Vladajuća koalicija starija od zakona



Ne odgovaraju im članovi komisije: odbornici Skupštine, Njima je samo Antić dobar: Dragan Nikolić

Podnećemo krivičnu prijavu Višem tužilaštvu. Tada ćemo tražiti da se, u jednom postupku koji će sprovesti policija i veštak iz finansijske struke, utvrdi da li su sredstva za gradski sport trošena nenamenski ili ne i da jednom za svagda stavimo tačku na sve ovo – kaže lider naprednjaka Dragan Nikolić



 



Ne odgovaraju im članovi komisije: odbornici SkupštineGlasovima većine odbornika, na poslednjoj sednici Skupštine grada održanoj u utorak odbijena je građanska inicijativa za raspravu o stanju u vranjskom sportu, odnosno za formiranje komisije koja bi sačinila izveštaj o toj temi.

Prema navodima šefova odborničkih grupa, predloženi sastav Komisije nije saglasan predlogu građanske inicijative, odnosno predloženi kandidati nisu iz reda zaslužnih i dokazanih sportista i diplomiranih ekonomista. Štaviše, lokalni lideri vladajućih političkih stranaka smatraju da se tu zapravo ne radio o građanskoj incijativi, već o partijskom projektu naprednjaka, koji su pokrenuli čitavu stvar i skupili preko četiri hiljade verifikovanih potpisa Vranjanaca.

ZAKON JE VEĆINA

Posebnu notu onome što se dogodilo na sednici dala je sekretar Skupštine Ljiljana STOJANOVIĆ, koja je pre glasanja, kako se moglo shvatiti, objasnila odbornicima da ne postoji pravni razlog razlog zbog kojeg bi inicijativu trebalo staviti ad akta.

Drugim rečima, u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Satutu Grada nigde se eksplicitno ne navodi da građani koji kod lokalnog parlamenta žele da pokrenu neko pitanje ne smeju biti stranački opredeljeni.

Za Komisiju su, inače, bili predloženi Milan BOŽILOVIĆ, bivši okružni tužilac – advokat, Slavoljub SIMIĆ, bivši zamenik okružnog tužioca – advokat, Dragan STOJANOV, advokat i predsednik zajednica advokata u Vranju, Stojadin SPASIĆ, advokat i Tomislav ALEKSIĆ, sudski veštak i diplomirani ekonomista.

Dragan NIKOLIĆ, predsednik okružnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) i jedan od tri člana Inicijativnog odbora nije krio nezadovoljstvo ovakvom odlukom, ali i najavio naredni potez.

– Izgleda da više u Skupštini grada i Gradskom veću nema nikakvog srama. Ovo je sramota i šamar za sportsku javnost u gradu, šamar inteligenciji Vranja, jer su oni svesni da je ovo izigravanje zakona i pokušaj da se pobegne od odgovornosti, odnosno da se ne utvrde ikakve činjenice u vezi sa nenamenskim trošenjem novca. Još uvek nije doneta odluka odbora, ali će najverovatnije biti podneta krivična prijava Višem tužilaštvu. Tada ćemo tražiti da se, u jednom postupku koji će sprovesti policija i veštak iz finansijske struke, utvrdi da li su sredstva trošena nenamenski ili ne i da jednom za svagda stavimo tačku na sve ovo. Na to nas obavezuju ovi potpisi – reakcija je lidera vranjskih naprednjaka.

Slobodan STAMENKOVIĆ, predsednik Skupštine grada, takođe kaže da ne postoji mogućnost za pravno osporavanje inicijative.

Njima je samo Antić dobar: Dragan Nikolić– Pošto su šefovi odborničkih grupa utvrdili da nije ispoštovan predlog u inicijativi o sastavu nestranačke komisije, koji je po njihovom mišljenju izrazito stranački, oni su dali predlog da se Skupština izjasni o tome, što sam ja izneo na glasanje. Samim tim što iz rada komisije proističu dalji postupci, to je incijativa postala neodrživa – kaže Stamenković.

Legenda, pak, kaže da je Antić bio besan kao ris što se neko drznuo da čačka Sportski savez na čijem je on čelu i koji je 2010. proglašen kao najbolji u Srbiji. Ako se uzmu u obzir nesuglasice koje je imao sa koalicionim partnerima i činjenicom da je pokretač građanske inicijative Nikolić  ( između ove dvojice vlada otvorena netrpeljivost već duže vreme – p.a), ne treba da čudi što je Antić posegnuo za demonstracijom političke moći te je pripretio demokratama da se ni po koju cenu ne šale i glasaju za inicijativu.

KO JE ZASLUŽAN

Ovo potvrđuje i šef odborničke grupe i lider vranjskog DSS Dejan STANOJEVIĆ, koji smatra da se treba staviti tačku na čitavu stvar, jer se bliže izbori.

– Posle smo čuli obrazloženje sekretara Skupštine da je problem sa komisijom, koju treba da sačinjavaju zaslužni i istaknuti sportisti i diplomirani ekonomisti. A ko su pa to šefovi odborničkih grupa koji mogu da tumače da li je neko zaslužni sportista ili ne – retorički će Stanojević.

Radoslav MOJSILOVIĆ, narodni poslanik Nove Srbije (NS) predlog SPS – NS o odbijanju inicijative objašnjava kao tipično političko delovanje.

– Kao manjinski koalicioni partner podržali smo SPS i to je naše pravo. Suštinsko pitanje koje se ovde nameće jeste zbog čega je DS preko noći promenio mišljenje – naglašava on.

Sa druge strane, prvak naprednjaka, Nikolić to vidi kao pokušaj prikrivanja prljavih radnji u Sportskom savezu. Na konkretno pitanje da li je istina da su obmanuli građane izborom komisije on kaže:

– To je napisano kao neka fusnota, to nije bilo u zahtevu, to je bilo u obrazloženju kao jedna od ideja koja treba da se razradi. A, koga da stavimo tamo od zaslužnih sportista, da nećemo da stavimo ove iz SPS, da stavimo ljude iz Sportskog saveza? Za njih bi bila idealna komisija na čelu sa Zoranom Antićem – ogorčen je Nikolić.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar