Lepše je uz grickalice



Važno da je veselo: raniji izbori, Prošlogodišnji laureat, predsednik (suspendovanog) RK Vranje, Zoran Dimitrijević

Izbor najboljih u vranjskom sportu za prošlu godinu obaviće se 28. januara u sali hotela Vranje, kako su čelnici Sportskog saveza najavili – u svečarskoj atmosferi. Biće ovo svakako najčudniji izbor do sada jer će se, osim nekoliko časnih izuzetaka, birati najbolji među najgorima u godini koju su obeležili najveći neuspesi lokalnog sporta.



Važno da je veselo: raniji izboriRUKOMET: Pođimo od RK Vranje koji je istupio iz takmičenja, prvo Super lige, a potom i Prve. Razlog je nedostatak para za takmičenje i nagomilani dugovi, ili i nešto treće. RK Vranje je u proleće 2011. godine izborio opstanak u Super ligi sa 18 osvojenih bodova, bodom više od onih koji su ispali, niškog Naisusa i Priboja. Od maja prošle godine čelnici kluba najavili su sumornu budućnost. Krenulo je prepucavanje sa čelnicima Sportskog saveza (SS) i lokalne samouprave oko toga ko je kriv, ali se brzo zaćutalo jer je nekima zaprećeno izbacivanjem s posla, a drugima su počeli da se klimaju položaji u „Simpu“. Oni koji su bili dužni da javnosti objasne razloge kraha vranjskog rukometa – izvršilac budžeta, gradonačelnik Miroljub Stojčić i i Budimir Mihajlović, načelnik okruga, bivši „Simpov“ direktor i predsednik RK Vranje, za koga slovi da je „alfa i omega“ kluba, ćute i dan danas. Ono što se moglo čuti od Stojčića nije za ozbiljnije medije. Za propast rukometa niko nije kriv, tako barem smatraju u SS, a klub će od naredne godine igrati u „beton“ ligi, za koju se još ne zna kako će da se zove zbog najavljene reorganizacije.

FUDBAL: U prošloj godini, još jedno veliko razočarenje je i FK Dinamo, koji je ispao iz Prve lige, a jesenas bio na 14. mestu Srpske lige, koje je u tom trenutku vodilo u Nišku zonu. I tu se niko ne oseća krivim. Doduše, klub vode Zoran Antić, predsednik SS i Dejan Ivanović, direkor kluba i lokalni ministar sporta, jer Dinamo nema ni upravu ni predsednika već tri godine. A, krenulo se 2008. godine sa velikim ambicijama. Pokazalo se da su se te ambicije svele samo na smenjivanje Nebojše Zupančića, tadašnjeg predsednika kluba. Izveštaj Radne grupe o raznim zloupotrebama  u Dinamu, koji je javno prezentovan, ostao je prazno slovo na papiru jer se opet politika umešala da zaštiti svoje čelnike od mogućeg krivičnog gonjenja. U to vreme Ivanović, „junak“ Izveštaja Radne grupe ubrzo je   postao najveći gubitnik. Trebalo je odmah da vidi da se u Izveštaju ne udara samo na Zupančičća i njegove ljude u Dinamu već direktno na Zorana Antića i  Dušana Stajića, a preko njih i indirektno na Miroljuba Stojčića. Kada je to uvideo i shvatio, Ivanović je logično postao ono što jeste – prvi i najbolji saradnik Zorana Antića.



Prošlogodišnji laureat, predsednik (suspendovanog) RK Vranje, Zoran DimitrijevićDakle, jesenji deo prvenstva u Srpskoj ligi „Istok“, Dinamo je završio na 14. mestu sa 14 bodova, sa četiri pobede, dva nerešena rezultata i devet poraza.

KOŠARKA: KK Jug je još jedno razočaranje sportske javnosti Vranja. Klub od ispadanja iz Prve „B“ lige nezaustavljivo tone, pre svega organizacijski, a potom i rezultatski. Ovde, kao i u Dinamu, nema uprave ni predsednika. Vođenje kluba je prepušteno jednom čoveku, Goranu Smiljkoviću, sportskom direktoru. Smiljković, sa minimalnim sredstvima dobijanim na kašičicu, unižavan je konstantno i stavljan je pred svršen cilj. Sa njim unižen je i klub koga socijalisti ne doživljavaju kao svog. Za razilku od Dejana Ivanovića, koji mu je partijski drug u DS, Smiljković nema podršku Stojčića, a posebno Antića, pa će tako Dinamu i u zimskoj pauzi ići doduše minimalna sredstva, po 50.000 dinara nedeljno, a KK Jug neće dobijati ni za sudije, 15.000.

ODBOJKA: I ostali klubovi, u protekoloj godini su razočarali. OK Mladost je debitantsku sezonu u prvoligaškom društvu završio na poslednjem mestu, bez pobede i sa svega četiri osvojena boda. Dakle, sa nezapamćena 22 poraza. Ove jeseni, u Drugoj ligi  „Istok“, Mladost je na drugom mestu sa 21 osvojenim bodom uz šest pobeda i i tri poraza.

OK Vranje je na proleće izborio opstanak u Drugoj ligi „Istok“. Ekipa je sastavljena od dece koja umesto da igraju svoje lige troši pare u Drugoj. Vranju nisu potrebna dva odbojkaška kluba u istoj ligi kada para nema ni za sendviče deci. Ali, politika je svemoćna, tako da je Mladost klub pod patronatom DS, a Vranje pod SPS. U jesenjoj sezoni, OK Vranje je na pretposlednjem mestu sa pet bodova koliko ima i poslednjeplasirana ekipa Topličkih vitezova iz Prokuplja.. Vranjanci su ostvarili samo jednu pobedu i imaju pet bodova.

POJEDINCI BOLjI
Rezultati u pojedinačnim sportovima su bolji od rezultata u kolektivnim sportovima. Ali, mnogo je onih koji negiraju te uspehe, posebno karatista, džudista i kik boksera. Za neke kažu da se takmičenja organizuju tako da od tri do pet takmičara, starih od osam do 14 godina, svi budu zadovoljni, podele se medalje i diplome, a roditelji snose troškove. Ipak, treba pohvaliti tu decu.
Kik bokseri su nešto posebno, ostvaruju uspehe jer redovno idu na takmičenja. Redovno dobijaju novac, a za to su „krivi“ treneri Igor Mladenović i Vedran Tašković. Kod kik-boksera su se istakli Miroljub Nedeljković i Slađan Dragišić. Nedeljković je kao reprezentativac Srbije postao prvak Balkana u kategoriji K1, dok je Dragišić na Svetskom kupu u Beogradu osvojio zlatnu medalju. Dragana Sretenović je na Evropskom prvenstvu u Italiji osvojila zlato u ženskoj konkurenciji. Radomir Nedeljković je zabeležio veliki uspeh osvojivši zlatnu medalju na na Prvenstvu Evrope u juniorkoj konkurenciji.
Uspesi su ostvareni i u streljaštvu, gde su Miloš Tasić i Melanija  Zdravković postali prvaci države u kategoriji junoora i mlađih juniorki. Tasić je u dva navrata bio juniorski prvak Srbije, malokalibarskom puškom ležećim stilom i u trostavu. Ono što devalvira njihove uspehe su nedostatak odgovarjućih puški za treninge i takmičenja. Klub nikad nije imao seniorske sastave jer se nikad nije finasirao na odgovarajući način, već koliko da se deca takmiče, da osvajaju medalje, a de se uspesima kiti socijalistička kamarila.

OSTALI: Za razliku od muških klubova, Ženski odbojkaški klub Vranje iz godine u godinu uspeva da se plasira u gornjem delu tabele. Prvi tim, sastavljen od odbojkašica iz omladinskog pogona beleži zapažene rezultate. Vranjanke nisu ugrožene kad je opstanak u pitanju. Plasman na četvrtom mestu sa 17 bodova obezbeđuje bezbrižan prolećni deo. U klubu se sa decom odlično radi. Rukometašice Vranja, koje godinama vodi Voja Tasić, sa po tri do pet pobeda u prvenstvu Druge lige „Jug“ opstaju i ne ispadaju. Jer takav je kvalitet ženskog rukometa. Ove sezone, ŽRK Vranje se nalazi na devetom mestu sa tri pobede, šest poraza i šest  bodova, što ih neće odvesti u reorganizovanu, neku novu Prvu ligu. Standardne, dobre rezultate ostvaruju i stonoteniseri Vranja koji imaju domaće igrače, poput Milenkovića, Stankovića i Petra Jovanovića Gibe koji sa skoro 70 godina života igra u Prvoj ligi i pobeđuje. Za klub je sramota što ima sekretara koji prima platu, ali ne radi, jer je to želja gradonačelnika Stojčića uz aminovanje Antića.

FUTSAL: Jedini sportski takmičarski kolektiv koji je imao uspeha su fudbaleri Kluba malog fudbala Vranje. Na proleće su prvenstvo završili na osmom mestu i u poslednjem kolu izborili opstanak u ligi. Ono što ih krasi je finale Kupa Srbije. U polufinalu su savladali ekipu Ekonomca iz Kragujevca, višetrukog prvaka države. U finalu su izgubili u Beogradu od ekipe Marbo Intermeca. U jesenjoj sezoni Prve lige KMF Vranje je zauzeo visoko četvrto mesto koje na kraju vodi u plej-of. Vranjanci imaju 17 bodova uz pet pobeda, dva nerešena rezultata i četiri poraza. Treba reći da je predsednik KMF Vranje, lično, gradonačelnik Miroljub Stojčić, a potpresednik Zoran Antić.

EPILOG: Kada dođe taj 28. januar jedno je sigurno, biće napunjena sala hotela Vranje. Gradski čelnici biće ležerno obučeni, stolovi će biti puni gaziranih sokova, grickalica, možda i nešto na čačkalicu. Sve će se to isprazniti pre oficijelnog dela programa. Podeliće se pehari, kupljeni u Aranđelovcu, biće slikanja, poljubaca… Prava sportska idila..

Kada se završi slikanje, pojedini članovi komisije sa čelnoicima SS, i dragim im gostima, proslaviće sportske uspehe u „Vranjskom meraku“ ili „Haremluku“. Da je konkurencija za izbor najboljih gotovo nikakva, komisija je proglasila najbolje još pre njihovog, tobože, konstruktivnih sastanaka. Pa, da pogađamo: Miloš Tasić, strelac, najbolji sportista, Melanija Zdravković, streljačica ili Nevena Pozdnjakov, odbojkašica, najbolja sportiskinja. Najbolji kolektiv KMF Vranje, iznenađenje godine Ragbi klub 13 Soko… A, tek sportski radnici, stručnjaci u sportu, oni koji su najviše doprineli sportu…

(Autor ovog teksta nije u Komisiji za izbor najboljih sportista u gradu, iako je sportski novinar nedeljnika „Vranjske“ i dopisnik beogradskog dnevnika „Sport“)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar