DSS u miraz SPS-u



Izjava nedelje:



Zoran Najdić, član Gradskog veća, zadužen za kulturu

– DSS u miraz SPS-u u paketu donosi Književnu zajednicu i Miroslava Ceru Mihailovića.
 



 

GRAD

Nedisciplina u potrošnji električne energije

Gradski štab za vanredne situacije apelovao je na građane da strogo vode računa o potrošnji struje, imajući u vidu da je ona u domaćinstvima povećana za devet odsto. Prema rečima Zorana Kneževića, direktora Elektrodistribucije u Vranju, privredni subjekti su smanjili potrošnju za oko 75 odsto, a najveći potrošači poput “Simpa” i “Jumka” rade na minimumu, zbog ugovorenih poslova s „Ikeom“ i namenskom industrijom.

TRAJKOVIĆ PONOVO NA ČELU ZC
Upravni odbor Zdravstvenog centra u Vranju jednoglasno je izabrao za direktora Zdravstvenog centra dr Uroša Trajkovića, koji je i do sada obavljao tu dužnost.
Mandat traje četiri godine i sada na odluku Upravnog odbora saglasnost treba da da i Ministarstvo zdravlja. Inače, na konkurs za direktora Zdravstvenog centra osim dr Uroša Trajkovića, prijavili su se i dr Momčilo Stošić, dr Dragan Veličković i dr Slavko Živković.
(RTV)

LDP O RASADNICIMA
Opštinski odbor LDP u Vranjskoj Banji traži od lokalne vlasti da pod hitno reši problem društvenog preduzeća “Rasadnici“ i predloži plan razvoja te gradske opštine kako bi se sprečilo dalje propadanje privrede.
“Rasadnici“ nestaju kako zbog vremenskih neprilika tako i zbog nedostatka vizije i sposobnosti političara da sagledaju probleme u ovom preduzeću,navodi se u saopštenju Opštinskog odbora Liberalno demokratske partije u Vranjskoj Banji.
(RTV)

SLAVA SRS
Prvaci i članovi Srpske radikalne stranke u Vranju prerezali su slavski kolač u Crkvi Svete Trojice u Vranju u slavu Sveta tri jerarha, stranačke slave, koju su obeležili u prostorijama stranke.
Vranjskim radikalima slavu su čestitali predstavnici javnog i političkog života grada i okruga.
(RTV)

SAVET ZA EKONOMIJU SNS
Gradski odbor Srpske napredne stranke u Vranju formirao je Savet za ekonomiju od dvadesetak stručnjaka iz ove oblasti. Oni rade na sačinjavanju lokalnog ekonomskog plana razvoja koji će vrlo brzo biti predstavljen javnosti.
On će biti okosnica delovanja naprednjaka nakon dolaska na vlast, rečeno je na današnjoj konferenciji ove stranke u Vranju.
(RTV)

SPORTSKI TERENI NA BESNOJ KOBILI
Sektor za NIP Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja odobrio je sredstva za izgradnju sportskog terena pored Planinarskog doma na Besnoj Kobili. Prema rečima direktora JP „Skijalište Besna Kobila“ Dragana Janjića, radovi na izgradnji terena počinju sa prvim toplim danima. Vrednost projekta je 3,3 miliona dinara. 

POSAO ZA 189 LjUDI
Kako O.K. radio saznaje, lokalni akcioni plan za 2012. za sufinansiranje zapošljavanja radnika izradile su sve lokalne zajednice u okrugu. Grad Vranje planira da subvencioniše poslodavce sa preko devet miliona dinara. Sa sredstvima države od 8,8 miliona, posao bi trebalo da dobije 189 lica.
Ekonomista Stojan Djorđević iz vranjske filijale NSZ kaže da su u prethodnoj godini pomenuta sredstva dobile 142 firme, koje su uposlile 381 radnika.
Djorđević napominje da su po zaposlenom, poslodavci u Vranju dobijali 100.000 dinara a u ostalim opštinama Okruga koje su proglašene devastiranim područjima tri puta više.
Procedura za dobijanje sredstava koje obezbeđuje država je prema Djorđevićevim rečima vrlo jednostavna, jer služba raspisuje konkurs na koji poslodavci dostavljaju dokumentaciju koja se boduje. Nakon toga poslodavac je u obavezi da za mesec dana zaposli lice odgovarajućeg profila zanimanja, na neodređeno vreme.
Podsticajna sredstva poslodavci mogu dobiti za proizvodne i zanatske delatnosti, ali ne i za trgovinu.
(OK radio)

BAT SNIZIO CENE
Kompanija British American Tobacco iz Vranja saopštila je da je snizila maloprodajne cene cigareta „Viceroy“ za pet dinara i „Lucky Strike“ za deset dinara po paklici, a novi cenovnik važi od ponedeljka.
Meko pakovanje „Viceroy Full“ koštaće 95 dinara, cena tvrdog pakovanja biće 100 dinara, a „Viceroy Charcoal 100’s“ prodavaće se po 110 dinara.
Nova cena cigareta „Lucky Strike“ iznosiće 130 dinara, „Lucky Strike 100s“ koštaće 140 dinara a „Lucky Strike Click&Roll“ 150 dinara, navedeno je u saopštenju.
– Korekcija pojedinih maloprodajnih cena iz našeg proizvodnog asortimana je rezultat neophodnosti prilagođavanja dinamičnim uslovima na tržištu i obezbeđivanja konkurentne tržišne pozicije – izjavio je direktor korporativnih i regulatornih poslova BAT-a Srđan Lazović.
(Večernje novosti)

– Međutim, uočljiva je nedisciplina u potrošnji električne energije u javnom sektoru – istakao je Knežević.

Zbog toga će danas i narednih dana, Komunalna policija obilaziti Grad i upozoravati neoprezne građane, vlasnike poslovnih prostora, na neophodnost štednje energije. Štab je pozvao građane, koji su u dobili plastične vreće za odlaganje smeća, da poštuju dogovorene termine jer se akcija JKP „Komrad“, koja podrazumeva ručno iznošenje vreća iz uskih ulica, nastavlja.

Inače, međugradski saobraćaj funkcioniše, dok je u prekidu autobuski saobraćaj prema zavejanim selima, a 120 radnika JKP Komrad čisti ulice u užem gradskom jezgru.

Iz gradskog štaba za vanredne situacije apelovano je na građane da ne putuju i ne izlaze bez preke potrebe.

 

Blokirana Poljanica

Saobraćaj na regionalnom putu Vranje – Vlase – Leskovac prekinut je u ponedeljak zbog snežne lavine, izjavio je Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Vranju Drakča Stanojković.

– Na magistralnom putnom pravcu Vranje – Vlase – Leskovac u selu Dobrejance, prekinut je saobraćaj, jer je snežna lavina zatrpala put, pa je tako čitav poljanički kraj sa oko 15.000 stanovnika odsečen od Vranja – rekao je Stanojković.

On je kazao da su teške mašine Preduzeća za puteve iz Vranja upućene na to mesto, ali da za sada niko ne zna koja količine snega se survala sa litice na put i koliko će vremena biti potrebno da se on ukloni.

– Ovo stanje zbog ljudi koji su odsečeni, jednostavno ne sme da potraje, tako da ćemo s postojećom mehanizacijom i pomoći koju očekujemo učiniti sve da se put što pre osposobi za saobraćaj – rekao je Stanojković.

On je na današnjoj sednici Regionalnog štaba za borbu protiv elementarnih nepogoda rekao da do podneva ni jedan autobus iz Vranja i susednih opština nije krenuo prema selima, što najbolje govori kakve je posledice doneo noćašnji sneg.

(Tanjug)

 

Administracija čisti sneg

Dvojica radnika Gradske uprave i dvojica pripravnika, u ponedeljak su se samoinicijativno latili lopata i očistili sneg ispred zgrade Gradske uprave.  

– U ovakvoj situaciji potrebno je samo malo ljudske solidarnosti da stanje u gradu učinimo boljim nego što jeste. Treba ličnim primerom da pokažemo kako nije teško držati lopatu pola sata i očistiti makar ispred svojih radnih mesta – kaže jedan od radnika Gradske uprave.

Na žalost, njima se nisu pridružile ostale kolege.

(Južne vesti)

 

PČINjSKI OKRUG

Devet miliona evra za poljoprivrednike na jugu Srbije

Za poljoprivrednike iz Pčinjskog, Jablaničkog, Topličkog, Nišavskog i Pirotskog okruga vlade Srbije i Danske izdvojiće u naredne dve godine devet miliona evra, ne bi li pomogle unapređenje proizvodnje i prerade voća u nerazvijenim krajevima na jugu Srbije.

– Vlada Danske će za realizaciju programa dati 5,35 miliona evra, Vlada Srbije 3,3 miliona evra, a lokalne samouprave će imati obavezu da ulože 300.000 evra – rekao je ministar poljoprivrede Dušan Petrović, nakon potpisivanja sporazuma sa ambasadorkom Danske u Beogradu Mete Kjuel Nilsen.

Petrović je napomenuo da će poljoprivrednici dobijati bespovratnu pomoć za podizanje najsavremenijih zasada jagodičastog i bobičastog voća, kupovinu opreme i hladnjača, a u planu je i obuka. Sredstva su namenjena za proizvodnju šljiva, višanja, malina, jagoda i kupina.

Ministar je istakao da će proizvođači koji imaju najmanju ekonomsku moć na taj način imati priliku da se osnaže i osposobe da učestvuju na međunarodnom tržištu i naglasio da će u najkraćem mogućem roku biti raspisana dva konkursa, jedan za dobijanje sredstava za podizanje primarnih zasada voća, a drugi za nabavku opreme.

Ukupna proizvodnja voća u Srbiji u 2011. bila je 1,3 miliona tona, od čega je učešće jagodičastog voća 12 odsto, s tim što se ubedljivo najviše proizvodi malina. Prošle godine Srbija je izvezla jagodičastog voća u vrednosti od 227,5 miliona dolara.

(Danas)

 

Stigle pare za bujanovačku deponiju

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja preko Fonda za zaštitu životne sredine dodelio je opštini Bujanovac 12,6 miliona dinara za nabavku kamiona za skupljanje otpada i jednog buldožera za održavanje gradske deponije.

Time će Bujanovac biti u mogućnosti da i u ruralnim oblastima počinje prikupljanje i odlaganje otpada na organizovani način. Prošle godine je od ovog ministarstva opština Bujanovac dobila skoro 10 miliona dinara za kontejnere za domaćinstva sela Trnovac i za sanaciju gradske deponije.

(RTV)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar