Zašto onda ne bih i ja?



, , ,

IZJAVA NEDELjE:



Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo i lider DPA

I u Srbiji ima Srba koji se ne libe da otvoreno priznaju da je Kosovo nezavisno. Zar to ne rade Čedomir Jovanović i Vuk Drašković i njihov „Preokret“? Zašto onda ne bih i ja? Uostalom, nikada nisam skrivao da želim nezavisnu državu Kosovo, kao i pripajanje opština Bujanovac, Preševo i Medveđa toj državi, ako dođe do odvajanja severnog dela Kosova.



 

JOŠ JEDAN MANDAT NEDELjKOVIĆU
Dragoslav Nedeljković ponovo je izabran za direktora vranjske filijale Republičkog fonda za zdravstveno  osiguranje. O izboru direktora ove zdravstvene institucije prema Nedeljkovićevim rečima odlučivao je UO Fonda na republičkom nivou.
Nedeljković kaže da su osim stručne spreme i iskustva na rukovodećim funkcijama, kandidati bili u obavezi da prilože i svoj program unapređenja rada zdravstvenog osiguranja.
Nedeljković kome je ovo treći mandat na direktorskoj funkciji napominje da je program unapređenja rada zdravstvenog osiguranja podeljen zaposlenima u filijali kako bi se već na prvom kolegijumu raspravljalo o njegovoj primeni.
Vranjska filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na ovom području ima čak oko 200.000 registrovanih osiguranika.
(OK radio)

RAZOČARANI U VUKA
Članovi Srpskog pokreta obnove (SPO) u sedam opština Pčinjskog okruga, „razočarani i ogorčeni zbog raskola i unutarpartijskih potresa“, zahtevaju od centrale u Beogradu hitno sazivanje sednice Glavnog odbora, na kojoj bi se utvrdila budućnost stranke.
U saopštenju Branislava Todorovića, koji se potpisuje kao „osnivač SPO u Pčinjskom okrugu“, najavljuju se radikalne mere članstva na ovom području, ukoliko lider SPO Vuk Drašković „delovanje stranke hitno ne primeri izvornim principima“.
Prema oceni Todorovića, članove SPO u Pčinjskom okrugu „najviše iritira“ Draškovićeva odluka o pristupanju Preokretu i zajedničkom delovanju sa LDP Čedomira Jovanovića.
– Velika većina članstva SPO zahteva da stranka istupi iz Preokreta, sa kojim nema nikakve ideološke sličnosti. Sa LDP u predstojećim izborima SPO nema nikakve šanse -ukazao je Todorović.
(RT Vojvodine)

TRI GRADA ZA INVESTIRANjE
Istraživanje „Fajnenšel tajmsa” pokazalo je da se među evropskim gradovima koji imaju dobre izglede za privlačenje stranih investicija nalaze Subotica, Beograd i Vranje
Među evropskim gradovima koji se ove godine izdvajaju po dobrim izgledima za privlačenje stranih investicija su Subotica, Beograd i Vranje, pokazuje istraživanje „FDI Intelidžensa“, odnosno „Fajnenšel tajmsa“.
Tri srpska grada svrstana su u određene kategorije. Tako se Subotica našla među deset gradova Starog kontinenta po strategiji za privlačenje direktnih stranih investicija. Beograd je u grupi deset velikih evropskih gradova, dok je Vranje među deset malih gradova u Evropi, koji su primamljivi investitorima po visini troškova.
U istraživanju „Fajnenšel tajmsa“ – „Evropski gradovi i regioni budućnosti“, svrstani su i regioni Inđije, Sremske Mitrovice i Vojvodine.
(Večernje novosti)

NEWBORN KOSOVO
Albanci u Bujanovcu su u  petak skulpturom od snega, kopijom skulpture „Newborn“ (Rođen) u Prištini, obeležili četiri godine od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.
Skulpturu od snega je napravila grupa albanskih kulturnih radnika iz Bujanovca, predvođenih nezaposlenim scenografom Nagipom Taipijem, po čijoj je ideji ona napravljena na centralnom gradskom trgu.
– Ovom skulpturom od snega, koju smo pravili tri dana, mi njeni autori, danas na četvrtu godišnjicu proglašenja drzave Kosovo, izražavamo naš revolt prema vlastima u Prištini –  rekao je Taipi iskazujući nezazadovoljstvo zbog toga što za ulazak na Kosovo treba da plate 63 evra.
– Mnogo je Albanaca koji su imali želju da danas budu u Prištini kraj skulpture “Newborn“. Muđutim, uredbom kosovske vlade, mi ulazak na Kosovo treba da platimo 63 evra, što nema nigde u Evropi nema – rekao je Taipi.
Skulptura je danas bila mesto okupljanja i fotografisanja više stotina albanskih žitelja Bujanovca.
(Tanjug)

OŽIVEĆE RASADNICI
Povodom zahteva OO LDP da lokalna vlast reši problem „Rasadnika“, predsednica Gradske opštine Vranjska Banja Slavica Sotirović saopštila je da je ovo preduzeće pod ingerencijama Agencije za privatizaciju.
– Sa zadovoljstvom mogu da obavestim javnost da imam informaciju da je firma „Aipro-investment“ ugovorila sa Agencijom zakup „Rasadnika“ i da počinje sa revitalizacijom i proizvodnjom od marta ove godine – navela je Slavica Sotirović.

PRORADILE ŠKOLE
Nakon dvonedeljnog neplaniranog raspusta školska godina je nastavljena u ponedeljak. U svim ostalim osnovnim i srednjim školama nastava se odvija uobičajeno.
Dane pred početak nastave trebalo je da sve škole iskoriste za adekvatnu pripremu pre svega infrastrukture. Međutim, u nekim objektima očišćeni su nastavnički, ali ne i prilazi za đake, te roditelji s pravom reaguju.
Zvanično tokom vanrednog raspusta izgubljeno je osam nastavnih dana. Školska godina biće produžena za pet nastavnih dana, dok će ostala tri biti nadoknađena kroz radne subote.
Pojedine škole koje imaju veći broj izgubljenih dana imaće dodatne termine za nadoknadu časova. Sve škole su u obavezi da do 1. marta odeljenju Ministarstva prosvete u Vranju dostave plan nadoknade.
(RTV)

 

PČINjSKI OKRUG

Preti opasnost od bujica

Velike naslage snega koje su u Pčinjskom okrugu počele da se tope neznatno su podigle nivo vode u rekama, ali postoji opasnost da brže otopljavanje izazove bujice i poplavne talase, izjavio je šef Štaba za vanredne situacije u okrugu Drakča Stanojković.

On je za agenciju Beta izjavio da se bujice i poplavni talasi mogu očekivati na području reka Banjštice, Pčinje, Tripušnice, Veternice, Vrle, Dragovištice, kao i da je sada, zbog vremenskih prilika, gotovo nemoguće bilo šta uraditi kako bi se sprečile poplave.

– Moguće je da dođe do bujica na planinskim rekama i manjim pritokama Južne Morave, a ako do toga dođe najveće će posledice biti na infrastrukturi, jer na području koje bi eventualno bilo ugroženo bujicama ima mali broj seoskih domaćinstava – kazao je Stanojković. 

Prema njegovim rečima, u prethodne dve godine rađeno je na utvrđivanju kritičnih poplavnih tačaka na rekama u Pčinjskom okrugu, na kojima je delovano preventivno.

– Na području Pčinjskog okruga imamo velika slivna područja sa mnogo malih planinskih vodotokova koji nabujaju sa jačim padavinama, u ovom slučaju je to moguće sa otapanjem snega. Jedan od potencijalnih rizika jeste i pad drveća oštećenog od zime koje bi zaprečilo njihova korita i našlo se na putu bujici, što bi izazvalo još jači talas poplave – rekao je Stanojković.

(Beta)

 

Uklonjen sneg sa glavnih saobraćajnica

Preko pet hiljada kubika snega izneto je sa glavnih gradskih saobraćajnica iz Vranja u velikoj akciji koju je organizovao štab za vanredene situacije. Oko 500 ljudi koliko je učestvovalo u akciji uspelo je da ukloni brda snega iz najprometnijih ulica, olakša saobraćaj i kretanje građana.

U akciji čišćenja učestvovali su zaposleni u gradskoj upravi, javnim preduzećima, ustanovama, pošti, sportisti, planinari, omladina SPS i DS, oni koji su na izdržavanju kazne i tek po koji građanin.

Zaposleni u republičkim organima nisu se odazvali pozivu gradskog štaba i nisu učestvovali u uklanjanju snega iako im se sedišta nalaze u gradskom jezgru. Retki su bili i oni ispred čijih je lokala uglavnom uklanjan sneg. I pored toga velike količine snega iznete su iz grada na prazan prostor preko puta Alfe u blizini gradske reke.

(RTV)

 

Pahomije ide u penziju?

Zasedanje sabora SPC odlukom Sinoda zakazano je za 15. maj, saznaje „Blic“. Na prvom ovogodišnjem Saboru trebalo bi da se nađe gust dnevni red jer se vladike nisu sastajale u Patrijaršiji tačno godinu dana. U međuvremenu je kulminirao problem položaja SPC u Crnoj Gori, ali je došlo i do preraspodele snaga unutar Sabora i značajnog slabljenja takozvanog bosanskog lobija, zbog čega bi moglo da se potegne pitanje i penzionisanja pojedinih episkopa.

Ovogodišnji Sabor, kada je reč o glasanju ili predlaganju dnevnog reda, mogao bi da se značajno razlikuje od dosadašnjih. Prvenstveno jer je na poslednjem Saboru uvećan broj takozvanih mladih vladika, odnosno učenih episkopa koji žele obnovu Crkve, dok je, s druge strane, poprilično oslabljena moćna struja unutar SPC, u javnosti poznata kao bosanski lobi. Ovu struju, koja se pre može nazvati generacijskim lobijem, čine ne samo vladike poreklom iz Bosne ili vladike eparhija na tom prostoru već prvenstveno vladike koje su zašle u poznije životno doba. Najuticajniji u ovog grupi vladika je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda). Međutim, urušavanjem njegovog ugleda pošto su u javnost procurili detalji njegovog privatnog života, on je oslabljen, a s njim i ova poprilično konzervativna crkvena struja sklona političkom angažmanu.

Niko još to ne govori javno, sli sve više vlada stav da bi nekoliko episkopa trebalo ili samo da podnese zahtev za penziju ili da bude penzionisano od Sabora. Reč je prvenstveno o mileševskom Filaretu, banatskom Nikanoru, vranjskom Pahomiju – kaže za „Blic“ dobro upućeni izvor iz SPC.

Da li će ovaj predlog biti i stavljen na dnevni red, zavisi i od patrijarha Irineja, za koga mnogi veruju da ima snage i da je i dalje spreman da obnovi Crkvu.

(Blic)

 

Organizovane obuke za samozapošljavanje

U svih sedam opština Pčinjskog okruga lokalne samouprave uključile su se u izradu planova za programe zapošljavanja pripravnika, angažovanje lica za javne radove kao i finansiranje programa za samozapošljavanje. To je učinjeno i u skladu sa zahtevima poslodavaca za zapošljavanje lica sa određenim deficitarnim zanimanjima.

U Poslovnom centru filijale u Vranju i u još tri opštine u okrugu već su organizovane obuke za nezaposlene koji planiraju otpočinjanje sopstvenog biznisa gde je obučeno 120 lica. Najveći broj nezaposlenih ipak se nada da će naći posao u struci, a mnogi bi ipak pristali na bilo kakav posao.

Iz gradskog budžeta programi različitih obuka biće finansirani sa 51 odsto a ostatak je iz republičkog budžeta. Ostale lokalne samouprave koje su definisane kao nerazvijene sredine platiće jednu trećinu obuka dok će dve trećine finansirati Republika.

(RTV)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar