Osuđen za mito, a još uvek profesorVŠPSS: svake godine hiljadu brucoša, Na osnovu sprovedene procedure: Dragan Janjić, Dragan Nikolić

– Ako dođemo do papira iz koga se jasno vidi da je on pravosnažno osuđen, preduzećemo zakonom propisane sankcije, a to u konkretnom slučaju znači da će mu ova ustanova zabraniti obavljanje nastave. Inače, Nikolić je na bolovanju od 29. avgusta 2011 – precizira sekretar škole Mića Petković 

VŠPSS: svake godine hiljadu brucošaNakon desetak godina, koliko je trajalo suđenje, profesor ovdašnje Visoke škole primenjenih strukovnih studija (VŠPSS) Dragan NIKOLIĆ odlukom Apelacionog suda u Nišu pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog dela primanja mita. Međutim, on je još uvek u radnom odnosu jer njegov poslodavac tvrdi da nema saznanja o tome da je proces okončan, kao ni da je pomenuti profesor osuđen. Da li je to moguće i koliko ova činjenica, eventualno, može da utiče na akreditaciju koju škola očekuje aprila meseca, ostaje da se vidi.

NEOBAVEŠTENI

Optužnicu protiv profesora Dragana Nikolića, Vlaste Stošića i Stanoja Cvetkovića podigao je Viši javni tužilac u Vranju 6. septembra 2002. godine zbog krivičnog dela primanje mita, a prosec je pred ovdašnjim pravosudnim organima okončan nakon osam godina 10. septembra 2010. godine tako što je Nikolić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, u koju mu se uračunava i vreme provedeno u pritvoru od 28. januara do 12. februara 2002. godine, dok su preostala dvojica oslobođena optužbi. Nikolić je proglašen krivim zato što je u svojstvu profesora, u to vreme Više tehničko tehnološke škole, zahtevao od jedne studentkinje poklon u novcu u iznosu od 150 maraka ili nešto više od tadašnjih 4.500 dinara, kako bi kod njega položila ispit iz „Održavanja mašina i uređaja“. Nakon što se žalio na ovu presudu, predmet je upućen u Apelacioni sud u Nišu gde mu je presudom od 1. februara 2011. godine kazna preinačena na godinu dana zatvora.

Direktor škole Zoran JANjIĆ navodi da je znao da se protiv Nikolića, kao i protiv još dvojice profesora ove škole vodio postupak, kao i da su svi u istom periodu bili u pritvoru. On dodaje i da zna da su dvojica profesora oslobođena optužbi zbog nedostatka dokaza, a da je Nikolića Viši sud u Vranju osudio na šest meseci zatvora. Ostalo, tvrdi, ne zna.

– Taj proces je toliko dugo trajao da sam zaista pogubio konce, što se kaže. Nisam znao da je postupak stigao do Apelacionog suda u Nišu, niti da je okončan, niti znam da je naš profesor pravosnažno osuđen za primanje mita – navodi Janjić.

Na osnovu sprovedene procedure: Dragan JanjićPodržava ga i sekretar škole Mića PETKOVIĆ koji ističe da je postupak zaista bio dug toliko da neki od učesnika više nisu u životu.

– Koliko ja znam protiv profesora Nikolića i protiv još četvorice profesora, od kojih su dvojica u međuvremenu preminula, godinama se vodio postupak za primanje mita u ovdašnjem Višem sudu. To je stvarno dug period i ne znam dokle se došlo sa tim postupkom – navodi on.

Iako je više nego neobično da ljudi koji vode školu koja ima 23 profesora, nisu upućeni u činjenicu da je jedan od njih osuđen na kaznu zatvora, oni svojim obrazloženjem pokušavaju da dokažu suprotno. 

I mada Zakon o visokom obrazovanju, u članu 62. izričito zabranjuje da „lice koje je pravosnažnom presudom osuđeno za krivično delo protiv polne slobode, falsifikovanja javne isprave koju izdaje visokoškolska ustanova ili primanja mita u obavljanju poslova u visokoškolskoj ustanovi ne može steći zvanje nastavnika, odnosno saradnika“ kao i da „ako ima stečeno zvanje, visokoškolska ustanova donosi odluku o zabrani obavljanja poslova nastavnika, odnosno saradnika“ i Janjić i Petković insistiraju na činjenici da oni nemaju nikakvih saznanja o pravosnažnosti presude o kojoj je reč.

– Školu niko nije obavestio o okončanju sudskog procesa protiv ovog profesora. Ako dođemo do papira iz koga se jasno vidi da je on pravosnažno osuđen za primanje mita, preduzećemo zakonom propisane sankcije, a to u konkretnom slučaju znači da će mu ova visokoškolska ustanova zabraniti obavljanje nastave. Nikolić je na bolovanju od 29. avgusta 2011. godine  – precizira sekretar škole.

NA BOLOVANjU

On se, takođe, poziva i na Zakon o radu gde se u članu 176. navodi da zaposlenom radni odnos prestaje „ako mu je, po odredbama zakona, odnosno pravosnažnoj odluci suda ili drugog organa, zabranjeno da obavlja određene poslove, a ne može da mu se obezbedi obavljanje drugih poslova – danom dostavljanja pravosnažne odluke“.

Dragan NikolićDirektor se nadovezuje tvrdnjom da „službenim putem“ nije dobio pravosnažnu presudu, te da zato nije preuzeo nikakve mere protiv Nikolića.

– Nikolić jeste u radnom odnosu, ali se nalazi na bolovanju jer je dostavio potvrdu o nastupanju privremene sprečenosti za rad. Kada školi bude dostavljena presuda ja ću postupiti u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i doneti odluku da mu se zabranjuje obavljanje poslova nastavnika – drži se svog rezona Janjić.

Iako Zakon o radu navodi i da radni odnos prestaje „ako zbog izdržavanja kazne zatvora zaposleni mora da bude odsutan sa rada u trajanju dužem od šest meseci danom stupanja na izdržavanje kazne“ direktor Janjić ostaje pri svome i kaže:

– On još uvek nije u zatvoru, a prestanak radnog odnosa, u slučaju da nam se dostavi pravosnažna presuda, ne nastupa po automatizmu već na osnovu sprovedene procedure u skladu sa Zakonom, odnosno ukoliko se ne može obezbediti obavljanje drugih poslova u školi tom predavaču.

Kako na stvari gleda osuđeni profesor koji je još uvek na slobodi, do zaključenja ovog broja novina nismo uspeli da saznamo jer se nije javljao na mobilni telefon koji je poznat redakciji.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)  • Ostavi komentar