Činovnici lete u nebo



Šta ih čeka: detalj sa prošlogodišnjeg protesta zaposlenih u GU, Ćutanje je zlato: Maja Jović i Dragica Nastić,

Rukovodioci bi mogli sa 62.000 da doguraju i do 90.000 dinara, a oni sa srednjom i nižom spremom mogli bi da očekuju smanjenje od pet do osam hiljada dinara



 



Šta ih čeka: detalj sa prošlogodišnjeg protesta zaposlenih u GUPlate zaposlenih u vranjskoj Gradskoj upravi, bar onih sa visokim školama, mogle bi dostići neslućene visine, dok bi najmanje, ionako mizerne plate, u narednom periodu mogle biti još niže! Ovakva situacija izazvana je prednovogodišnjom uredbom Vlade Srbije, koja se odnosi na obračunavanje plata zaposlenih u lokalnim samoupravama. Po odredbama te uredbe, postavljena i imenovana lica mogla bi doseći do plate od oko 90.000 dinara mesečno, i to minimalno, dok bi se najmanje plate skoro prepolovile, i od podnošljivih 250-300 evra pale na 150-170 evra mesečno. Čitava gradska uprava je na nogama.

PLAFON 

Plate zaposlenih u Gradskoj upravi ni do sada nisu bile male. Tako je gradonačelnik Stojčić primao platu od preko 137.000 dinara mesečno. Slične zarade, manje za po desetak hiljada dinara, imali su i drugi gradski prvaci, Stamenković, Andonov i Antić. Članovi gradskog veća i pomoćnici gradonačelnika u proseku su primali po 65.000 dinara mesečno, dok je načelnik Gradske prave zarađivao oko 77.000 dinara mesečno. Plate stalno zaposlenih varirale su u proseku od 27.000 dinara do oko 50.000 dinara, računano od NKV do fakultetski obrazovanih radnika.

Posle dužeg ćutanja, reagovala je i Vlada Srbije, upućeni kažu krajnje trapavo, i donela Uredbu o izmeni uredbe o visini zarada zaposlenih u državnoj upravi, koja je važila još od Koštunice doktor Vojislava. I tu je nastao haos. Ova uredba počeće da se primenjuje od januarske plate, čije se vreme isplate opasno bliži.

Ali, kad su se nadležni upoznali sa uredbom, tek onda nisu znali šta im je činiti. Ako bi se držali slova zakona, a uredba ima zakonsku snagu, pojedini zaposleni u Gradskoj upravi imali bi povećanje plate i po 15.000 dinara, dok bi većini plata, i to drastično, morala biti smanjena.

Ćutanje je zlato: Maja Jović i Dragica NastićKako se došlo u ovako apsurdnu situaciju?

Zaključkom Vlade od 1.11. 2011. godine određena je cena rada u državnim službama. Po tom dokumentu postavljena lica, u koja spadaju načelnik Gradske uprave i njegov zamenik, sekretar Skupštine i zamenik, sekretar Gradskog Veća i zamenik, te načelnici Sekretarijata, imaju osnovicu od 2.135,51 dinar, dok ostali zaposleni imaju osnovicu od 2.328,79 dinara. Njihova plata izračunava se prilično komplikovano, jer se ova osnovica množi sa koeficijentima koje takođe određuje Vlada Srbije. Na sve ovo dolazi i minuli rad, plus još mogućnost nagrađivanja po osnovu kvaliteta i rezultata rada. Uz to, zaposleni su podeljenu u platne razrede. Sve u svemu, načelnica Gradske uprave Maja Jović do sada je primala platu od preko 77.000 dinara, njena zamenica dve hiljade manje, zaštitnik građana Maja Jovanović oko 61.000 dinara, a načelnici Sekretarijata od 58. do 66.000 dinara mesečno, računajući tu i bonuse koje određuje gradska vlast. Svi oni imaju različite koeficijente, ali istu osnovicu za obračun, dakle 2.135 dinara, koja se množi sa koeficijentom od 22 do 24. Primera radi, izabrana lica, u koja spadaju gradonačelnik Stojčić, njegov zamenik Andonov, predsednik Skupštine Stamenković i njegov zamenik Antić, te članovi Gradskog veća, imaju osnovicu od 9.923,05 dinara, ali i mnogo manje koeficijente. Recimo, najviši ima Stojčić, 9,40. E sad, nova uredba Vlade, koja je i donela čitavu pometnju, ne odnosi se na izabrana lica, nego samo na postavljena i imenovana, tako da su Stojčić i ekipa za sada pošteđeni blamaže.

ZAVRZLAMA

A čitava priča, bar u vranjskom slučaju, počela je 11. aprila prošle godine, kada je u gradskoj upravi održan štrajk upozorenja, koji je  ponovljen nedelju dana kasnije, i to u doba kada su zaposleni primali tek februarsku platu. I situacija je u tom času zaista bila nezavidna – najniža plata bila je 14.573, dinara, a najviša, Miretova, oko 99.000 dinara. Među 268 stalno zaposlenih bilo je podosta onih sa platom od 15 do 20.000 dinara, a najveći broj je onih sa platom od 20 do 30.000 dinara. Oni iz redova stalno zaposlenih sa platom većom od 300 evra mogli su se izbrojati na prste. Bolje plaćeni, kao načelnici, na primer, primali su  od 46 do 50.000 dinara. Ljudi su sa pravom štrajkovali, dobili su i podršku rukovodstva, SPS je na „Open deju“ obećao da će „iznaći način“ da se njihov položaj poboljša, i eto rešenja. Ne zovu to u gradskoj upravi povećanje plata, nego usklađivanje, koje, opet, nije išlo linearno, nego po zatečenom stanju, ali je bilo toliko da su svi ostali zadovoljni. Tu je napravljena sitna začkoljica koja je mnogima digla plate za preko 50 odsto. Zakon dozvoljava da se zaposlenima isplati 30 odsto stimulacije, a u Vranju je to pretvoreno u korekciju koeficijenta, što je takođe po zakonu. Tako se ona plata od 15.000 dinara sada pretvorila u 27.492 dinara, one od 33.000 skočile su na 51.000 dinara, one od 20 na skoro 40.000 dinara. Pošto se štrajkovalo po čitavoj Srbiji zbog malih plata, sve su lokalne samouprave to rešile na sličan način – ovako ili onako poštujući, ali ipak preskačući zakon. Krajem prošle godine budžetske inspekcije istu situaciju ustanovile su u gotovo svim lokalnim samoupravama, pa je Vlada pred sam kraj godine donela tu famoznu Uredbu o platama u lokalnim samoupravama, pokušavajući, dosta nespretno, da ozakoni postojeće stanje. Samo, ova uredba doneta je na osnovu koeficijenata važećih još od 2008. godine. Ta pravila važila su i marta 2011. godine, kada je ovde izvršeno „usklađivanje“, koje je plate zaposlenih povećalo u proseku od 50 do 70 odsto. I tu je nastao osnovni problem.

Uredba o novom obračunu plata sada priznaje zaradu od 15.000 dinara onom koji sada mesečno već prima 27.000 dinara. Vlada je i njemu povećala platu, uredbom, ali bi on sada, sa tim povećanjem, trebalo da prima 18.000 dinara! Ovakva, potpuno paradokslana situacija, izazvala je pravu buru reakcija u lokalnoj upravi. Ako se tome doda da će načelnici i slični, dakle oni sa višom i visokom stručnom spremom imati i do 15.000 dinara veću platu ako se uredba doslovno primeni, nezadovoljstvo zaposlenih je potpuno razumljivo. Logika Superhika – uzmi od siromašnih da bi dao bogatima – funkcioniše ovde i sama od sebe, po logici stvari.

Da sve bude još crnje, Uredba je odredila da se visokoškolci mogu mesečno premirati od 10 do 30 odsto plate, a obična radna snaga ni dinar. Tako se došlo u situaciju da bi načelnica Maja Jović mogla da prima pet puta veću platu od najniže, a Stojčić čak sedam puta, što do sada nikada nije bio slučaj.

I tu su se sad svi našli u čudu.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar