Šljokovica, lokovica, pritvor



Protiv Stošića i dvojice vlasnika lokalnih firmi otvorena istraga pod sumnjom da su nabavili preko 3.300 flaša rakije šljivovica, lozovača, votka, šljokovica i lokovica bez prateće dokumentacije. Oni su pod sumnjom i da su hteli da puste u promet preko 550 flaša rakije nepoznatog porekla, bez oznake, etiketa i logoa proizvođača



 



Poznati vranjski privatni preduzetnik Zoran STOŠIĆ zv. Žbeki (50) iz Vranja, vlasnik preduzeća „Palet kompani“ d.o.o. Dejan RISTIĆ (33) iz Vranjske Banje i Goran JANjIĆ zv. Tefa (45) iz sela Božinjevac, vlasnik firme „Paletgor“-Žbevac, uhapšeni su sredinom marta pod policijskom sumnjom da su protivzakonito nabavili veliku količinu rakije radi dalje prodaje, te da su, takođe, proizvodili rakiju nepoznatog porekla, bez oznake, logoa i etikete proizvođača u nameri da je puste u promet.

Policijska uprava Vranje je saopštenjem obavestila medije da Stošića, Ristića i Janjića sumnjiči za tri krivična dela – „zloupotrebu službenog položaja“ (kazna 1-8 godina zatvora kada se pribavi korist od preko 450.000 dinara) u saizvršilaštvu u sticaju sa krivičnim delom „falsifikovanje službene isprave“ (od tri meseca do pet godina zatvora), kao i za „proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda“ (predviđena zakonska kazna od tri meseca do tri godine zatvora).

RAKIJA SUMNjIVOG POREKLA

Iz policije je javnosti saopšteno da su njih trojica „iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja“ koje su imali u navedenim firmama (Stošića policija označava kao „zastupnika i komercijalistu“) tokom februara i marta 2012. godine nabavili veću količinu alkoholnih pića od drugih preduzeća bez plaćanja obaveza prema budžetu Republike Srbije. Takođe su, sumnja policija, sačinili „dokumentaciju sa neistinitim podacima u nameri da alkoholna pića stave u promet bez pregleda ovlašćenog lica“.

Posle krivične prijave sa ovakvim navodima, Osnovno tužilaštvo u Vranju podnelo je zahtev za sprovođenje istrage.

Prvoosumnjičeni Stošić je, prema navodima iz zahteva za istragu, zajedno sa Ristićem i Janjićem sredinom februara nabavio veću količinu rakije od izvesne firme „Step into the briness“ d.o.o. Beograd (u slobodnom prevodu – korak ka rasolu – prim. aut.). Račun su, navodi se, sačinili sami, ispečatirali ga i potpisali, navodno prikazujući da su rakiju nabavili od drugih proizvođača – firmi „Raviola“ i „Lukas-deluks“, obe iz Subotice. Reč je o rakijama šljivovica, lozovača, votka, te žestokim pićima zanimljivih naziva „šljokovica“ i „lokovica“.

Ustanovljeno je da su nabavljene 3.342 flaše u pakovanjima od litra, 0,7 litra i 0,1 litra u ukupnom iznosu od 690.360 dinara. U istrazi će se dokazivati da li je rakija zaista nabavljena bez prateće dokumentacije, kao i da li je nabavljena radi dalje prodaje bez evidentiranja u poslovnim knjigama navedenih preduzeća. Kao i da li su osumnjičeni želeli izbegavanje plaćanja akciza i poreza.

Dokazivaće se i da li su u dva sumnjiva računa-otpremnice iz februara i marta ove godine, sačinjena između firmi „Step into the briness“ d.o.o. Beograd, „Raviola“-Subotica, „Paletgor“-Žbevac i „Palet kompani“-Vranje, zaista uneti neistiniti podaci, kako sumnjaju policija i tužilaštvo. Takav račun kasnije je, navodno, upotrebljen u pravnom prometu, a cilj je, kako se navodi u istrazi, bio sticanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 690.360 dinara.

Istraga se protiv trojice uhapšenih vodi i po drugoj tački. Tužilaštvo će morati da dokaže da su Stošić, Ristić i Janjić, osim toga što su, navodno, pustili u prodaju šljivovicu, lozovaču, votku, šljokovicu i lokovicu u pakovanjima od litra i 100 mililitra (rakiju, kako se navodi u istrazi, sa etiketama i znakovima proizvođača „Lukas-deluks“ Subotica) takođe i „proizvodili alkoholno piće“. Reč je, navodno, o rakiji nepoznatog porekla, bez oznake, etiketa i logoa proizvođača. Predmet dokazivanja biće da su kao takvu hteli da je puste u prodaju i to preko 550 flaša.

To su, sumnjaju policija i tužilaštvo, hteli da prikriju, pa su zato, navodno, koristili fiktivne račune i otpremnice preduzeća „Palet kompani“ i „Paletgor“ kako takvu proizvodnju ne bi evidentirali u poslovnim knjigama. Posao je tužilaštva da dokaže kako su falsifikovanim računima navodno prikazivali da su rakiju kupili od preduzeća „Step into the briness“ d.o.o. Beograd i „Raviola“-Subotica za preduzeće „Palet kompani“ Vranje. Trebalo je da izgleda kao da „Palet kompani“ prodaje rakiju „Paletgoru“, iako zapravo nije bilo nikakvog prometa među tim firmama, što će takođe biti predmet dokazivanja.

Pravni zastupnik osumnjičenih, advokat Panta NAKIĆ iz Bujanovca, nije želeo da u ovoj fazi postupka bilo šta komentariše.

– Dosad sam samo čuo ono što su njih trojica izjavili pred istražnim sudijom nakon hapšenja. Ako je to što oni tvrde tačno, onda u njihovim postupcima nema krivičnog dela. Mislim, međutim, da bi se kosilo sa interesom istrage da bilo šta prejudiciram ili nagađam. Sačekajmo da vidimo dokaze tužilaštva i da pretkrivični postupak krene – kaže Nakić.

NEGIRALI DELO

Stošić je uhapšen 9. marta kada mu je određeno jednomesečno zadržavanje u pritvoru, dok su Ristić i Janjić uhapšeni narednih dana i takođe se u momentu zaključenja ovog broja „Vranjskih“ nalaze u pritvoru. Iz dobro obaveštenih izvora bliskih istrazi novinar saznaje da su Stošić, Ristić i Janjić odlučili da govore pred istražnim sudijom Osnovnog suda gde su negirali izvršenje krivičnih dela za koja se sumnjiče. Stošić je izjavio da se nije bavio falsifikovanjem i pokušajima da utaji porez i izbegne plaćanje akciza. Što se tiče rakije bez etiketa u količini od preko 550 flaša, kazao je da je nabavio za organizovanje porodičnih veselja, prenosi novinarov izvor. U istrazi predstoji saslušanje svedoka koje će predložiti tužilaštvo.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar