Čir na „barberi“ mantilu



Uzurpacija državnog zemljišta: deo zgrade iza komiteta, Kvadrati bez dozvole: Dušan Aleksić

Direktor Bolnice i funkcioner Socijalističke partije Srbije proširio je svoj stan za 14 kvadrata bez ikakve dozvole i mimo zakona, uzurpirajući gradsko građevinsko zemljište. Inspekcija je naložila rušenje a banjski ortoped uzaludno pokušava da legalizuje nadgradnju



 



Uzurpacija državnog zemljišta: deo zgrade iza komitetaSa južne strane čuvene „barberi“ zgrade u centru Vranja, one koje gleda u dvorište iza komiteta, niklo je nešto nalik čiru što remeti arhitektonski sklad ovog objekta. To je Dušan ALEKSIĆ, direktor vranjske Bolnice i socijalistički funkcioner, nelegalno, bez ikakve dozvole, proširio svoj stan za blizu14 kvadratnih metara na gradskom građevinskom zemljištu koje već ima svoju namenu.

KAO ZUB

Da bismo videli kako je to Aleksić proširio svoje gnezdašce pod „barberi mantilom“, vratićemo se u 2010. kada je počela regularna nadgradnja zgrade u Lole Ribara ulici, prekoputa bioskopa „Sloboda“, inače sazidane početkom šezdesetih prošlog veka. Prema rečima naših sagovornika upućenih u temu, Aleksić i ostali su iskoristili gužvu na gradilištu i u svojstvu investitora dozidali onaj „zub“ dimenzija 6,9 puta dva metra, pa sve to u dva nivoa i terasom na vrhu.

– Građevinski inspektori nisu odmah mogli da primete da se tu nešto nelegalno dozidava. Zgrada je bila opasana skelama i opkoljena građevinskim materijalom i ostalim skalamerijama, tako da ništa nije delovalo sumnjivo – objašnjava Zoran MIHAJLOVIĆ, načelnik gradskog Sekretarijata za inspeksijske poslove i zaštitu životne sredine.

Kada se gužva rasčistila, a iza skela ukazala prepoznatljiva karo fasada, inspektori su odmah uočili neprirodnu izraslinu na zgradi. U nalazu građevinske inspekcije od 12. novembra 2010, u koji smo imali uvid, piše da su investitori izveli građevinske radove bez glavnog projekta i građevinske dozvole, a samo četiri dana kasnije Aleksić je dobio nalog da sam ukloni nelagalni objekat, što ovaj naravno nije učinio.

Međutim, iako je od tada do danas prošlo više od godinu dana, Aleksićeva izbočina još uvek se nalazi na svom mestu privezana, kako stoji u inspekcijskim spisima, za noseće armirane betonske stubove. Toliko dugo traje i prepiska između Vodovoda i Inspekcije i odbijanja ovog preduzeća da obavi posao za koji dobija novac poreskih obveznika.

Poslednji u nizu dopisa, kojima inspekcija prosto moli Vodovod da obavi svoj posao, odaslat je 19. septembra prošle godine, a pre toga, krajem juna Odsek za izvršenje Sekretarijata, uz opis kontakata sa Vodovodom, traži od Gradske uprave da putem konkursa ili neposredno angažuje „drugo pravno lice ili preduzetnika“ za prinudno rušenje shodno članu 170 Zakona o planiranju i izgradnji.

Kvadrati bez dozvole: Dušan Aleksić– Posle projekta rušenja, imali su u Vodovodu i druge izgovore. Prošle zime su bili zauzeti čišćenjem snega, onda tokom godine komunalnom izgradnjom i redovnim poslovima, pa rušenje Aleksićeve dogradnje nikako da dođe na red – kaže Mihajlović i dodaje da je saradnja sa Vodovodom u sličnim situacijama pre ove bila sasvim korektna.

MORAL I STATIKA

Živojin MITROVIĆ, tehnički direktor Vodovoda navodi da je rušenje Aleksićevog aneksa na zgradi praktično neizvodljivo jer bi moglo da poremeti stabilnost čitave zgrade.

– Prema nalazu stručnjaka, rušenje bi narušilo statiku i ugrozilo objekat. To smo i naveli u odgovoru Inspekciji od koje tražimo da obezbedi dozvolu rušenja. Taj objekat je vezan za stubove i mi u Vodovodu nemo način da ga srušimo. Kad Sekretarijat za inspekcijske poslove pribavi tu dozvolu i kada se steknu uslovi, mi ćemo taj posao da završimo. To je, dakle, jedini razlog zbog koga ne možemo da uklonimo objekat – kaže Mitrović.

Sa inspekcijom se dopisuje i Aleksić, zajedno sa ostalim investitorima, pa u prigovoru na rešenje o rušenju navodi da je objekat koji je nelegalno sazidao već priključen na vodovodnu i električnu mrežu, ali dodaje i to kako ima neke informacije prema kojima je njegova „nepodobna“ partijska pripadnost glavni razlog inspekijske odluke.

Dok se bori sa zakonom i inspekcijom, Aleksić pokušava da na svaki način legalizuje svoj objekat, ali tek pošto je dogorelo do noktiju.

Međutim, u Direkciji ne pokazuju razumevanje za Aleksića. Direktor Dragan STOJKOVIĆ u odgovoru doktoru Aleksiću navodi:

– Planom generalne regulacije Zone 1, namena katastarske parcele 5089 je kompleksno urbano tkivo velike gustine i može se smatrati da je na njoj realizacija Plana već završena jer je izgrađen kompleks Pošta-banka. Deo parcele koristi se i kao manipulativni, odnosno prilaz do garaža, kotlarnice i kao parking prostor, pa smatramo da nema uslova za izdvajanje dela površine i pripajanje drugoj katastarskoj parceli.

Stojković dalje objašnjava Aleksiću da na osnovu Regulacionog plana nije moguća izrada parcelacije, što je jedan od uslova za primenu člana 96 Zakona.

Stojković za Vranjske ponavlja ono što je napisao i Aleksiću:

– Na toj parceli Planom regulacije nije predviđena gradnja – kaže Stojković.

Dovoljno!

Sa Dušanom Aleksićem vaš novinar ugovorio je sastanak za sredu prepodne, a kada mu se javio pre toga doktor je rekao da ima sastanak u opštini i predložio da se vide kasnije. Onda su se još jednom čuli i potvrdili sastanak, ali se Aleksić do zaključenja ovog broja (sreda popodne) više nije javljao.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar