Egzistencija ili esencija



Za kulturu su potrebni vreme i novac: Dimitrijević, Stvorićemo kulturnu klimu: Stanković

Da li ćete danas kupiti mleko, ili ulaznicu za neki kulturni događaj? Ko tu enigmu reši, neka mu je sa alalom vlast!



 



Za kulturu su potrebni vreme i novac: DimitrijevićEvo se opasno približi vreme izbora, kada učesnici u političkoj trci obećavaju narodu med, mleko, i ostale otrove; koliko se, međutim, lokalni odbori političkih stranaka bave duhovnim potrebama građana Vranja, odnosno, kakva je njihova vizija kulturnog miljea grada, ako sutra dođu na vlast (ili je zadrže), i ko po strankama kreira kulturnu politiku?

POVRATAK DžEDAJA

Dnevno je stanje, da je generalno za resor kulture zadužena DS, oličena u Zoranu Najdiću, članu GV za kulturu i informisanje, ali su javne ustanove iz ove oblasti partijski podeljene, kao „grabena pogača“. Pozorište drže demokrate, kao i Arhiv, koji je do juče, dok su bili na vlasti „pripadao“ SRS, Muzej i Narodni univerzitet su pod SPS, Biblioteka, pak, u rukama URS (G 17).

U DS, resor kulture, sa Najdićem na čelu, sačinjavaju još i glumci Nenad Nedeljković i Dragan Živković, bibliotekarka Vesna Petric, istoričarka umetnosti iz Muzeja Jelena Ničić…

– Imajući u vidu – kaže Zoran Najdić – trendove i potrebe modernog demokratskog društva za postojanjem kulturnih institucija, sa poželjnom varijetetnom ponudom koja će zadovoljiti različite ukuse, unapređenje rada ustanova iz ove oblasti, različitosti kulturno-umetničkih manifestacija, i ostali vidovi podrške predstavljaju imperativ kako za državu, tako i za lokalne vlasti.

Inače, resor kulture GO DS je formiran 2007. godine i, po rečima Najdića, osim stalnih članova ima podršku velikog broja istaknutih pojedinaca – radnika kulture, koji su od početka prepoznali iskrenu ideju unapređenja kulturne politike Grada.

– Još 2008 – kaže Najdić – u programu u sklopu lokalne kampanje pod nazivom „Vranje tvoj Grad“, resor je jasno definisao svoj stav, i dosledan je u tome.

Koalicioni, pak, partner demokrata, SPS, takođe na nivou Grada ima svoj Savet za kulturu, čija je predsednica Danijela Mitić, direktorka škole u Stublu, a sačinjava ga dvadesetak ljudi, što bi trebalo da ukaže koliko SPS polaže na kulturu; među njima su: prof. dr Momčilo Zlatanović,  Dragan Ilić, direktor vranjske gimnazije, Aleksandar Mihajlović, šef tehnike i glumac vranjskog pozorišta, Nebojša Veličković, direktor NU, Snežana Trajković iz ŠAF i njen bivši šef Miroslav Simonović, Dragana Ristić, direktorka Muzičke škole, Zoran Janjić, direktor Visoke škole strukovnih studija,  Stana Smiljković, dekanica Učiteljskog fakulteta, Slađan Ivanović, direktor Narodnog muzeja, akademski slikar Jovica Dejanović, trubač Nenad Mladenović, Slavica Stepanenko…

– Osnovni cilj Saveta – kaže njegova predsednica Danijela Mitić – jeste približavanje kulturnih vrednosti svim članovima društva. Tu bih posebno potencirala marginalizovane društvene grupe, koje takođe moraju da budu konzumenti kulturne ponude Vranja i okoline. Trudićemo se da kulturu približimo selu, deci, mladima, da negujemo amaterizam, a ne da u kulturi preovlađuje elitizam. Ono što bih naročito istakla, to je da ovaj Savet ne čine samo članovi SPS, već i nestranačke ličnosti, u čijem smo se izboru rukovodili ne njihovom partijskom pripadnošću, već znanjem i iskustvom.

Kao što se vidi, socijalisti i u kulturi, kao i u svim ostalim segmentima društva, imaju velike ambicije; povratak Džedaja.

Stvorićemo kulturnu klimu: StankovićJoš jedan koalicioni partner u vlasti, URS, ima svoj tim za kulturnu strategiju Vranja, na čijem je čelu doktor filozofije Srboljub Dimitrijević Kum, a osim njega, Maja Krstić, istoričarka umetnosti i politikolog Vladica Ranđelović, gradski poverenik za informacije od javnog značaja. URS, međutim, nema tako velike ambicije u kulturi kao njihovi koalicioni partneri; šta reći, ako u tom timu nije, recimo, Suzana Popović Irić, direktorka jedne od najeminentnijih kulturnih ustanova u Vranju, Gradske biblioteke.

– Ne, još uvek nemamo sistematizovanu kulturnu strategiju grada – kaže Dimitrijević.

Pa kad ćete imati, evo izbori su na pragu, su čim ćete izać’ pred Miloša?

-Nije nama problem da je napravimo – nastavlja Dimitrijević – ali sve to zavisi od nadređenih organa, počev od lokalnog rukovodstva stranke, do centrale u Beogradu. Treba vremena, podrške, para…

STARA DILEMA

Nova Srbija, kao još jedan od činilaca vlasti u lokalu, ima Savet za kulturu, informisanje i obrazovanje, na čijem je čelu profesorka književnosti Jasminka Stevanović, a pored nje još pet članova, između kojih dr Sunčica Stojković, i Jelena Popović iz NU.

– Mi smo – kaže Stevanovićeva – nekako svi vezani za omaldinu, i kroz tu prizmu posmatramo kulturni život Vranja, koje mladima ne nudi skoro nikakve kulturne sadržaje. Ja to znam iz ličnog iskustva, iz kontakta sa mojim učenicima, koji se žale da im u tom segmentu sve nedostaje. U planu je da OO NS u februaru ponudi svoju kulturnu strategiju Grada. Ali, nećemo nuditi onako brzopleto, samo pred izbore, već će to biti ozbiljni, dugoročni planovi. Ružno je ljudima, pogotovo mladima, pričati neke bajke, od bajki se ne živi. Predložićemo konkretna rešenja.

Toliko od kulturne ponude aktuelne vlasti; šta, međutim, na polju kulture ima da ponudi aktuelna opozicija?

– Odbori SNS – kaže dr Goran Stanković, potpredsednik Okružnog odbora i koordinator svih saveta (uključujući i kulturu) – na svim nivoima imaju veliki broj intelektualaca. Savet za kulturu, recimo, broji sedam članova, koji nisu kulturni radnici u užem smislu, već ljudi koji oblikuju intelektualnu klimu Vranja. Mi ćemo, pre svega, da ponudimo jednu kulturnu klimu grada, kulturnu strategiju, i uskoro će sve to biti obnarodovano. Ukoliko nakon izbora SNS dobije priliku da određuje pravila igre, značajno je da ćemo zadržati sve ličnosti na funkcijama u kulturi, koje su svoj posao radile kako valja, bez obzira na stranački angažman. Uz jedan jedini uslov – da unaprede sve ono što su do sada uradili. I taj će rad biti podložan javnoj kontroli. Takođe, SNS neće ići ispod današnjeg limita finansiranja u kulturi.

– Svakako – kaže Igor Zlatković, menadžer GO LDP  Vranje – da imamo Savet za kulturu, i razvojni program koji sadrži konkretna rešenja u toj oblasti. Tu pre svega mislimo na mlade, na ulaganje u obrazovanje, kompletno poboljšanje kulturnog života mladih, kroz obilje akcija – organizovanje koncerata, manifestacija, i kulturnih edukacija. Što se tiče ustanova kulture, GO LDP ima nameru da napravi kompletnu analizu i reviziju rada, poslovanja i programa tih institucija.

Svi, dakle, pred izbore imaju svoje planove za poboljšanje kulturnog miljea Vranja, ali će se takođe pred bilo kime koji na predstojećim izborima ponese šnjur, postaviti teška dilema – egzistencija, ili esencija? Prosto rečeno, da li ćete danas kupiti mleko, ili ulaznicu za neki kulturni događaj? Ko tu enigmu reši, neka mu je sa alalom vlast!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar