Vlasina je naš Bišofshofen



Idem na Kopaonik: Dragan Nikolić, Hoću da idem negde ali nemam para: Dejan Ilić, Neću da pravim troškovie: Miroslav Nešić

Nama, koji još nismo dotle dogurali, ostaje da živimo svoje skomne živote uz tradicionalno lomljenje jezika dok izgovaramo imena sa svetski poznate turneje „Četiri skakaonice“ – Oberstdorf, Garmiš-Partenkirhen, Insbruk i Bišofshofen. Ali, bolje jezik, nego koske na skijanju



 



Pre nego što su mu ukinuli 29. novembar i uveli Božić, prosečan Vranjanac nije ni znao da postoji zimovanje. Odmor se upražnjavao kao i u svim crvenim, proleterskim zemljama – jednom godišnje deset dana na moru, najčešće Grčka – Leptokarija ili Platamon, gde je letovao i ceo njegov voljeni komšiluk, kolege iz firme, pola škole… To je bilo tradicionalno i nekako ezoterično. Čim su mu smanjili broj praznika i proglasili demokratiju, sam je uveo takozvano „spajanje“ – autentičan srpski izum kada se subota i nedelja pripoje na naredna tri radna dana jer se vikend, naravno, ne računa. E, to je dovelo do vremena zimovanja. Najpre se išlo na Besnu Kobilu i Vlasinu, a onda i na pomodarsku Kranjsku goru, Zlatibor i fensi Kopaonik, a od kad je u Bugarsku ušao strani kapital i u tamošnjim planinskim centrima napravio odlične ski staze i hotele, sve češće i u Bansko, Borovec i Pampurovo…

Idem na Kopaonik: Dragan NikolićU Srbiji je trenutno trend da se ide u slovenačke Terme, posebno zbog popusta od pedeset posto na cenu povratne karte redovnom međunarodnom linijom do Slovenije, ali to Vranjance ne privlači posebno. Njima je praznovanje nekako uvek spojeno sa preterivanjima i neumerenostima, sa rasolom, podvarkom i neprikosnovenim ukrasom trpeze – svinjom, a ne sa banjom.

Međutim, nije ovde kao u drugim, normalnim zemljama gde mora da se ima za deset dana letovanja i isto toliko zimovanja. Kažu, čak, da čovek i ne može normalno da funkcioniše ako se od posla ne odmara na taj način. Ali, valjda i nije za svakog taj adrenalin, to buđenje čula, pravljenje planova, razgledanje aranžmana, kupovina i pakovanje kofera i ski opreme, selidba u planinske… Nama, koji još nismo dotle dogurali, ostaje da živimo svoje skomne živote uz tradicionalno lomljenje jezika dok izgovaramo imena sa svetski poznate turneje „Četiri skakaonice“ – Oberstdorf, Garmiš-Partenkirhen, Insbruk i Bišofshofen. Ali, bolje jezik, nego koske na skijanju.

Kada nam je prva osoba koju smo pozvali, glumica Pozorišta „Bora Stanković“ Tamara STOŠIĆ, rekla da ne voli zimu i da samim tim uopšte ne razmišlja o nikakvom zimovanju, izgledalo je da će i za ovu anketu da nas bije maler, kao za onu novogodišnju, kada niko nije hteo nigde na doček, ali na radost naših čitalaca koji vole da su upućeni u to ko, gde , s kim i pošto, ubrzo su stvari krenule povoljnijim tokom za anketare. Već sledeći sagovornik poznati vranjski advokat Dragan NIKOLIĆ, već pakuje kofere i pravac Kopaonik.

– Za praznike ću biti na Kopaoniku, a pošto idem sa suprugom predpostavljam da ću dosta trošiti. O cifri ne bih da govorim. Inače znam da skijam i to dobro, a skijam već 45 godina – kaže šef lokalnih naprednjaka.

Hoću da idem negde ali nemam para: Dejan IlićVoditeljka Likovne radionice, slikarka Vesna MARINKOVIĆ STANKOVIĆ, kaže da neće na zimovanje jer u porodici neguju duh Božića.

– Biću sa suprugom i tri sina kod kuće. Nas i to košta dosta, jer pored hrane i pića za tu priliku, za šta ćemo izdvojiti oko 20.000 dinara, slavimo i rođendane sinova pa, pravimo i paketiće, koji će nas koštati dodatnih oko pet hiljada dinara – iskrena je Stankovićeva.

Političari i stranačke kolege iz redova demokrata, zamenik gradonačelnika Igor ANDONOV i predsednik lokalnog parlamenta Boban STAMENKOVIĆ, odmaraju se i ne putuju nigde na zimovanje.

Andonov poručuje da je ovo pravo vreme da se konačno posveti porodici jer na zimovanje ionako ove godine neće ići, pa tako i neće trošiti mnogo. A Stamenković da je u ovo doba tradicionalno kod kuće.

– Za sada nemam u planu nikakvo zimovanje, zbog obaveza koje imamo ja, supruga i ćerka, koja je na prvoj godini studija. Obaveze, jednostavno, to ne dozvoljavaju. Potrošićemo za praznovanje oko šest hiljada dinara.

Prva žena Vranjske Banje doktorka Slavica SOTIROVIĆ, skromno kao i uvek, ističe da će biti sa ukućanima i da će ono što će spremati za kuću, spremati duplo jer sve šalje deci koja studiraju u Beogradu.

Sekretarka Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Verica STANOJKOVIĆ će, takođe, biti kod kuće sa najdražima i potrošiće najmanje deset hiljada dinara iako neće ići na zimovanje.

Za razliku od njih šef lokalnog DSS Dejan STANOJEVIĆ bira Bugarsku, gde su cene izuzetno popularne.

– Božić ću proslaviti kod kuće sa porodicom, a nakon toga idemo na produženi vikend u Bugarsku. Koštaće nas oko 30.000 dinara – procenjuje on.

Doktor Dušan JOVANOVIĆ navodi da su takve okolnosti da neće ići na zimovanje, ali će i sedenje kod kuće koštati, u njihovo slučaju oko 15.000 dinara. To je slučaj i sa direktorkom Centra za razvoj i pružanje lokalnih usluga socijalne zaštite Snežanom TASIĆ, koja će kada toga dana obiđe korisnike, biti sa porodicom i potrošiti nekih osam hiljada dinara.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar