Na kvarno, a po zakonu



Lider u SPS: Dimčić, Po ugledu na koalicione partnere: Stamenković, I za nas ostane ponešto: Stanković, Zloupotreba familije: Nenadić

Ako se na konkursu traži da kandidat ima završen određeni fakultet i pet godina radnog iskustva, a ne kaže se unapred šta će biti uzeto kao kriterijum pri odlučivanju među više kandidata koji ispunjavaju taj uslov, onda se otvara prostor da se zaposli upravo onaj koji je „favorit“ vlasti – smatra Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbije“



 



Lider u SPS: DimčićStojan Dimčić, dugogodišnji direktor Vodovoda, rekorder je po broju zapošljenih članova familije u državnim firmama – na rabošu ima najmanje pet rođaka koje je uhlebio zahvaljujući svojoj političkoj moći. Stranka kojoj pripada, SPS, vodi među partijama čiji su vodeći kadrovi (zlo)upotrebili funkcije na kojima se nalaze da bi zaposlili svoje najbliže, a DS ih prati u stopu. URS i nema neke kadrove, ali zapošljava na veliko, samo što oni rade mahom na partijskoj osnovi.

UZORI I PRIPRAVNICI

Dok se sa jedne strane kunu u sopstveno poštenje, sa druge strane grabe sve što stignu, i to ne samo za sebe, nego i za svoje najbliže. Mantra – pa naša li deca (žene, švalerke, sestrične, spikerke) nemaju pravo da rade – više nema nikakvog smisla, u gradu koji konstantno ima oko 8.000 nezaposlenih. Svi oni imaju pravo da rade, ali ga ne mogu iskoristiti, jer posla nema. Zašto da njihovu sudbinu ne podele i deca nekog dugogodišnjeg direktora, nego ona imaju pravo da rade, a svi ostali nemaju? E upravo u toj činjenici krije se sva mizerija, bezobzirnost, koruptivnost, sva sitnosopstvenička logika, sve osobine dostojne pijačnih tezgi, ali ne i ozbiljnih javnih poslova.

Po ugledu na koalicione partnere: StamenkovićI za nas ostane ponešto: StankovićDragana Nakić iz vranjske filijale NSZ-a kaže da je ovoliki broj ljudi upošljen zahvaljujući aktivnim merama države, ali i realizaciji zajedničkog akcionog plana zapošljavanja grada Vranja i NSZ-a.  Baš lepo, samo, pitanje je, kada mere države zataje, kako onda doći na red?

E, za tu sedmicu na lotou neophodno vam je da ste u najmanju ruku bliski  rođak sa nekim na vlasti. Onda nema šta da brinete. Pitajte samo već pomenutog Dimčića. Najpre, udomio je ženu. Ona je radila u SDK-u, pa kada je uzela dvadesetak hiljada evra otpremnine ponovo se zaposlila u opštini, valjda kao proveren kadar. Potom, zaposlio je sina arhitektu da brani „Prvonek“, (a ona je odavno projektovana, šta li on to tamo radi?), na tri meseca, pa na tri meseca, pa… Odranije, u Vodovodu mu je radio i bratanac. Sumnja se da ima i još „njegovih“ u „njegovoj“ firmi. Sada, zaposlio i ćerku u „Dunavu“.

Na direktno pitanje da li je zaposlio sina na brani, Dimčić je svojevremeno ljutito odgovorio: „Da, pa dečko negde mora da radi“. Živoj diskusiji na „Open deju“ pridružio se, autoritativno, i načelnik Okruga Budimir Mihajlović, tražeći od medija da se okanu prakse da, malne, zlostavljaju jadne političare, i da puste i njih i njihove porodice da na miru žive i rade. Valjda i on ima dete za zapošljavanje?

A, da je ovakav stav pravilo u SPS-u pokazuje i slučaj Ljubiše Anđuševića, kome je malo bilo da zaposli snaju u Domu za učenike, u kome je direktor, nego je zaposlio i sina u Komradu. Nove nade SPS-a, kao što je to svakako potpredsednik gradskog odbora Srđan Dekić, ne smeju biti zapostavljeni, nego i oni moraju da se zaposle. Njemu se posrećilo mesto u Privrednoj komori. Samo, kao potpredsednik, morao je da bude nagrađen još i više, pa je zaposlio suprugu u Narodnom muzeju. E sad, i ovaj što im je to završio, direktor Muzeja Slađan Ivanović, morao je da zaposli ženu, u Centru za socijalni rad.  Al’ pre toga je morao da odradi još poslić-dva, pa je u Muzeju zaposlio najpre suprugu Dejana Ilića, a potom i snaju Miroljuba Stojčića. Sad pa Ilić, da vrati uslugu, u svojoj firmi zaposlio je ćerku Jagode Djorđević, direktorke Predškolske ustanove „Naše dete“ i sina Ljubiše Anđuševića… I tako u krug.

POSLUGA I POSREDOVANjE

Zloupotreba familije: NenadićDirektori DS-a Goran Petrović (Novi dom) i Dragan Stojković (Direkcija za izgradnju) pokušali da jedan drugom zaposle supruge u firmama na čijem su čelu. Koliko su poverenja imali, pokazuje činjenica da su taj posao obavili istog dana. Pobunila se čaršija, vika je bila onolika, pa se od čitavog posla odustalo. Petrovićka je onda uhlebljenje našla u Predškolskoj, a Stojkovićka u Vodovodu. Dakle, kod socijalista.

Dejan Ivanović, većnik za omladinu i sport, zaposlio je ženu Zdravstvenom centru, čitaj kod URS-a, dok su se Slobodan Stamenković (supruga u Poštanskoj štedionici) i Nebojša Trajković, direktor Fonda PIO (supruga u Fondu zdravstvenog osiguranja, gde je i sam ranije radio), snašli u svojoj sopstvenoj partiji.

URS je skroman, pa je tako Nela Cvetković zaposlila sestru u ZC, pa je posle javila da joj je sestra tamo ostala bez posla, posle isteka privremenog rada. Dragan Janjić se samozaposlio u Skijalištu, u koje ne može da se uđe od kadrova iz URS-a. Pa i bivši direktor te firme Slađan Velinović dobio je malu nagradu kada se prihvatio tog posla – žena mu je zaposlena u ZC. I tako dalje, i tako dalje…

U Agenciji za borbu protiv korupcije smatraju da u ovakvim radnjama ipak nema krivičnog dela.

TOP LISTA
SPS
– Stojan Dimčić, direktor Vodovoda – zaposlio ćerku u ekspozituri Dunav osiguranja, sina i bratanca u Vodovodu, a suprugu posle uzimanja socijalnog programa iz SDK u Gradskoj upravi
– Ljubiša Anđušević, direktor Doma za učenike i studente – zaposlio snaju u Domu, a sina u Komradu
– Srđan Dekić, sam se zaposlio u Privrednoj komori, a zaposlio i ženu u Muzeju
– Dragan Ilić, direktor Gimnazije „Bora Stanković“, zaposlio sina u ekspozituri Dunav banke
– Krsta Janjić, direktor Službe transporta u Simpu, zaposlio sina u  Vodovodu
– Miroljub Stojčić, gradonačelnik, zaposlio ženu svog bratanca u Muzeju
– Dejan Ilić, direktor Komrada zaposlio ženu u Muzeju
– Slađan Ivanović, direktor Muzeja, zaposlio ženu u Centru za socijalni rad
– Jagoda Djorđević, direktorka Predškolske ustanove zaposlila ćerku u Komradu

DS
– Igor Andonov, zaposlio rođaka u Sportskom Savezu
– Dejan Ivanović, većnik za omladinu i sport, zaposlio ženu Zdravstvenom centru
– Slobodan Stamenković, predsednik gradske Skupštine, zaposlio ženu u Poštanskoj štedionici
– Nebojša Trajković, direktor vranjske filijale Fonda PIO, zaposlio ženu u ovdašnjem Fondu zdravstvenog osiguranja
– Goran Petrović, direktor Novog doma, zaposlio ženu u Predškolskoj ustanovi
– Dragan Stojković, direktor Direkcije, zaposlio ženu u Vodovodu

G17
– Dragan Janjić, zaposlio se kao direktor Skijališta
– Nela Cvetković zaposlila sestru u ZC
– Aleksandar Joksić, direktor Doma zdravlja, zaposlio ženu u Zdravstvenom centru
– Predrag Jančić, odbornik, zaposlen u Zdravstvenom centru, zaposlio ženu u istoj ustanovi
– Zoran Velinović, bivši direktor Skijališta zaposlio ženu u Zdravstvenom centru

– To zaista nije direktno kršenje zakona. Onda, mi i ne možemo da komentarišemo takvu pojavu, jer se ona odnosi samo na moralnost samog čina – kaže Aleksandra Kocić iz Agencije.

Zato Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbije“, kaže da je zapošljavanje rođaka, prijatelja i partijskih drugova nezakonito zato što ta činjenica ne bi smela da igra nikakvu ulogu pri dobijanju posla.

– Ukoliko je neko zaposlen među više kandidata a da mu je rođačka ili stranačka veza bila glavna „kvalifikacija“, to se i po postojećim propisima smatra zloupotrebom koja se može i krivično goniti. Sa druge strane, činjenica da je neko rođak funkcionera ne može da bude ni osnov da se tim ljudima zabrani pristup u javnim službama – kaže Nenadić.

Prema njegovom mišljenju, ovde je glavni problem to što su kriterijumi za zapošljavanje nedovoljno precizni, pa ima previše prostora za „diskreciono odlučivanje“.

– Na primer, ako se na konkursu traži da kandidat ima završen određeni fakultet i pet godina radnog iskustva, a ne kaže se unapred šta će biti uzeto kao kriterijum pri odlučivanju među više kandidata koji ispunjavaju taj uslov, onda se otvara prostor da se zaposli upravo onaj kandidat koji je „favorit“ aktuelne vlasti – objašnjava Nenadić.

ŠTA JE TUŽNO

Opet, lokalna vlast je, u pokušaju da sama sebe kontroliše, formirala Savet za praćenje primene etičkog kodeksa i ponašanja funkcionera. No, predsednik tog tela Dušan Jovanović (DS) kaže da se Savet mora ponašati „po pravilniku o radu i po odluci o osnivanju“.

– Ako se ne krši zakon pri zapošljavanju kandidata i ako u organima preduzeća koji odlučuju o novoprimljenima nema funkcionera koji su pre svega rodbinski vezani sa nekim od kandidata, mi ne možemo da reagujemo – decidan je Jovanović.

Prema njegovim rečima, „pojava“ je prisutna poodavno, i toliko je uzela maha da se ponekad „čak nije vodilo računa ni o zakonitosti postupka“.

– Mislim da je danas mnogo više partijskih zapošljavanja i da je to mnogo veći problem. Poznato je da je Vranje mala sredina u kojoj su lokalni moćnici tesno povezani i koriste svoje pozicije na razne načine, te sklapajući razne aranžmane i pribavljaju korist koja prevazilazi ovlašćenja i izlazi iz okvira funkcija na koje su postavljeni. I naravno, po pravilu nikad ne snose sankcije – opisuje situaciju Jovanović.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar