Radno vreme jedan sat



, , , ,

IZJAVA NEDELjE:



Slobodan Stamenković, predsednik Skupštine grada, o kritičarima proslave na Besnoj kobili povodom isteka odborničkih mandata

– Reč je o odbornicima, ne naravno svima, koji na sednicama Skupštine nisu ukupno bili prisutni ni jedan sat, i koji radeći u budžetskim ustanovama radno vreme provode u ugostiteljskim objektima.



 

PRIVREDA

Obućari na sajmu u Dizeldorfu

Pet kompanija sa juga Srbije izlaže po prvi put svoje proizvode na najvećem sajmu obuće u Nemačkoj, Međunarodnom trgovinskom sajmu u Dizeldorfu.

“Minex”, “Mladenović”, “Stefi Komerc”, “Roberto SS” i “Lotus”, preduzeća  koja su članovi klastera „Koštana“, udruženja proizvođača obuće sa juga Srbije koji su se okupili uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), izlažu svoje proizvode na sajmu na kome ove godine ima  oko 1.280 izlagača.

USAID je omogućio kompanijama da otputuju za Dizeldorf u sklopu šire saradnje sa klasterom „Koštana“ koja za cilj ime smanjenje nezaposlenosti na jugu Srbije kroz osnaživanje malih i srednjih preduzeća.

SIMPO I IKEA
Ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Krister Asp se sastao sa predsednikom kompanije “Simpo” Dragomirom Tomićem povodom planova za otvaranje zajedničkih prodajnih kapaciteta sa švedskom “Ikeom”.
Tokom posete Vranju švedski ambasador Krister Asp želeo je i da lično od Dragomira Tomića dobije informacije o programima koje realizuje “Simpo”.
– Kompanije “Simpo” i “Ikea” uspešno sarađuju već 30 godina. U toj saradnji sada je na redu otvaranje zajedničkih prodajnih kapaciteta ovde u Srbiji – rekao je ambasador Asp posle sastanka.
Švedski ambasador je rekao da mu nije poznat godišnji obim prometa, ali da je za “Ikeu” jako važno to što “Simpo” godinama uspešno snabdeva osam velikih “Ikea” salona u Rusiji.
(Tanjug)

SKIJALIŠTU 18 MILIONA
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja odobrilo je sredstva za realizaciju projekta izgradnje kablovskog voda 10(6) kV za napajanje električnom energijom Skijališta „Besna Kobila“ i Krive Feje. Prema rečima direktora JP Skijalište „Besna Kobila“ Dragana Janjića, potpisivanje ugovora biće obavljeno u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, a ukupna vrednosti projekta je 18 miliona dinara.

HAN DOBIO DRUGU PETLjU
Izmenama i dopunama prostornog plana područja infrastrukturnog koridora Niš-granica Republike Makedonije, opština Vladičin Han dobija, pored petlje „Vladičin Han“, i petlju „Gramađe“ u ravni Industrijske zone, saopšteno je na opštinskom sajtu.
Izgradnjom ove petlje, stvaraju se svi preduslovi za nastavak realizacije regionalne industrijske zone, robno-transportnog centra i teretne železničke stanice sa značajnim udelom teretnog tranzitnog saobraćaja. Takođe, petlja „Gramađe“ biće i u funkciji veze autoputa sa južnim i jugozapadnim delovom opštine kao i sa gradskim centrom u Vladičinom Hanu.
Južno od petlje „Gramađe“, predviđena je i izgradnja obostrano smaknutog motela „Vladičin Han“ tip 1 sa mogućnošću dvonamenskog korišćenja za tranzitne i goste van koridora autoputa. Pored ovog motela, predviđena je izgradnja ostalih pratećih sadržaja kao što su nadvožnjaci, podvožnjaci, benziske stanice, elektroenergetski vodovi i trafo stanice za potrebe napajanja tunela, naplatnih rampi, osvetljenja itd.
(eKapija)

ODBOJKAŠ KUPUJE AKCIJE SIMPA
Najveći akcionar „Simpa” je, posle države, poznati odbojkaš Ivan Miljković. Trenutno je vlasnik 1,6 odsto kapitala, a od njega više poseduje samo država, koja preko više fondova ima većinsko vlasništvo od blizu 45 odsto.
Kada bi država htela da proda svoj paket akcija, cela kompanija bi mogla da se pazari za svega 1,7 miliona evra.
Međutim, budući vlasnik morao bi da računa i na dug od čak pet milijardi dinara, što je oko 45 miliona evra, koliko od “Simpa” potražuje Poreska uprava Srbije. Reč je o iznosu s kraja 2011. godine, koliko je od ovog proizvođača potraživala Poreska uprava, na ime neplaćenih poreza i doprinosa.
Vlada Srbije je zamrznula taj dug sve do prodaje državnog udela u ovom preduzeću. Navodno se tender za prodaju državnog paketa akcija priprema, a čelnici kompanije navode da bi poreska dugovanja trebalo da budu namirena upravo iz privatizacionih prihoda.
Ako cela kompanija, trenutno, na tržištu vredi svega 1,7 miliona evra, teško da se od prodaje državnog paketa, koji je manji od polovine, može podmiriti narasli dug.
(Novosti)

Kako bi im omogućio najbolje startne pozicije i uvećao šansu za prodaju, USAID je organizovao pripremnu posetu Dizeldorfu u septembru 2011. Predstavnici kompanija su takođe prošle godine posetili ovu sajamsku manifestaciju kako bi iz prve ruke dobili uvid u organizaciju sajma. Ove posete organizovane su u saradnji sa Nemačkom privrednom komorom u Srbiji.
Za potrebe sajma, klaster „Koštana“ je u saradnji sa USAD-om izradio poseban štand na kojem su izloženi proizvodi  u Dizeldorfu a uložena su i sredstava u razvoj vizuelnog identiteta i robne marke klastera, sve u cilju povećanja konkurentnosti.

Obućari sa juga Srbije će krenuti stopama industrijskog klastera „ASSTEX“, asocijacije sandžačkih tekstilaca, koji već dve godine posluju u saradnji sa USAID. Ova saradnja omogućila im je izlazak na nova inostrana tržišta u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Nemačkoj i Poljskoj, kao i otvaranje prvog Distributivnog centra u Moskvi.

Tokom proteklih pet godina kompanije koje učestvuju u aktivnostima USAID-ovog Projekta za jačanje ekonomske sigurnosti uspele su da samo na sajamskim manifestacijama u zemlji i inostranstvu ostvare prodaju u iznosu od 12,5 miliona američkih dolara.

(Južne vesti)

 

Akcionari „Alfe” bez dividende

Upravni odbor vranjskog proizvođača peći i šporeta, „Alfa plam“, predložio je skupštini akcionara da ove godine ne donese odluku o isplati dividende vlasnicima akcija što je dugi niz godina bila važna karakteristika ove hartije.

Kako se navodi u predlogu odluke o kojoj će raspravljati akcionari, celokupna dobit iz protekle godine u iznosu od 480,6 miliona dinara se ne deli već se raspoređuje kao neraspoređana dobit i to radi očuvanja stabilnosti poslovanja društva i likvidnosti u poslovanju.

Kako se dalje navodi, „uslovi poslovanja u toku 2011. i početkom 2012. godine su sve teži i teži i svetska ekonomska kriza je izvršila uticaj na pad potrošnje i mogućnost naplate i u našoj zemlji te svi napred navedeni razlogi idu u prilog donošenju ovakve odluke“.

Prošle godine, skupština akcionara „Alfa plama“ izglasala je bruto dividendu u visini od 500 dinara po akciji što na aktuelnu cenu ovih hartija od 7.500 dinara daje dividendni prinos od 6,7%.

(eKapija)

 

Menjati odnos Vlade prema lokalnim samoupravama

Šta treba uraditi za srpsku ekonomiju u naredne četiri godine, bilo je ključno pitanje okruglog stola u Vranju na temu „Vizija 2016 – nova agenda za buduću Vladu“. Predočene su mogućnosti, ali i problemi sa kojima se u ovom trenutku suočava srpska privreda.

Ekonomsko pitanje mora da bude prioritet za buduću Vladu, složili su se učesnici konferencije. Samo ukoliko ekonomija i privreda budu u prvom planu imaćemo nova radna mesta i zapošljavanje mladih. Ka tom cilju nezaobilazan je proces decentralizacije. Međutim, siva ekonomija sputava mnoge projekte i planove i taj problem treba rešavati, smatraju u Stalnoj konferenciji gradova i opština.

Jedan od zadataka nove Vlade trebalo bi da bude i promena odnosa prema lokalnim samoupravama, smatra gradonačelnik Miroljub Stojčić. Vlada mora više da poštuje ulogu lokalne samouprave, ali i da napravi plan investiranja kako ulagači ne bi odlazili samo u pojedine krajeve Srbije dok su drugi zapostavljeni. Ministarstvo prosvete moralo bi više da se pozabavi otvaranjem novih obrazovnih profila kakvi su potrebni investitorima koji ovde dolaze. Ali to nije sve.

U diskusiji na temu šta je potrebno poručiti novoj Vladi uključili su se i privrednici sa ovog područja ukazujući na probleme koji ih muče.

Oni traže da se vrši stalan pritisak na Vladu kako bi komunikacija na relaciji nadležno ministarstvo – privrednik bila bolja nego što je sada. Svi zahtevi sa skupa, kao i iskustva iz drugih gradova, naći će se u zajedničkom dokumentu koji će biti predat novoj Vladi.

(RTV)

 

GRAD

Još jedan vrtić

U Vranju će ove godine početi izgradnja još jednog, desetog po redu, vrtića.

Dragan Janjić, lokalni koordinator za projekte iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) kaže da će na ovaj način biti rešen dugogodišnji problem smeštaja dece predškolskog uzrasta.

– Izgradnja još jednog vrtića u Vranju je neophodna, zbog čega nam je iz NIP odobreno 93 miliona dinara – rekao je Janjić.

On je izrazio nadu da će narednih nekoliko meseci biti izrađena projektna dokumentacija, tako da će radovi na novom vrtiću početi sredinom ove godine. Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić kaže da sada nema razloga za bilo kakvo odugovlačenje s obzirom da je određena lokacija i da su sredstva odobrena.

– Novi vrtić u predgrađu Raška imaće površinu od oko 5.000 kvadrata, a kapacitet će mu biti 400 mališana. Koštaće ukupno 120 miliona dinara, a razliku od 30 miliona obezbediće grad – kaže gradonačelnik Stojčić.

On podseća da će u Vranju u devet vrtića boravi 2.300 mališana. Septembra prošle godine je otvoren vrtić „Čarolija“ sa 300 mesta.

(OK radio)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar