto za život, smatram i dalje za antifašističku zemlju. Zato se pitam – ko će od ove odluke da profitira, a jasno je da Srbija neće?

Osim Čičine antifašističke retorike u vreme dok se rat tek zakuvavao, sve ostalo što je radio četnički odnosno ravnogorski pokret bila je saradnja sa nemačkim i italijanskim okupatorom. Među dokumentima koja se čuvaju u Vojnoistorijskom institutu mogu se pročitati i instrukcije koje je on 1941. godine dao svojim komandantima gde, između ostalog, stoje i naredbe da treba „stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije – Crne Gore – Bosne i Hercegovine – Srema – Banata i Bačke“, da treba izvršiti „čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata“ i „stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa“.



Po čemu se, dragi četnici i partizani, razlikuju Čiča i Ratko Mladić, koga Haški tribunal tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima, što je u prevedeno u cifre 7.000 ubijenih?



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar