SPS polisa



Ulaz slobodan: Dunav banka, Srećni roditelji: Ilić i Dimčić

Stojan Dimčić i  Dragan Ilić zaposlili decu bez konkursa u kompaniji “Dunav”, koja je u partijskoj raspodeli pripala socijalistima



 



Srećni roditelji: Ilić i DimčićDirektori JP Vodovod Stojan DIMČIĆ i Gimnazije „Bora Stanković“ Dragan ILIĆ početkom godine su zaposlili decu – prvi ćerku u filijali Dunav osiguranja, a drugi sina u tek otvorenoj ekspozituri Dunav banke.

Iako u Vranju ima preko osam hiljada nezaposlenih (sa srednjoškolskim obrazovanjem oko dve i po hiljade), bez raspisanog javnog konkursa primljena su baš deca Dimčića i Ilića, koja su upravo tog nivoa obrazovanja. Uz to, Dimčićeva ćerka je, pre nego što je odlučila da promeni firmu, radila u Kopaonik osiguranju, dok je Ilićev sin, sa još jednim kandidatom, pre zapošljavanja bio na obuci za bankarsko poslovanje u ovoj kompaniji u Beogradu.

ŠTA JA IMAM SA ĆERKOM

Posao u državnoj službi teško se može dobiti bez „debele“ veze, a ona podrazumeva partijsku knjižicu, rodbinsku ili zavičajnu povezanost ili novčanu nadoknadu (prema neformalnim izvorima, cena varira od 1.000 do 7.000 evra). Nepotizam je u Srbiji prihvaćen kao normalna stvar i raširen je na svim nivoima vlasti: roditelji ili rođaci zapošljavaju decu i srodnike u firmama gde oni rade, odnosno tamo gde imaju uticaja.

Ulaz slobodan: Dunav bankaKada smo Dimčića, visoko pozicioniranog u ovdašnjem SPS, direktora JP Vodovod i člana UO Jumka nazvali, on je najpre pokušao da odgovori kontrapitanjem – šta ja imam s mojom ćerkom? Kada smo mu rekli da je to odgovor koji niko neće prihvatiti kao razuman, uputio nas je da onda pitamo nju o tome kako se zaposlila. Podsetili smo ga da nije ćerka ta koja je javna ličnost, direktor javnog preduzeća i visoki partijski funkcioner SPS, nego on, na šta je Dimčić uzvratio rečima da on nije više funkcioner SPS i da je novinarka bezobrazna. Kada mu je skrenuta pažnja da bi novinarka bila bezobrazna samo u slučaju da je objavila informaciju ne pitajući ga za komentar, ispravio se i rekao da, onda, nije bezobrazna, ali se ponovo zapitao: „A šta ja imam s mojom ćerkom“?

Na sledeće pitanje – da li je tačna informacija da su radnici Vodovoda osigurani u Dunavu, direktor ponovo pokušava da izbegne konkretni odgovor, kazavši da su oni „osigurani još u vreme Božidara Ilića“, a na ponovljeno pitanje, odgovara:

– Tačno je da su osigurani u Dunav osiguranju, ali mi firmu kod koje ćemo ih osigurati biramo na tenderu – zaključio je Dimčić.

SPASIĆ JESTE NIJE DIREKTOR
Direktor filijale Dunav osiguranja u Vranju Kosta PAVLOVIĆ najpre je izjavio da Dimčićeva ćerka „nije primljena, niti je u planu za prijem“ u radni odnos u organizacionoj jedinici kojom on rukovodi. Kada smo Pavloviću uputili preciznije pitanje u kome navodimo da „Vranjske“ imaju pouzdanu informaciju da u Dunav osiguranju Vranje radi Gorica Djorđević, ćerka direktora Vodovoda, i pitali ga po kom osnovu je dotična zaposlena, nismo dobili nikakav odgovor.
Ko je, pak, zaposlio Miloša Ilića, sina direktora Gimnazije i još dva lica, nije izvesno, jer Spasić uopšte nije direktor ekspoziture Dinav banke u Vranju. Bar tako tvrde njegovi pretpostavljeni u centrali u Beogradu!
Na pitanje da li je Spasić direktor ekspoziture Dunav banke u Vranju, koja je počela sa radom u sredu 11. januara, generalna direktorka Kompanije Dunav osiguranje Milenka JEZDIMIROVIĆ nam je odgovorila da „Spasić niti je direktor ekspoziture niti je uopšte zaposlen u Dunav banci“. Nakon što nam je i članica IO odbora Dunav banke Svetlana LUKIĆ kazala da „u Dunav banci ne postoji zaposleni pod imenom Nebojša Spasić“, pitali smo je kako je onda moguće da se on predstavlja kao direktor ako to nije i da zapošljava radnike? Ona je na to imala spremljen odgovor: „Mogu i ja da kažem da sam guvernerka Narodne banke, pa nisam“.

NIŠTA PRE DORUČKA

Ilić je direktor Gimnazije, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, do pre nekoliko meseci bio je predsednik GO SPS, a nezvanično slovi i za jednog od kandidata socijalista za narodnog poslanika. To ga, međutim, nije sprečilo da u svom dobro poznatom „vickastom“ stilu proba da polemiše s dolepotpisanom na temu genetike:

– A da li ste vi proverili u laboratoriji njegove gene pa znate da je on moj sin? Nemojte tako nešto neozbiljno da tvrdite kad ja još nisam ni doručkovao – poručuje Ilić.

Nakon primedbe da je provereno da je on taj Ilić koji je zaposlio sina, a da rodoslov nije tema teksta, Ilić razgovor vraća u ozbiljne vode.

– Ovde nema nepotizma. Moj sin ima pravo da radi jer četiri godine čeka posao nakon završene srednje ekonomske škole. Mislite da on ne sme treba da radi, jer sam mu ja otac – tvrdi Ilić.

Da zaključimo, Dimčić i Ilić su javne ličnosti koje su zaposlile decu bez konkursa u kompaniji koja je u društvenom vlasništvu i u svemu tome ne vide ništa neobično, dok su direktori Dunav osiguranja i Dunav banke Kosta Pavlović i Nebojša Spasić ličnosti koje su to omogućile i koje ne osećaju nikakvu potrebu da bilo šta objasne javnosti. Kraj.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar