Izgubljeni milioni



Grejali smo pogone koji ne rade: Velin Ilić, Još uvek računamo štetu: Zoran Stošić

Zoran Stošić kaže da direktan gubitak kompanije zbog sedmodnevnog zastoja iznosi oko pola miliona evra, dok Velin Ilić napominje da će njegova firma tokom februara zabeležiti za 20 odsto manju proizvodnju i prodaju



 



Grejali smo pogone koji ne rade: Velin IlićJoš uvek računamo štetu: Zoran StošićAlfa Plam i Jumko, uz Simpo najveće kompanije u Vranju, pretrpeli su milionsku štetu zbog desetak dana prinudnog odmora usled vremenskih neprilika i vanredne situacije. Radnici ovih firmi počeli su da rade tek 20. februara, a menadžment još uvek saldira gubitak. Iako još uvek ne raspolažu egzaktnim ciframa, direktori Alfe i Jumka, Velin Ilić i Zoran Stošić kažu da su gubici, ne samo za naše uslove, veliki. Prema Stošićevim rečima, za nedelju dana koliko dugo kompanija nije radila napravljena je direktna šteta od blizu pola miliona evra:

– Ako se zna da vrednost naše dnevne proizvodnje iznosi između 60 i 70 hiljada evra, nije teško izračunati gubitak. Međutim, veliki su i takozvani indirektni troškovi u proteklih dvadesetak i više dana koliko su trajali „ledeni dani“. Za to vreme mi smo za energente, struju, mazut i gas davali milion dinara više svakog dana nego inače. Onda tu treba dodati štetu od nedolaska ljudi na posao jer su mnogi naši radnici iz krajeva koji su još uvek zavejani, pa poplave po pogonima – kaže Stošić.

Stošić navodi da stručne službe u ovoj tekstilnoj kompaniji tek treba da izračunaju tačan iznos štete koju će pokušati da nadoknade prekovremenim radom:

– Jumko ima ranije ugovorene poslove i obaveze prema kupcima, i tu ne sme da bude zastoja.

Apsolutnim brojevima što se štete zbog prinudnog odmora tiče, ne raspolažu ni u Alfi. Velin Ilić, generalni direktor jedne od najuspešnijih srpskih kompanija kaže da je fabrika zbog uštede struje prekinula rad 13. Februara, a da su se zaposleni na radna mesta vratili nedelju dana kasnije, u ponedeljak. Prema njegovim rečima, „ledeni dani“ i pauza napravili su ogromnu štetu firmi:

– U finansijskom smislu, februara smo zabeležili pad u proizvodnji između 15 i 20 odsto, dok smo istovremeno imali uvećane, neplanirane troškove za čišćenje snega i zagrevanje pogona koji ne rade, kako ne bi došlo do neke havarije i još veće štete – kaže Ilić.

Prema njegovim rečima, firma je planirala da februara proizvede robu vrednu 350 miliona dinara, ali će obim proizvodnje, ali i prodaje biti za dvadesetak procenata manji:

– Prema planu je trebalo da prodamo robu za 200 miliona, ali zbog pauze i neprohodnih puteva ta će cifra biti mnogo manja – navodi Ilić.

On dodaje da tek treba da se izračunaju vanredni troškovi za grejanje zbog velikih hladnoća u proteklih mesec dana, a da će se gubici nadoknaditi radnim subotama.

Prema rečima Perice Jankovića, gradskog većnika zaduženog za privredu, grad ne raspolaže podacima o ukupnoj šteti ovdašnje privrede.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar