Golubović otišao, Dević ostaje



Njihovo vreme dolazi: detalj sa otvaranja Novo tekstila

– Ne znam o kakvim zloupotrebama se radi, ali to će vlasnik da rešava sa direktorom na sudu. Nama je najbitnije da je čovek zadovoljan uslovima koje ima u Vranju, što dokazuje i činjenica da će u dogledno vreme doći do proširenja kapaciteta – najavljuje poslanik Goran Stefanović



 



Njihovo vreme dolazi: detalj sa otvaranja Novo tekstilaNakon godinu dana direktorovanja u fabrici „Novo tekstil“ Predrag GOLUBOVIĆ se već neko vreme ne nalazi na toj funkciji jer je, kako nezvanično saznajemo, došao u sukob sa vlasnikom „Dević tekstila“ iz Teslića (Republika Srpska) Novom DEVIĆEM.

PRIJATELjSTVO

Većnik za privredu i preduzetništvo Perica JANKOVIĆ kaže da je pre petnaestak dana Dević bio u Vranju, da su se sastali, o svemu porazgovarali i postigli dogovor.

– Ja ne znam tačno šta se dešava između njih dvojice, ali znam da Golubović više nije direktor. Dević je od nas tražio uverenja da grad ima nameru da ga i dalje podrži u proširenju proizvodenje koju je najavio. Mi smo ovo preduzeće oslobodili plaćanja komunalne takse u naredne tri godine, a radnici su već počeli da se vraćaju na posao. On će imati svu moguću pomoć od grada, a nesuglasice i problemi koje vlasnik ima sa direktorom Golubovićem, kao i činjenica da on više nije direktor, nisu naša stvar. Za nas je najbitnije da radnici nastavljaju sa radom – tvrdi Janković.

A pre samo godinu dana, 19. januara 2011. godine kada je u renoviranoj hali HIV, koja je zakupljena na šest godina, premijer Srbije Mirko CVETKOVIĆ svečano puštao pogon u rad, sve je izgledalo potpuno drugačije. On je tada izjavio da je ta investicija u skladu s planovima Vlade, mada obećana pomoć od Nacionalne službe za zapošljavanje u vidu 110.000 dinara po radniku iliti najmanje 300.000 evra nikada nije stigla. “Novo Dević” je ovde radio isključivo zahvaljujući sopstvenim sredstvima.

U prvoj fazi u „Novo tekstilu“ je bilo zaposleno 150 radnika, a ideja je bila da se potom primi još njih 350. Trenutno, po podacima sa sajta „Dević tekstila“, u pogonu u Vranju radi sto ljudi.

Bivši direktor Golubović tada je rekao da je „otvaranje fabrike prvi, pravi, ekonomski poduhvat u ovom kraju nakon dužeg razdoblja, imajući u vidu da se tako nešto poslednji put dogodilo još pre 20 godina“. Isticao je i da je firma iz Teslića uložila milion evra u objekat i opremu i da grad Vranje nije izabran slučajno, već da se ova kompanija rukovodila činjenicom da će im „Jumko“ biti osnovni snabdevač predivom. Golubović je tada pričao i da je veliki prijatelj sa Devićem, a na pitanje – Da li će zaposleni biti adekvatno atimulisani, odgovorio je:

– Sigurno. Prva rečenica vlasnika je da se radnik mora stimulisati da bi mogao da ispuni ono što se od njega traži. Prvo, imaće topli obrok. Drugo, mašine su normirane i svako će znati koliko je dnevno zaradio, odnosno da li je imao učinak od 70 ili 90 odsto ili je prebacio normu. Mogu da garantujem da će naši zaposleni moći da zarade daleko više od proseka u srpskoj industriji tekstila, kože i obuće (tada je to bilo oko 16.000 dinara – p.a.).

Međutim, kada smo ga pozvali sa molbom da prokomentariše zbivanja u „Novo tekstilu“, nezadovoljstvo vlasnika i radnika, koji tvrde da primaju po deset umesto obećanih dvadeset hiljada, te svoj status u firmi, spustio nam je slušalicu.

SMENA

Janković kaže da je Golubović odmah posle Nove godine bio kod njega i žalio se na odnos sa Devićem, govoreći da ga ovaj, navodno, tera da radi na način koji mu se ne dopada. Odmah nakon toga većnika je kontaktirao i sam Dević tvrdeći da ima problema sa direktorom, da ovaj nije dobio sredstva od Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i još niz stvari.

– Kada smo se ja i Igor ANDONOV (zamenik gradonačelnika – p.a.) sreli sa Devićem jasno i glasno nam je saopštio da će nastaviti da radi u Vranju, da je prezadovoljan, da ima ugovorene poslove, ali da „plaća penale“ zbog neisporučivanja ugovorenih količina, kao i da će dovesti novi menadžment – precizira većnik.

Računajući mašine i opremu koja je stigla iz Nemačke, u ovaj pogon do sada je uloženo oko 1,5 miliona evra, a samo u adaptaciju hale od hiljadu kvadrata uloženo je 130.000 evra. Plan kompanije je bio da mesečno proizvodi 250.000 jedinica u vrednosti od 500.000 evra, a kako sada stoje stvari nismo uspeli da saznamo jer niko ne odgovara danima na pozive.

Iz SIEPE smo dobili potvrdu da je „Novo tekstil“ konkurisao u 13. pozivu koji je bio raspisan od 7. februara do 4.marta prošle godine, ali da komisija uopšte nije uzela u razmatranje tu prijavu zato što je dostavljena nepotpuna dokumentacija.

(KOMPLETAN TESKT PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar