Ima li veće sramote?



, , , ,

IZJAVA NEDELjE:



Predrag Stojković, šef Odborničke grupe SRS

Ispada da Grad Vranje, koji je evropska prestonica za donatore, nema para da isplati jadne plate odbornicima od svega 5.000 dinara. Ima li veće sramote od toga?



 

Simpo jedva da ima za kamate

Ukupan gubitak Simpa iz Vranja u izvozu tokom februara procenjen je na 1,5 miliona evra, izjavio je savetnik predsednika kompanije Borislav Milačić.

On je rekao da zahvaljujući dobrim januarskim rezultatima, kompanija beleži ove godine i dalje rast proizvodnje i izvoza, u odnosu na isti period prošle godine.

Podsećajući da je prošlog meseca bila izuzetno teška situacija i na domaćem tržištu, Milačić je za kompanijski list konstatovao da priliv sredstava nije bio dovoljan za pokriće troškova proizvodnje i kontinuiranu nabavku repromaterijala.

Rukovodstvo je preduzelo mere i postiglo dogovor sa bankama, koji će „Simpu“ obezbediti dodatni novac za održanje likvidnosti i kontinuiteta poslovanja. Obezbeđeni su i novi rokovi otplate postojećih kredita, tako da će ove godine plaćati samo kamate, dok je otplata glavnice prebačena za sledeću godinu.

TERNA TRAŽI 200 RADNIKA
Grčka kompanija „Terna“, koja će biti angažovana na izvođenju radova na autoputu E75, deonica Vladičin Han – Donji Neradovac, planira da zaposli 200 radnika, navedeno je na sajtu grada Vranja.
„Terna“ je oglasila potrebu za građevinskim inženjerima, geometrima, nadzornicima sa iskustvom u putogradnji, majstorima, običnim radnicima, upravljačima mašina, kao i vozačima kamiona.
(E kapija)

REVIZORI KONTROLIŠU GRADSKU VLAST
Revizori Državne revizorske institucije već osam dana pregledavaju sve finansijske izveštaje završnog računa i vrše reviziju pravilnosti poslovanja Grada Vranja. Revizijom su obuhvaćeni najveći korisnici gradskog budžeta, Gradska uprava, Direkcija za izgradnju i Predškolska ustanova.
Po potrebi, revizori su najavili da bi mogli da izvrše kontrolu i drugih korisnika budžeta, dakle javnih preduzeća i ustanova u Vranju.
Na pitanje O. K. Radija šta će konkretno da kontrolišu u lokalnoj samoupravi, revizori su kratko odgovorili – sve što ih zanima iz 2011. godine.
Onda su to objasnili da su revizori nadležni za proveru kompletno svakog papira iz lokalnog budžeta, sve funkcije trezora, tokove svih javnih nabavki, isplate plata i drugih davanja, svih finansijskih transakcija, finansijskih izveštaja, primene propisa i drugog.
(OK radio)

ZA KULTURU ŠEST MILIONA DINARA
Grad Vranje dobio je od Ministarstva kulture Republike Srbije sredstva za finansiranje šest projekata. Za izradu tehničke dokumentacije za restauraciju i konzervaciju zgrade Selamluka – kompleks pašinih konaka u Vranju izdvojeno je 300.000 dinara, za adaptaciju depoa Narodnog muzeja 150.000 dinara, za savremeni vid prezentacije kulturnog nasleđa muzej kuće Bore Stankovića 50.000 dinara, za prihvatni depo Istorijskog arhiva 300.000 dinara, za digitalizaciju arhivske građe Istorijskog arhiva, takođe 300.000 dinara i za obeležavanje jubileja, 50. godina Istorijskog arhiva 240.000 dinara.

USPEH GIMNAZIJALACA
Učenici Gimnazije “Bora Stanković“ u Vranju sa okružnog takmičenja iz matematike održanog u Vladičinom Hanu, u konkurenciji od stotinak srednjoškolaca, plasirali su se na državno takmičenje.
Milena Savić, Milan Krstić i Milan Zafirović, učenici trećeg razreda i Nikola Pešić, maturant, sedamnaestog matra u Novom Sadu takmičiće se srednjoškolcima iz cele Srbije.
(RTV)

REVITALIZACIJA POLjSKIH PUTEVA
Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović sa gradonačelnicima i predsednicima 46 opština potpisao je ugovore o revitalizaciji poljskih puteva.
Potpisivanju u Narodnoj Skupštini u Beogradu prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Vranja Srđan Vasiljević, koji je u izjavi za našu kuću rekao da će na pordučju grada biti revitalizovano 26 kilometara poljskih puteva.
(RTV)

SKUP O KOLOREKTALNOM KARCINOMU
U Zdravstvenom centru biće organizovan kurs prve kategorije pod nazivom “Dijagnostika i lečenje kolorektalnog karcinoma“, na kojem će predavači biti eminentni stručnjaci sa medicinskih fakulteta u Nišu i Skoplju.
Pored ostalih, gosti će biti hirurzi prof. Z. Krivokapić, predsednik Evropskog udruženja kolorektalnih hirurga iz Beograda, akademik prof. R. Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva, prof. N. Stanković, načelnih hirurgije VMA, te pukovnici dr R. Vitas i dr A. Petković iz Vojne bolnice u Nišu, dok iz Skoplja dolaze profesori K. Serafimov i A. Peev.
Među gostima je i prim. G. Cenić, načelnik Hirurgije Vranje u penziji, a predavanje će održati i dr sci  M. D. Stošić, hirurg Zdravstvenog centra Vranje.
Skup će biti održan 24. marta ove godine u sali Vojske Srbije.

Sa Fondom za razvoj Srbije početi su razgovori o mogućnostima za pretvaranje obaveza prema toj instituciji u kapital, u zavisnim preduzećima, gde je Fond učestvovao sa svojim kreditima. Takođe se razmatraju i načini reprogramiranja drugih kredita, uzetih od te institucije.

Milačić je dodao da je, sa ciljem da se poboljša likvidnost preduzeća, krajem februara počela u Beogradu, Nišu i Subotici akcijska prodaja robe van asortimana za 2012. godinu, sa popustom od 50 odsto.
Akcija „Nedelja upola cene“ dala je dobre rezultate, dnevni prometi su udvostručeni, a negde i utrostručeni u odnosu na januar.
Posebno je značajno to što je pored robe sa popustom od 50 odsto, u velikoj meri porasla prodaja proizvoda iz novog asortimana, koja nije bila na sniženju, a koja je u ukupnom prometu učestvovala sa 65 odsto, naveo je Milačić.

(Tanjug)

 

Jumkovi radnici najavljuju protest

Sindikat ASNS kompanije „Jumko“ najavio je da će organizovati protest ispred zgrade Vlade u Beogradu 25. marta ako država do tog datuma ne ispuni zahteve vranjskih tekstilaca kojima se duguju 22 plate.

Snežana Veličković, predsednica ovog sindikata, kaže da Agencija za privatizaciju namerava da otuđi „Jumkove“ pogone „Trikotaža “ i „Konac“ i da ih proda italijanskoj firmi „Ditri“ bez da konsultuje sindikat i menadžment kompanije.
– Nemamo nikakve garancije od države šta će sa našom fabrikom da bude – kaže Veličkovićeva.

Veličkovićeva napominje da se za novi krug socijalnog programa u „Jumku“ prijavilo 338 radnika, da se čeka na njegovu realizaciju i da i dalje nije postignut dogovor oko minimalne cene rada.
– Knjižice 1.800 tekstilaca overene su do kraja marta, posle čega radnici ostaju bez zdravstvenog osiguranja – napominje ona, navodeći da će zahtevi vranjskih tekstilaca biti dostavljeni i Vladi i Ministarstvu ekonomije.

Veličkovićeva ocenjuje da i pored svih zalaganja menadžmenta kompanije da „Jumko“ opstane, ni država ni lokalna samouprava ne pokazuju interesovanje da se sačuva kontinuitet u proizvodnji kompanije. U „Jumku“ je upošljeno 1.800 radnika, a njihove prosečne zarade je oko 14.000 dinara.

(OK radio)

 

Počelo pilot finansiranje po učeniku

Prosvetne vlasti obećavaju da nastavnici koji su višak neće otići bez otpremnina.

– U 16 lokalnih samouprava u Srbiji (Subotica, Valjevo, Rača, Temerin, Brus, Pirot, Vranje, Požega, Palilula, Vračar…), počeo je pilot program „finansiranja po učeniku”. Za sada sve ide dobro i nadamo se da ćemo uspeti da napravimo takve formule da svi budu zadovoljni kada u školskoj 2014–2015. počne novi sistem finansiranja – rekao je Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete i nauke na nedavnoj konferenciji „Dobre prakse i partnerstva – ključ efikasnog, kvalitetnog i pravednog obrazovanja”.

Kako je objasnio, prema broju đaka određivaće se sredstva koje neka škola, a onda i nastavnik dobijaju svakog meseca, a novac će delom obezbeđivati lokalna samouprava, a delom budžet države.

Međutim, iako će osnovni kriterijum biti broj učenika, vodiće se računa o patuljastim školama, ruralnim i multietničkim sredinama. Kostić kaže da se stalno susrećemo sa problemom velikog broja škola u kojima je dva do 10 ili 15 učenika, i dalje ima 4.092 takva razreda, što deluje mnogo, ali ipak neke specifičnosti moraju da se uvaže i to se nije krilo ni od stručnjaka iz Svetske banke.

Po rečima Kostića, prelazak na novi način finansiranja će značiti i novi višak prosvetnih radnika, ali Ministarstvo prosvete i nauke ima spreman plan, što je objasnio i ministar, dr Žarko Obradović:

– Još imamo 2.682 nastavnika bez dela norme i oko 100 neraspoređenih. Problem sa brojem zaposlenih se može pojaviti narednih godina kada počne finansiranje po glavi učenika, međutim ovo pitanje će se rešavati kako kroz socijalni program tako i samim daljim unapređenjem sistema obrazovanja – uvođenjem celodnevnog boravka i slično.

Proces racionalizacije je, inače, počeo školske 2009–2010. godine i sprovodi se u tri faze – kroz racionalizaciju mreže škola, odeljenja i zaposlenih.

– Prve godine je smanjen broj odeljenja za 658, u drugoj za 533, u trećoj za 394, tako da smo do sada smanjili broj odeljenja za 1.585. To je logično uslovilo i pojavljivanje tehnoloških viškova. Početkom 2011. bilo je 4.887 zaposlenih za čijim radom je delimično prestala potreba, a sada je broj neraspoređenih zaposlenih 2.682. Ove godine je bilo 158 zaposlenih koji nisu imali 100 odsto norme, neki su otišli u penziju i na kraju ih je ostalo stotinak. Određena radna mesta smo morali da ukinemo, ljudi su dobili novac i otišli. I ovi koji su ostali neće napustiti sistem dok se ne obezbedi novac za otpremnine – obećava Kostić.

(Politika)

 

Odbornici bez plate osam meseci

Svih 65 odbornika Skupštine grada Vranja mesečne plate u iznosu od 5.000 dinara nisu primili već osam meseci, pa im vranjanski parlament po tom osnovu duguje tri miliona dinara.

Predsednik gradskog parlamenta Slobodan Stamenković potvrdio je da Skupština grada “u ovom trenutku odbornicima duguje osam mesečnih plata, što je negde oko tri miliona dinara”, i dodao da to “nije mala suma”.

Šef odborničke grupe DSS Dejan Stanojević revoltiran je podacima da Grad ima para za, kako kaže, dnevnice, službena putovanja čelnika vlasti, za glamuroznu osmomartovsku zabavu, a nema za skromne nadoknade odbornicima.

– Ovakva situacija sa dnevnicama se ne događa prvi put, a mi naš odbor finansiramo baš tim parama. Odlučili smo zato da ono što nam pripada potražimo sudskim putem, kada već ne može drugačije – rekao je Stanojević .

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić kaže da “nekakav dug postoji”, da ne zna o kojem iznosu je reč, ali da Grad neće ostati dužan odbornicima.

– Učinićemo sve da dugovanja prema odbornicima budu isplaćena do kraja mandata ove Skupštine – kratko je kazao Stojčić.

(Tanjug)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar