Mala bara…



Pobedićemo: Riza Halimi

I ovoga puta će birači glasati drugarski i familijarno, a u takvim uslovima sve partije pojedinačno računaju na uspeh u lokalu. Ukoliko se, pak, za republičke izbore ne formira velika koalicija, Preševo, Bujanovac i Medveđa će najverovatnije ostati bez narodnog poslanika



 



Za albanske političke partije koje deluju na području Bujanovca, Medveđe i Preševa potencijalni izborni „kolač“ je više nego skroman: za svaku u proseku ima po 7.500 birača. To su pokazali i prethodni izbori, posle kojih su formirane glomazne i potpuno različite koalicije na lokalu. Tako, recimo, većinu u Bujanovcu čine Partija za demokratsko delovanje, Pokret za demokratski progres, Demokratska unija doline (plus GG Stojanča Arsić), a u Preševu Demokratska partija Albanaca, Nacionalni pokret Albanaca i Demokratska unija Albanaca. Neki od lidera ovih partija došli su do visokih funkcija u lokalnim samoupravama: Ragmi Mustafa (DPA) je predsednik SO Preševo; na tom mestu u Bujanovcu je Jonuz Musliju (PDP), dok je zamenik Nagip Arifi iz Demokratske partije (koja je nastala letos, cepanjem PDD).

Uskoro, međutim, predstoji novo izborno mešanje karata i nova podela plena, pa na jugu Srbije gotovo da ne prođe ni dan a da neko od albanskih lidera ne odapne otrovnu strelu prema konkurenciji. Zato smo ih pitali šta trenutno rade, kako se pripremaju, ko na koga računa, ko kome i šta nudi.

KAKO TEKU PRIPREME ZA IZBORE

Pobedićemo: Riza HalimiR. Halimi, PDD: Kod nas su u završnoj fazi unutarpartijski izbori. Sada na terenu imamo jake i stabilne sve naše ogranke. Tako su izbori unutar PDD bili odlična prilika da se razgovara o predstojećim izborima.

R. Mustafa, DPA: Pripreme u DPA teku, razgovaramo, zauzimamo stavove i pripremamo se za ono što se zove generalna strategija. Svakoga dana tenzije rastu i što su izbori bliži, sve je više posla.

S. Destani, DUD: Naravno da smo počeli sa izbornim aktivnostima. Mi moramo na tome raditi više od drugih s obzirom na to da smo skoro imali unutarstranačku podelu u kojoj smo bili gubitnici.

J. Musliu, PDD: Trenutno u partiji pravimo vrlo sadržajan program izbornih aktivnosti. On je još u radnoj verziji, ali ćemo ga uskoro obelodaniti.

R. Zuljfiju, DUA: Mi delujemo u sve tri opštine gde žive Albanci. Imamo onaj generalni koncept na osnovu koga se naši odbori pripremaju, ali svaki na svoj način, zavisno od situacije na terenu.

N. Arifi, DP: Bez obzira što izbori nisi raspisani, mi se pripremamo tako što razgovaramo sa ljudima i držimo stalne kontakte sa ograncima u selima.     

KAKAV REZULTAT OČEKUJU

R. Halimi: DPA već 6-7 godina vodi Preševo. Za to vreme opština je u mnogo čemu zaostala, pa su građani nezadovoljni ukupnim stanjem. U takvoj situaciji je normalno da mi ponovo preuzmemo primat. Očekujemo da ćemo osvojiti najmanje 13 odborničkih mandata. To će nas dovesti u situaciju da formiramo koaliciju koja će preuzeti odgovornost za vršenje lokalne vlasti.

R. Mustafa: Mi smo vodeća partija u opštini od 2006. godine. Građani će, bez sumnje, zbog onoga šta smo za njih uradili, i sledeći mandat poveriti nama. Očekujemo najmanje 15 od ukupno 38 odborničkih mesta. To će biti dovoljno da u Preševu budemo lideri buduće koalicije na vlasti.

S. Destani: Jako se plašim političke kulture biračkog tela. Umesto da glasaju za ljude, za kvalitet, Albanci će i ovoga puta glasati partijski, drugarski i familijarno. Kako god bilo, posle ovih izbora snaga partija neće se bitno promeniti. Mi u DUD očekujemo ono što smo i do sada imali. Imamo svoje profilisano biračko telo, tako da očekujemo pet odbornika, kao i pre četiri godine.

J. Musliu: Delujemo samo u Bujanovcu i tu ćemo pobediti. Mi smo to dosadašnjim radom pokazali, a to dobro znaju svi Albanci u Bujanovcu. Međutim, neizvesno je koliko ćemo procenata biračkog tela pridobiti. To jako zavisi i od naših političkih konkurenata.

R. Zuljfiju: Nezahvalno je prognozirati. Do sada je, generalno u tri opštine, najjači bio PDD. Mislim da se sada stvari menjaju i da ćemo posle izbora imati drugačiji redosled. Mi po prvi put izlazimo na izbore da izmerimo svoju snagu, ali bez obzira na tu činjenicu, očekujemo dobar rezultat jer biračima nudimo kvalitetne ljude. Sigurno ćemo biti deo vlasti, a sa kim, to sada ne znamo.

N. Arifi: Mi smo od osnivanja toliko postali jaki, okupili izuzetno kvalitetne ljude, da iskreno mislimo da u Bujanovcu dobijemo do 50 odsto mandata, a to znači 10 do 12 odbornika. Očekujemo da u Bujanovcu da budemo prvi, u Preševu da osvojimo 20 do 25 procenata, a u Medveđi oko 20 procenata biračkog tela.   

KO ĆE FORMIRATI LOKALNU VLAST

R. Halimi: U Preševu su se stvari promenile. Partije na vlasti više ne uživaju poverenje biračkog tela. Zato mi smatramo da ćemo posle izbora formirati vlast sa DUA, a zašto ne i sa DUD.

R. Mustafa: O tom, potom. Naša partija će biti prva, a ko će biti sa nama – videćemo.

S. Destani: Sadašnja opozicija mora na izbore izaći u koaliciji ako misli na dobar rezultat. Nisam siguran ko će formirati vlast, ali sam siguran da će sadašnja vlast sutra biti opozicija.

J. Musliu: Mi ćemo formirati i predvoditi koaliciju na vlasti, a ko će nam biti partneri, pokazaće izbori.

R. Zuljfiju: Izvesno je da ni jedna od albanskih partija u ove tri opštine neće moći sama da formira vlast. Drugo, mislimo takođe da će, barem u Preševu, oni koji su sada u vlasti, posle izbora biti u opoziciji.

N. Arifi: Mislim da će u Bujanovcu naša Demokratska partija biti čelnik te nove koalicije, a učinićemo sve da u Preševu i Bujanovcu budemo deo vlasti. Naši partneri će svuda biti partije demokratske i evropske orijentacije.

KO ĆE BITI POSLANIK

R. Halimi: Mi smatramo da Albanci moraju imati svog poslanika. Zato smo partijama uputili predlog da ponovo napravimo koaliciju Albanaca preševske doline kojom ćemo dobiti to mesto. Naša ponuda je otvorena, ali će ovoga puta biti teško doći do tog cilja.

R. Mustafa: To je za Albance jako teško pitanje i zato mislim da ovoga puta neće imati svog čoveka u Skupštini Republike Srbije.

S. Destani: Dosta sam skeptičan po tom pitanju zato što neki albanski lideri ne mogu, a drugi ne žele da se oko tog pitanja dogovore. Mislim da ovoga puta Albanci neće imati svog čoveka u republičkom parlamentu.

J. Musliu: Još je rano za to. O tome nismo u PDP razmišljali jer nas to pitanje i ne zanima.

R. Zuljfiju: Bez obzira što su barem dve partije protiv toga, mi smatramo da Albanci moraju izaći na republičke izbore, a to znači imati svog čoveka u Skupštini Srbije.

N. Arifi: Iskreno, nismo razgovarali. Mislim da je to važno pitanje koje, zahteva da se prethodno napravi jaka koalicija.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar