Nisu svi investitori isti



Drugi put su mi srušili objekat: Branislav Stojanović

Vlasniku objekta u kome se nalazila kafana „Kubura“ opštinari stopirali rekonstrukciju i porušili izgrađeno jer je prema urbanističkim dokumentima tu planiran zanatsko-uslužni centar, iako se početak realizacije te gradske investicije ne nazire. Istovremeno, nepoštovanje lokalnih urbanističkih planova nije razlog za rušenje objekata moćnih investitora u bloku „Centar 2“



 



Drugi put su mi srušili objekat: Branislav StojanovićVranjanac Branislav STOJANOVIĆ Furko nije nikakav građevinski tajkun. Podigao je kredit u banci kako bi preko puta Hotela Vranje obnovio vlastiti objekat u sklopu koga je poslovala kafana „Kubura“. Sećate se, srušena je do temelja pre više od dve godine u podmetnutoj eksploziji. Da je Stojanović finansijski moćan čovek, opštinari bi se verovatno već odobrovoljili i pronašli modus da se investitoru dopusti izgradnja. Ne bi bilo prvi put. Ovako, kad je Stojanović podneo zahtev za obnovu objekta, naprosto su mu saopštili da u toj zoni u centru Vranja nema zidanja zbog planirane izgradnje „zanatsko-uslužnog centra“ na katastarskoj parceli br.5143 KO Vranje (trouglasto „ostrvo“ ispred hotela, između glavne i Ulice Partizanske načičkano lokalima i kućicama).

Kako je Stojanović došao u ovakvu situaciju? On je kao zakupodavac 2004. godine izdao lokal Ivici Vojinoviću Vojski, zakupcu zainteresovanom za otvaranje pomenute kafane. „Kubura“ je radila nekoliko godina pre nego što je iz zasad nepoznatih motiva (vidi okvir) nasilno srušena u podmetnutoj eksploziji 26. oktobra 2009. godine. Stojanoviću je, osim što je ostao bez nepokretne imovine na vrlo atraktivnoj lokaciji, vlasnik kafane ostavio „u nasledstvo“ dugove za kiriju i komunalije od tridesetak hiljada evra.

MAFIJA RUŠI ZA DžABE, GRAD ZA PARE

Finansijski iscrpljen, Stojanović je isplanirao da podigne kredit i rekonstruiše objekat. Gradskom Sekretarijatu za urbanizam sredinom 2010. godine podneo je pisani zahtev za rekonstrukciju kuće na postojećim temeljima.

– Nisam tražio ništa više od onoga što mi je na tom prostoru pripadalo kao moja imovina, čak sam hteo da izgradim manji objekat – započinje priču Stojanović..

Skreće pažnju da je u mesecima nakon rušenja kafane njegov plac nesavesnošću građana pretvoren u mini deponiju.

– Po rešenju Komunalne inspekcije parcelu sam očistio od šuta i prljavštine, i ogradio je. Vrlo brzo ogradni najlon je pocepan i neki su ljudi od mog placa opet počeli da prave deponiju. Rekonstrukcija je bilo najbolje rešenje – priseća se Stojanović.

Sekretarijat za urbanizam, prema njegovim rečima, nije odgovarao na njegov prvi, pa ni na drugi zahtev kojim je tražio izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju. Dostavio mu je 1. aprila 2010. godine samo nekakvu „informaciju o lokaciji“. Tu je pisalo da katastarska parcela broj 5143, prema Detaljnom urbanističkom planu (DUP), pripada bloku „Centar 2“, te da je namena parcele prema planskim dokumentima izgradnja „zanatsko-uslužnog centra“.

– Propao mi je kredit koji sam podigao, a sad traže da platim preko 200.000 dinara Vodovodu koji je sproveo rušenje. Šteta koju trpim izgleda nema limit – kao da ne veruje Stojanović.

JOVAN STOŠIĆ
NIJE DOZVOLjENA NOVA IZGRADNjA

Načelnik Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove i urbanizam Jovan STOŠIĆ kaže da na parceli gde je bio Stojanovićev objekat do daljeg nije dozvoljena izgradnja novih, već samo rekonstrukcija i adaptacija već postojećih objekata.
– Stojanovićev objekat je srušen u procentu od preko 90 odsto, tako da bi se to tretiralo kao nova izgradnja, a ne kao rekonstrukcija ili adaptacija. Zato i ne možemo da izdamo građevinsku dozvolu.

Načelnik Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Vranja Zoran MIHAJLOVIĆ kaže da je građevinska inspekcija samo ispoštovala zakon.

– Objekat je građen dva dana, baš za prvomajske praznike. Dobili smo prijavu više građana o nelegalnoj izgradnji. Poveli smo upravni postupak po službenoj dužnosti jer ne postoji zakonska mogućnost da se gradi bez građevinske dozvole. Bez obzira da li ste tu ranije imali objekat, bez obzira što je plac vaš. Zakon je zakon – podseća Mihajlović.

KUĆA IZ 19. VEKA

Stojanović se 13. maja obratio Gradskom veću tražeći da posreduje i pozivajući se na tzv. „situacioni plan“ koji pokazuje da je još krajem 19. veka na njegovom placu bila kuća.

– Gradska vlada se time nije bavila. Samo pitam kako to da su srušili samo meni, a u neposrednoj blizini, na toj istoj katastarskoj parceli, zidali su i drugi u poslednje vreme. To građani Vranja znaju. Očigledno da ovde nisu svi investitori isti – kaže Stojanović.

Načelnik gradskih inspekcija Mihajlović demantuje da u centru grada ima privilegovanih investitora.

– Apsolutno svi investiri u gradu imaju isti tretman. Rušili smo i tu u neposrednoj blizini „Kubure“. Nema selektivnosti, nema privilegovanih. Zakon je isti za sve – tvrdi Mihajlović.

Stojanović je 19. jula zamolio za odlaganje rušenja, napominjući da je kod Sekretarijata za urbanizam u toku postupak za dobijanje građevinske dozvole. Pošto Sekretarijat nije izašao u susret Stojanoviću, objekat je srušen krajem avgusta.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar