Naprednjaci bez Laleta



Prvo sa SNS: Dejan Stanojević, Idemo sami: Stefan Dutina, Važna je ideja: Goran Stefanović, Odluka narednih dana: Radoslav Mojsilović

Dve stranke na republičke izbore idu kao jedna, a ovde kao očima da ne mogu da se gledaju, jer su pregovori o zajedničkoj listi propali



 



Izbori za lokalne skupštine u Srbiji biće održani 6. maja, glasi dugoočekivana vest iz Skupštine Srbije. Odmah po raspisivanju izbora počela je grozničava trka sa vremenom ovdašnjih političkih prvaka. Poslednji razgovori vode se ovih dana – izborni rokovi su zbijeni i unose dodatnu nervozu.

Idemo sami: Stefan DutinaIZA KULISA

SNS je uspeo da na svoju stranu prevuče DSS, sa kojim ima „džentlmenski sporazum“ o nenapadanju u kampanju i spremnost da se razgovara o koaliciji još u noći izbora. Dogovor dve stranke nije i zvanično potpisan, ali je Dejan STANOJEVIĆ, šef vranjskog DSS-a jasno je rekao da ovakav usmeni dogovor znači raskidanje Protokola koji su Koštuničini fanovi imali sa socijalistima.

– Da vidimo šta kaže matematika, ali mi kao opoziciona stranka prvo ćemo razgovarati sa SNS-om. Sporazum sa SPS-om više ne važi, ali sa tom strankom imamo vrlo korektne odnose i dalje – kaže  Stanojević.

Slično i o čitavoj priči misle i u SNS-u.

– DSS nas podržava unazad više od godinu dana, imamo dnevnu komunikaciju, ali ništa za sada nismo potpisivali, nego imamo usmeni dogovor. Za sada, imamo koaliciju sa Pokretom socijalista i Pokretom „Snaga Srbije“. PSS je dobio dva mesta na našoj listi, a imaće sigurno jedno odborničko mesto, dok je PS dobio jedno garantovano mesto i pet odborničkih kandidata – kaže okružni šef vranjskih neprednjaka Dragan NIKOLIĆ.

Prvo sa SNS: Dejan StanojevićU SNS-u ne isključuju mogućnost saradnje sa PUPS-om, za koga veruju da je iznutra oštro podeljen na pristalice saradnje sa SPS-om ili SNS-om.

Kratkih rukava ovde je ostao SPS, kome su naprednjaci očigledno, i to na više nivoa, razbili plan o širokom okupljanju srodnih stranaka. Eto, „otkinuli“ su im DSS, a rade i na odvajajnju PUPS-a i Nove Srbije. Malo li je? Ipak, šef vranjskih socijalista Zoran ANTIĆ tvrdi da nije zabrinut.

– Niko nama ništa nije razbijao. Dobro odnosi SPS-a sa svima rezultiraju i dobrom saradnjom. Zato smo i potpisali Protokol pet stranaka, i on još uvek važi. Mi smo još uvek stožer okupljanja ozbiljnih političkih činilaca. Imamo listu, ali čekamo konačan rasplet – kaže Antić.

Kao novi problematični detalj „odnosa“ SPS-a i SNS-a postavilo se pitanje kome će se jatu privoleti Nova Srbija. SNS i NS su partneri na republičkom, a SPS i NS na lokalnom nivou. A snaga od sedam odbornika iz 2008. godine svakako nije za bacanje. Dve stranke na republičke izbore idu kao jedna, a ovde kao očima da ne mogu da se gledaju, jer su pregovori o zajedničkoj listi propali.

Odluka narednih dana: Radoslav Mojsilović– Sa NS-om se nismo dogovorili, ali ćemo im posle izbora ponuditi saradnju. To je završena priča, jer nam je Arbitražna komisija dve centrale odobrila da po ovom pitanju odlučimo kako mi hoćemo – kaže Dragan Nikolić. 

Slično priča i predsednik Okružnog odbora NS-a Radoslav MOJSILOVIĆ. Stranka koju on ovde vodi kao ponudu od naprednjaka dobila je samo procentualno učešće na listi, nikakve druge garancije, što je za njih bilo neprihvatljivo. Sa druge strane, oni su kod lokalnog SPS-a naišli na svako razumevanje, ali se čeka odluka beogradske centrale SPS-a da li je ta koalicija moguća. Za to vreme, u NS raste raspoloženje da se samostalno ide na izbore.

– Mnogi su nas zvali u koaliciju, ima mnogo dobrih ideja, i mi ne bežimo od razgovora. Sa druge strane, već imamo svoju sopstvenu listu, i spremni smo da na izbore idemo sami. Odlučićemo u narednih nekoliko dana – kaže Mojsilović.

Izostanak NS-a sa liste SPS će, najverovatnije, nadoknaditi na drugoj, manje očekivanoj strani. Iako Antić tvrdi da je razgovor sa Ljajićevim pristalicama „prirodan, zbog srodnosti programa“, vranjski SDPS pre je bio očekivan na listi DS-a nego na socijalističkoj. No, izgleda da je glavni inspirator približavanja socijalista i SDPS-a bio lično Jug RADIVOJEVIĆ, potpredsednik stranke.

Važna je ideja: Goran Stefanović– Jesmo u pregovorima, ali sa dve ili tri stranke. Još ništa nismo odlučili, možda idemo i sami. Lično sam razgovarao sa Rasimom i dobio punu slobodu odlučivanja – kaže Aleksandar STAJIĆ, šef vranjskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije.

LEVO I DESNO

Pobednici prethodnih izbora, radikali, i ovoga puta izlaze pred birače sami. Stefan DUTINA, predsednik vranjskog odbora SRS-a, kaže da se ova stranka odavno spremna za izbornu utakmicu.

– Idemo sami, pa ćemo posle izbora da vidimo. Jedino decidno nećemo sa SNS-om. Radimo svoj posao, i ne gledamo tuđ – kaže Dutina, ocenjujući kao smešne insinuacije da je SRS u dobrim odnosima sa vranjskim demokratama, te da sa njima pravi priču o nekakvoj navodnoj postizbornoj koaliciji.

Uroš TRAJKOVIĆ biće nosilac odborničke liste i kandidat za gradonačelnika URS. Na listi te stranke po šest mesta dobili su pripadnici Narodne partije Maje GOJKOVIĆ i G.G. “Pokret za Vranje”. Od poznatijih imena, nestranačkih, na listi su i doktor Lazar Stanković i filozof Srboljub Dimitrijević Kum.

Demokrate su oko sebe okupili SPO, DHSS i stranku zelenih, ali su sa ostalim kandidatima imali mnogo veće probleme. Dogovor sa LDP-om trajao je u utorak do kasno uveče, ali su na kraju stavovi ipak usaglašeni. LDP je dobio devet mesta na listi, a od toga tri sigurna odbornička mandata. Pregovori o ovome trajali su nekoliko meseci, a za DS je bilo neprihvatljivo da se zajednička lista zove recimo DS-LDP-SPO-DHSS-„Preokret“. No, liberali su odustali od toga, zatezale su i centrale, ali je na kraju zajednička lista sklopljena, uz veliku muku. Kako dalje?

– Mi smo se okupili oko iste ideje, ne samo za izbore. Ideja je da se formira drugačija vlast, da gradonačelnik bude otvoren za javnost, da imamo tim kome će on biti na čelu, efikasan i uspešan – kaže Goran STEFANOVIĆ, šef vranjskog odbora DS-a.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar