Hladni radijatori usred zime



, ,

Izjava nedelje:



Goran Petrović, direktor Novog doma

– Ukoliko bi nabavka mazuta zavisila isključivo od naplate računa, radijatori u Vranju bi ostali hladni usred zime.



   

PRIVREDA

Za Jumko posao od sedam miliona evra

Početak nove poslovne godine u „Jumku“ je u znaku veoma dobrog upošljenja proizvodnih kapaciteta. Vranjski tekstilci se nekako nose sa problemom nelikvidnosti, ali i dalje računaju na ozbiljniju podršku države. Bez toga nema stabilnog poslovanja, novih tehnologija i dovođenja investitora.

„Jumko“ je obezbedio poslove za prvih sedam meseci ove godine ukupne vrednosti sedam miliona evra. Reč je o ugovorima sa Elektroprivredom, Vojskom, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Poštom i vojskama Poljske i Finske, a u izgledu je i posao sa švedskom vojskom. Problem broj jedan je i dalje nelikvidnost i obezbeđenje obrtnih sredstava.

TRGOVINA
Slaba prodaja zimske garderobe
Povećane prodaje garderobe u vranjskim prodavnicama nema, iako su na snazi sezonska sniženja ove robe od 10 do čak 70 odsto. Marija Popović, prodavac u butiku „Osmica“ kaže da nema povećanja prometa, iako je ponuda robe dobra, a cene u prodavnici u kojoj radi niže i za 30 odsto.
Sniženja se pre svega odnose na zimsku odeću, mada trgovcima nije strano da ponude i koji komad lakše, letnje garderobe.
U butiku „Dami“, recimo, ženski kaput košta oko 3.600 dinara, što je polovina prvobitnog iznosa. Slično je i sa cenama obuće. Maja Miljković, prodavačica u ovoj radnji, kaže da ima zainteresovanih kupaca, koji mogu sebi da priušte željeni komad garderobe, po upola nižoj ceni.
(OK radio)

GRAD DODELIO PRIZNANjA
Slikar Zoran Petrušijević dobitnik je ovogodišnjeg najviše gradske nagrade, “Specijalnog javnog priznanje 31. januar“, odlučila je danas Mandatno imunitetska komisija Grada Vranja. Petrušijević će biti nagrađen i novčanim iznosom od 100.000 dinara.
Dobitnici „Javnog priznanja 31. januar“ u kategoriji pojedinaca su Nebojša Dugalić, dramski umetnik iz Beograda, Slađan Velinović, načelnik PU Vranje i Blagoja Kocić, radnik PU, višestruki dobrovoljni davalac krvi. Oni će biti nagrađeni novčanim iznosom od 50.000 dinara.
Zoran Antić, predsednik komisije, kaže da je odluka o ovogodišnjim dobitnicima gradskog priznanja bila jednoglasna.
Od pravnih lica dobitnici “Javnog priznanja 31. januar“ su SKGO, „Elektroprivreda Srbije“ i Visoka škola primenjenih strukovnih studija.
Priznanja će dobitnicima biti uručena na svečanoj akademiji povodom Dana grada, koja će biti održana 31. januara u pozorištu “Bora Stanković”.
(OK radio)

OČUVANjE TRADICIJE
Grad Vranje raspisao je konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i umetnosti za 2012. godinu. Konkurs se odnosi na projekte iz oblasti izvornog narodnog stvaralaštva i zaštite kulturne baštine, te muzičkog i književnog stvaralaštva. Pravo prijave imaju ustanove čiji je osnivač Grad, umetnička i druga udruženja i organizacije sa teritorije Vranja.
Za sufinansiranje je obezbeđeno 6,5 miliona dinara, a odabrani projekti će biti sufinansirani u najmanjem iznosu od 30.000 dinara. Rok za podnošenje prijava je 17. februar, a period za realizaciju je do 25. decembra ove godine.
(Južne vesti)

MAJA JOVIĆ NAČELNICA
Članovi Gradskog veća na poslednjoj sednici imenovali su diplomiranu pravnicu Maju Jović za načelnicu Gradske uprave. Ona je do sada bila na mestu vršioca dužnosti, gde je postavljena krajem novembra prošle godine, posle ostavke Nebojše Ljubića. Pre toga, Maja Jović obavljala je funkciju načelnika gradske Službe za javne nabavke.

Iako je opterećen nelikvidnošću, „Jumko“ izmiruje svoje obaveze prema državi, kao i prema radnicima. Isplata zarada kasni, ali to je nasleđe iz ranijeg perioda.

Proces prekompozicije nekadašnjeg tekstilnog giganta ne može dati prave rezultate bez dalje ozbiljnije podrške države.

Postavljanje „Jumka“ na zdrave noge je u interesu svih, jer ne treba zaboraviti da uprkos svemu, još uvek ima najveće tekstilne kapacitete u Srbiji.

(RTV)

 

Zamah zapošljavanja

U prošloj godini posao je u Vranju našlo čak 8.720 lica, prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje. Od ovog broja na neodređeno vreme upošljeno je 6.500 ljudi, pokazuju te statistike.

Dragana Nakić iz ove institucije kaže da je posao na određeno vreme dobilo 2.186 lica. Prema njenim rečima ovoliki broj ljudi upošljen je zahvaljujući aktivnim merama koje sprovodi država, i realizaciji lokalnog akcionog plana zapošljavanja koji sprovode Grad i Nacionalna služba.

Nakićeva očekuje da će zbog objavljivanja konkursa za pripravnike, volontere i program samozapošljavanja u ovom i narednom mesecu biti više zainteresovanih za prijavu na Biro rada.

U ovom trenutku na posao sa visokom stručnom spremom čeka 960 lica, a najveći broj nezaposlenih u Pčinjskom okrugu, preko 11.000 ima završenu osnovnu školu, pokazuju podaci Nacionalne službe zapošljavanja.

(OK radio)

 

TURIZAM

Nedostižna Besna kobila

Akcija Skijališta „Besna Kobila“ sa besplatnim vikend prevozom na ovu destinaciju potpuno je propala. Autobus koji je obezbedilo Skijalište, sa 34 putnika, vratio se prošle subote u Vranje, posle neuspešnog pokušaja da se probije do Planinarskog doma na Besnoj kobili. Po planu, autobus je krenuo u osam ujutru iz Vranja, ali se putovanje završilo u Krivoj Feji, gde su putnici popili čaj, a onda krenuli natrag za Vranje, jer autobus nije uspeo da se probije dalje, iako su nadležni uveravali javnost da su „dežurne ekipe stalno na terenu i da je put čist“.

Nadležni tvrde da je povratak bio neminovan zbog snega koji je neprekidno padao, pa je put bio zavejan i neprohodan. Maja Janjić, piar Skijališta kaže da duguju izvinjenje putnicima zbog neiskorišćenog vikenda, ali da su u celoj priči ipak presudile vremenske neprilike.

Janjićeva objašnjava da ni buldožer koji je prošao pre autobusa nije mogao da obezbedi nesmetano mimoilaženje vozila.
– Nismo hteli da rizikujemo, pa smo odustali da ponovo u nedelju pokušamo da se probijemo do Planinarskog doma – napominje ona.

Iz Skijališta „Besna Kobila“ i dalje tvrde da će do kraja februara svakog vikenda biti organizovane besplatne ture do Besne Kobile za one građane koji žele da provedu vikend na snegu.

(OK radio)

TENDER ZA KORIDOR 10
Predstavnici preduzeća „Koridori Srbije“ otvorili su tehnički deo dokumentacije za javni teder raspisan za izgradnju deonice Koridora 10 na autoputu E 75.
Na tender za izgradnju dela autoputa između Grdelice i Vladičinog Hana u dužini oko 13,5 kilometara, na Koridoru 10, stiglo je 25 ponuda iz 13 zemalja. Ugovor će biti dodeljen najnižoj odgovarajućoj ponudi, a realizuje se po procedurama Svetske banke.
Za razmatranje ponuda potrebno je mesec dana, a otvaranje finansijskog dela biće krajem februara, odnosno početkom marta. Ostalo je da se raspiše tender za još dve deonice.
Otvaranje finansijskih ponuda biće održano posle ocene ispravnosti tehničke dokumentacije.
(RTV)

NIP
Grad Vranje konkurisao je sa četiri projekta kod Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja – Sektora za NIP za 2012. godinu.
Prema rečima lokalnog koordinatora za NIP Dragana Janjića, radi se o projektima sanacije klizišta na obilaznom putu oko brane Prvonek, ukupne vrednosti 61 milion dinara, izgradnje Opšte bolnice u Vranju, 2. faza – Opremanje Hirurškog bloka, čija je vrednost 296 miliona dinara, izgradnje i opremanja novog vrtića ukupne vrednosti 93 miliona dinara, te projektu rekonstrukcije platoa u Vranjskoj Banji, ukupne vrednosti 6,3 miliona dinara.
– Odluka o tome koji će projekti dobiti podršku Sektora za NIP biće doneta sredinom februara – istakao je Janjić.

SVETOSAVSKA NEDELjA
Svetosavska nedelja otvorena je u subotu u Galeriji Narodnog muzeja, nastupom hora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i izložbom ikona prof. mr Todora Mitrovića i crkvenih odeždi Ive Laković i Dragana Tadića.
Sutradan je organizovana ikonopisačka radionica i odigrana predstava „Sveti Sava i golubica“, pozorišta „Bora Stanković“.
Vranjanci su u ponedeljak mogli da vide koncert grupe „Balkan Art Orchestra“, dok je u utorak u Galeriji Narodnog muzeja održana promocija kalendara Pravoslavne eparhije vranjske pod nazivom „Svetinje Grada Vranja“ i književno veče dečjeg pisca Dejana Aleksića.
U sredu je otvorena izložba likovnih radova učenika pod nazivom „Svetom Savi u čast“ i dodeljene nagrade najboljim recitatorima, likovnim i literarnim radovima. Prikazan je i film „To dete beše Rastko“ koji je napravila Škola animiranog filma.
Na Duhovnoj akademiji Pravoslavne eparhije vranjske, u četvrtak će biti dodeljene nagrade najboljem pojedincu, ustanovi, učeniku i studentu u oblasti vaspitno-obrazovnog rada.
U petak, u Sabornom hramu „Svete Trojice“, biće obavljeno rezanje slavskog kolača i obeležena slava u svim školama na teritoriji Grada.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar