Momci iz Brazila



Šta kriju SMS poruke: Goran Soković (levo) i Darko Šarić, Roba je zaplenjena pre prebacivanja na brod Pirgos: jahta Maui, Ljubitelji automobila: trka u Sao Paolu

U tekstu optužnice, koju su Vranjske dobile od Posebnog odeljenja beogradskog Višeg suda, navode se detalji koji su prethodili zapleni više od dve tone kokaina u Urugvaju, sadržina presretnutih razgovora i SMS poruka i iskazi optuženih u policiji i pred sudom



 



Šta kriju SMS poruke: Goran Soković (levo) i Darko ŠarićTužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 14. oktobra prošle godine optužnicu protiv Vranjanaca Bobana Stojiljkovića Djure, tačno šest meseci pošto je na graničnom prelazu ka Makedoniji uhapšen sa Aleksandrom Mišić, protiv koje je takođe podignuta optužnica koju je Tužilaštvo dostavilo Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu (kolokvijalno poznatom kao Sud za organizovani kriminal).

Osim njih dvoje, na optužnici se nalaze još tri osobe, među kojima je svakako najpoznatiji prvoptuženi Darko Šarić (tu su i izvesni Bojan Stanojković, Marko Dabović). Sve njih Tužilaštvo tereti za, laički rečeno, šverc koakina iz Južne Amerike tokom 2009. godine i još neka prateća krivična dela (Šarić i njegovi saradnici optuženi su za dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela i Neovlašćenog stavljanja u promet opojnih droga za šta je zaprećena kazna od najmanje 10 godina zatvora). Mišićeva je puštena da se brani sa slobode, dok je Stojiljković i dalje u pritvoru.Roba je zaplenjena pre prebacivanja na brod Pirgos: jahta Maui

Podsetimo, oktobra 2010. u Urugvaju je na jahti „Maui“ zaplenjeno 2.174 kilograma kokaina, a Stojiljković i Mišićeva uhapšeni su 14. aprila prošle godine pod sumnjom da su kao deo „Šarićevog klana“ umešani u kupovinu i pokušaj šverca ove droge u Evropu. Grupa se sumnjiči da je u septembru 2009. godine organizovala primopredaju i transport 990 kilograma kokaina koji je polovinom oktobra iste godine, kao deo ukupne količine od 2.174 kilograma, zaplenjen na jahti „Maui“u Urugvaju, Južna Amerika.

KAKO JE POČELO

Prema navodima optužnice, sve je počelo 2008. kada su  „neutvrđenog dana početkom te godine, na teritoriji Republike Srbije, više zemalja bivše SFRJ, zapadne Evrope i Južne Amerike, okrivljeni Stanojković je, zajedno sa okrivljenima Šarić Darkom, Vujanović Željkom i Soković Goranom organizovao kriminalnu grupu, dok su okrivljeni Stojiljković Boban, Dabović Marko i Mišić Aleksandra postali pripadnici organizovane kriminalne grupe, a čiji su pripadnici bili i… (slede imena tridesetak osoba)… koja je delovala sporazumno u cilju planiranja i vršenja krivičnih dela neovlašćenog stavljanja u promet opojnih droga iz člana 246 stav 4 u vezi stava 1 KZ, za koja je propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje 10 godina, a sve radi sticanja nezakonite finansijske koristi i njenog ulaganja u legalne finansijske tokove“.

Ljubitelji automobila: trka u Sao PaoluDjURIN ISKAZ U POLICIJI I PRED SUDOM
FORMULA 1 I KINEZI
U svojoj odbrani datoj u policiji Boban Stojiljković je negirao dela koja mu se stavljaju na teret. U optužnici piše da je u svojoj odbrani naveo da je tačno da je u septembru 2009. godine bio u Brazilu, ali samo da bi gledao trke „Formule 1“.
Tužilaštvo, međutim, ovu odbranu smatra nelogičnom i protivrečnom:
 „Data odbrana je u suprotnosti sa presretnutim razgovorima, koji ukazuju na blisku povezanost Stojiljkovića sa ostalim članovima organizovane kriminalne grupe i intenzivnu komunikaciju u periodu kada je droga zaplenjena, činjenicom da se trka Formule 1 nije održavala u vreme kada Stojiljković tvrdi da je bio u Brazilu, okolnošću da je zajedno sa Dabovićem prelazio granicu istovremeno u više navrata, a da je ovaj imao pri sebi falsifikovan pasoš na ime Marsh Peter Arnold koji je i koristio prilikom prelaska granice, činjenicom da je Šarić Darko bio prijavljen na adresi gde okr. Stojiljković živi… „
Pred istražnim sudijom Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu Stojiljković se prvo branio ćutanjem, da bi naknadno izneo svoju odbranu. Odbrana data pred istražnim sudijom, piše u optužnici, unekoliko je izmenjena u odnosu na onu datu u policiji, „ali ne suštinski, odnosno ne u bitnom delu“:
I kada je u pitanju odlazak u Brazil, Stojiljković je, piše u optužnici, izmenio svoju odbranu u odnosu na onu datu u policiji, priznavši da je išao dva puta do Brazila, jednom u septembru, a drugi put u oktobru 2009. godine.
„Ipak, okrivljeni Stojiljković nije priznao pravu prirodu svojih odlazaka, navodeći u svojoj odbrani da je to učinio kako bi u Brazilu po povoljnim cenama nabavio novu vrstu goriva – pelet. U policiji se nije setio prvog odlaska u Brazil navodno jer mu se „tada ništa važno nije dogodilo“. Naglašava da nije spavao po „štekovima“, već po hotelima u Brazilu. Prilikom drugog odlaska u Brazil, imao je više vremena, pa je prvo pogledao trke „Formule 1“ kada je došao, nakon čega se pozabavio poslom tražeći fabrike koju su prodavale pelet. Nije uspeo da se dogovori i sklopi posao sa peletom, pa se vratio u Srbiju, gde je kasnije uspeo da zaključi posao sa jednom srpskom fabrikom i kupi određenu količinu peleta“

Prema tužilaštvu, osnivači grupe „stvorili su plan“ nabavke kokaina u Južnoj Americi, njegovu organizovanu prodaju i skladištenje u zemljama Zapadne Evrope, gde se tačno znalo zaduženje svakog pripadnika klana koji su koristili lažna imena i šifre u komunikaciji. Skoro svi članovi grupe su, prema navodima optužnice u kojoj se detaljno opisuju njihovi kontakti, imali šifrovana imena (Žuća, Jorgos, Kućica, Bond, Ken…). Šarić je, na primer, imao kodno ime „Zoki“ a Stanojković „Irvin“. Stanojković je, po dogovoru sa okrivljenim Vujanovićem, „na teritoriju Južne Amerike uputio okrivljene Stojiljković Bobana i Dabović Marka, koje su u međusobnoj šifrovanoj komunikaciji oslovljavali sa ,od Irvina,“.

Ono što su, prema optužnici, naumili, godinu dana kasnije su počeli da sprovode u delo „na teritoriji Argentine, Brazila i Urugvaja“ kada su „kao organizovana kriminalna grupa neovlašćeno radi dalje prodaje od N.N. lica kupili najmanje 2.174 kilograma i 682 grama opojne droge“.

ISKAZ ALEKSANDRE MIŠIĆ
Da li je frka gotova?
„Okrivljena Aleksandra Mišić je u svom iskazu u policiji negirala pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića. U svojoj odbrani navela je da od svih lica koja su joj pomenuta poznaje jedino Stojiljkovića. O njegovom poslu joj Stojiljković nikada nije pričao, niti ima veze sa tim poslom. Kaže da je tačno da je za okr. Stojiljkovića i njegovog prijatelja rezervisala karte za Brazil, ne može da se seti relacije kuda su išli niti grada u kome su bili, ali se seća da joj je Boban po povratku iz Brazila pokazao kratak snimak sa mobilnog telefona na kome se vide trke „Formule 1“. Ova tvrdnja okrivljene zaista je interesantna, s obzirom da okr. Stojiljković nije prezentovao taj snimak u istrazi, a i da se vreme u koje on tvrdi da je bio u Brazilu ne poklapa sa vremenom kada je na zvaničnom sajtu Formule 1 trka u Brazilu održana. Nakon zaplene kokaina u Urugvaju dana 15.10.2009. godine, u komunikaciji sa N.N. licem okr. Mišić Aleksandra se raspitivala da li je „frka definitivno gotova ili nije“, što ukazuje na okolnost da je bila upoznata sa događajima vezanim za zaplenu kokaina.

Šarić, Stanojković, Soković i Vujanović, piše u optužnici, organizovali su i finansirali kupovinu i transport kokaina tako što su dali nalog između ostalih i Stojiljkoviću da otputuju u navedene zemlje Južne Amerike, iznajme stanove i prostore za skladištenje kokaina. Ovde valja reći da se Tužilaštvo u obrazloženju optužnice između ostalog poziva i na stotine i stotine presretnutih razgovora i SMS poruka, sa nevedenim satom, minutom i danom ostvarene komunikacije. Sadržaj nekih razgovora i poruka prepričan je u optužnici, uz preporuku Sudu da sve transkripte sasluša i prouči.

AVIO KARTE IZ SOLUNA

Prema navodima optužnice, pošto su kupili drogu i iznajmili stanove i štekove, količinu od 2.174 kilograma i 682 grama kokaina prevezli su i spakovali u ukupno 1.917 paketa od gumenih balona različitih boja, koje su raspodelili u 55 vodonepropusnih torbi i uskladištili u iznajmljenoj kući u blizini argentinske obale naspram urugvajskih teritorijalnih voda radi prebacivanja na prekookeanski brod“.

Droga je na brod trebalo da se prebaci jahtom „Maui“, na kojoj je kasnije zaplenjena, za čiju je kupovinu angažovan izvesni Anastazije Martinčić. On je, stoji u optužnici, „početkom septembra 2009. godine u Urugvaju u marini Santa Lucia kupio brod – jahtu „Maui“ za gotov novac u iznosu od 265.000 američkih dolara“. Martinčić je 12. oktobra doplovio do teritorijalnih voda Argentine na ranije dogovoreno mesto radi utovara droge. U noći između 12. i 13. nekoliko članova grupe (među kojima se u optužnici ne spominje Stojiljković) su celokupnu količinu kokaina iz pomenute kuće prevezli gumenim čamcima i utovarili na jahtu, „te je Martinčić brod sa utovarenim kokainom odvezao od Argentine do Urugvaja, a sve to po nalogu organizatora, koje mu je prenosio okrivljeni Vorotović Marko, putem telefona sa teritorije Republike Srbije, dajući mu podatke gde se nalazi prekookeanski brod „Pirgos“ koji je dana 12.10.2009. godine uplovio u urugvajske teritorijalne vode, kako bi kokain sa jahte „Maui“ preuzeo okrivljeni Cajić Miloš, prvi oficir ovog broda (Pirgos), kojim bi se opojna droga prevezla preko Atlanskog okeana do Evrope“. Vorotović je, piše dalje, povratne informacije dobijene od Martinčića, neophodne za dalju organizaciju transporta prenosio okrivljenom Vujanoviću koji ih  je prosleđivao Šariću (koji se u to vreme nalazio u Švajcarskoj, p.n.) i Sokoviću.

JAHTE I BRODOVI

U ovoj akciji optužnica ne spominje Stojiljkovića. Međutim, zbog lošeg vremena u kojem je izgubljen pomoćni čamac sa „Mauia“, kojim je droga trebalo da se prebaci na  „Pirgos“ i još nekih problema (propala su dva pokušaja prebacivanja kokaina), „okrivljeni Stojiljković i Dabović, ponovo su otputovali 14.10.2009. godine u Brazil – Sao Paolo, sa zadatkom da se u Argentini priključe navedenim pripadnicima i pomognu u organizaciji pretovara kokaina“. „Posao“ je zaustavljen 15. oktobra 2009, kada je intervencijom urugvajske policije u mestu Rio Santa Lucia, Santiago Vasquez, u prestonice Montevideo, izvršen pretres broda „Maui“, pronađena i oduzeta droga u ukupnoj količini od 2.174 kilograma i 682 grama, čistoće od 74% do 97% i lišen slobode Martinčić Anastazije.

PRESRETNUTI RAZGOVORI
Novac u Vranju
Tužilaštvo na osnovu presretnutih razgovora zaključuje da je Stanojković pretpostavljeni Stojiljkoviću i Daboviću:
„Tvrdnja da je okr. Stanojković Bojan nadređeni okrivljenima Stojiljković Bobanu i Dabović Marku, kao i da im je on odobravao uzimanje novca koji je organizovana kriminalne grupa pribavila nedozvoljenim stavljanjem u promet opojnih droga, zasniva se i na presretnutoj SMS komunikaciji između okr. Stanojković Bobana i Dabović Marka na dan 10.10.2009. godine, kao i na presretnutoj SMS komunikaciji između okr. Stojiljković Bobana i okr. Stanojković Bojana na dan 10.10.2009. godine i 12.10.2009. godine.

Tužilaštvo u optužnici dalje detaljno opisuje detalje razgovora među optuženima, koje Sudu prilaže kao dokazni materijal:

„Na saradnju okrivljenih Stanojkovića, Stojiljkovića i Dabovića, neophodnu radi usaglašavanja oko odlaska poslednje dvojice u Brazil i angažovanja oko transporta preko dve tone kokaina, govori i njihova međusobna intenzivna SMS komunikacija u periodu od 07.10.2009. godine i 08.10.2009. godine, kao i sastanak pomenute trojice u Vranju 09.10.2009. godine, na kome bi se dogovorili detalji oko odlaska Dabovića i Stojiljkovića za Latinsku Ameriku“ – stoji između ostalog u obrazloženju optužnice.

Prema navodima optužnice, Stanojković je bio šef Stojiljkoviću i ostalima:

„Iz presretnute SMS komunikacije između Stanojkovića i Stojiljkovića na dan 11.09.2009. godine proizilazi da Stanojković nalaže Stojiljkoviću da 14.10.2009. godine otputuje u Latinsku Ameriku zajedno sa Dabovićem i da se smeste na dve lokacije, dok Stojiljković obaveštava Stanojkovića da će regulisati karte za put sledećeg dana. Intenzivna komunikacija između ovih okrivljenih u cilju pripreme odlaska Dabovića i Stojiljkovića za Južnu Ameriku traje i sledećeg dana, odnosno 12.10.2009. godine, gde Stanojković nalaže Daboviću kada da dođe kod njega, dok Stojiljković obaveštava Stanojkovića da je kupovina karata za Brazil obavljena i da će putovati ekonomskom klasom“.

STAN U BRATISLAVI

Tužilaštvo navodi da su u Stojiljkovićevom stanu u Bratislavi, Slovačka, boravili Šarić i Stanojković, ali i još jedan detalj za koji tvrdi da povezuje Stojiljkovića i Stanojkovića:

„Važna činjenica koja nedvosmisleno ukazuje na pripadnost Stojiljkovića organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića, jeste okolnost da su na adresi Slatinska ulica br. 18, u Republici Slovačkoj, na kojoj je Stojiljković Boban imao stan u vlasništvu, bili prijavljeni u periodu od maja 2005. godine do juna 2007. godine Šarić i Stanojković, koji su organizatori ove kriminalne grupe (…) Bliska povezanost između Stojiljkovića i Stanojkovića proishodi i iz činjenice da je jedan od brojeva telefona (063/665…) koji je koristio Stanojković registrovan na privredno društvo Europetrol d.o.o, čiji je bivši vlasnik okr. Stojiljković Boban“.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar