Sa grejanom kokakolom



Dolazak Djorđa Davida nije stranačka akcija: Suzana Popović Irić, Ne nadmećemo se sa drugim gradovima: Zoran Najdić

Zdravlje neka je, a sve ostalo kod Kineza ima;  ili – „ne zdravlje, ne pare, samo sreća! Oni na ‘Titaniku’ su imali i zdravlje i pare, samo, eto, sreću nisu imali“!



 



Dolazak Djorđa Davida nije stranačka akcija: Suzana Popović IrićNe nadmećemo se sa drugim gradovima: Zoran NajdićKako to već u Srba biva, malo nam je jedna Nova godina, pa slavimo dve. Kako su se ovde već i Kinezi odomaćili, ne bi bilo čudo da slavimo i treću. Kako se ono kaže – „zdravlje neka je, a sve ostalo kod Kineza ima“. Ili – „ne zdravlje, ne pare, samo sreća! Oni na ‘Titaniku’ su imali i zdravlje i pare, samo, eto, sreću nisu imali“! I po osveštanom običaju, i Vranje će čekati dva puta Deda Mraza. Organizacioni odbor u sastavu : Zoran Najdić-predsednik, Branimir Stojančić-potpredsednik, članovi: Marijo  Durmanić, Nela Cvetković, Nebojša  Selistarević, Nebojša Veličković, Mira  Malinić, Dragan  Živković, Branimir  Stošić-Kace,  Stojan  Mladenović, i kao pridruženi  članovi  u realizaciji proslave  javna preduzeća i ustanove  Novi dom, Komrad, Narodni muzej i Narodni univerzitet , odlučio je da te dve „strasne sedmice“ Vranjanci provedu skromno (kako ko) i koliko se moglo, štedljivo. Topli napici, pod čime se podrazumevaju kuvana rakija i vino, a za one koji su namerili da na Šaprance odu zdravi, i čaj.

REMONT

Grad Vranje – kaže Zoran Najdić, član Gradskog veća za kulturu –  tradiconalno organizuje javni doček Nove i Pravoslavne nove godine, koje spadaju u red  kulturnih manifestacija značajnih  za Grad. Poslednjih godina kada je novogodišnji program u pitanju svesno se opredeljujemo za domaće izvođače različitih muzičkih orjentacija.  Nastojimo da program bude raznovrstan  i aktuelan, u skladu sa  budžetom kojim raspolažemo, a definišemo ga u odnosu na trenutnu finansijsku situaciju.

Ukupan  budžet za doček  Nove I Pravoslavne  Nove godine iznosi oko 850.000 dinara, a on podrazumeva remont dekorativne rasvete, postavljanje i skidanje dekorativne rasvete,  bruto honorari za učesnike programa,  besplatni topli napici, obezbeđenje manifestacije, ozvučenje i rasveta, ugostiteljske usluge za učesnike programa, dekorisanje bine.

PARALELA
Gradom se pronela vest da pojedine stranke organizuju „paralelnni“ doček Nove godine u predizbornoj konkurenciji sa Gradom. U prvi plan je upala bivša G 17, sada Ujedinjeni regioni Srbije (URS), čiji je eksponent Suzana Popović Irić, odbornica URS i direktorka Narodne biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju.
-To nema veze – kaže Suzana Popović Irić – sa politikom, niti sa strankom. Vranjska biblioteka je konkurisala u projektu „Svi zajedno ka boljem“, u okviru kojega organizuje književne radionice, postavlja se izložba likovnih radova osnovaca pod nazivom „Lepo je različito“, objavljujemo zbirku radova mladih književnika, osnivamo omladinski klub.
-Da – nastavlja – Suzana Popović Irić – tačno je da će u Vranju gostovati Djorđe David, ali to nije nikakva konkurencija novogodišnjem programu Grada Vranja, već je u okviru pomenutog projekta, čija je vrednost 900.000 dinara, a koga finansira Ministarstvo privrede i regionalnog razvoja. Uzgred, koncert će se održati u „interregnumu“ između dve nove godine, i to baš na Božić, 7. januara, u centru grada.
Grad Vranje, inače, organizuje proslave novih godina za 800.000 dinara; ministarka privrede i regionalnog razvoja je iz URS, Djorđe David je član URS, svira i poje sa Dinkićem. I ne, sve ovo nema veze sa strankom.

– Sve manifestacije  – nastavlja Najdić – koje organizuje Grad na godišnjem nivou  su potpuno besplatne i najvećim delom se finansiraju iz gradskog budžeta,  tako da je došlo do određenog  usaglašavanja organizacionog,  programskog  i finansijskog  aspekta. U tom smislu je važna doslednost i  mislim da smo dali dobre smernice za dalje unapređenje svih programa iz oblasti kulture. Za doček Nove 2012.Ekrem Mamutović sprema koncert iznađenja,uz vatromet, i to je za tu priliku sasvim pristojno, ako imamo u vidu da naši sugrađani tradicionalno to veče provode u restoranima i kafićima u gradu koji takođe imaju organizovan doček Nove godine.U ponoć, našim sugrađanima ćemo prirediti veličanstven vatromet koji je takođe deo programa.

No, uvek na stejdžu, a pogotovo bekstejdžu, ima i problema. Ovoga puta, to je dekorativna rasveta, kojom treba da se na Trgu Staniše Stošića oplemeni doček godine, u kojoj nas  ne zna se šta nas čeka.

REMONT

-Postojeću dekorativnu rasvetu – kaže Najdić – nasledili smo od prethodnih rukovodsatava i poslednjih par godina u nju nije investirano, osim što smo deo rasvete koji više nije bio u funkciji,zamenili. Osnovni problem u vezi s njom je loše osmišljen sistem montiranja i demontiranja usled čega dolazi  do oštećenja,pa smo bili prinuđeni da deo rasvete bude ostavljen na objektima gde je bio postavljen. Postoji ideja da se sistem postojeće dekorativne rasvete unapredi, odnosno zameni kvalitetnijom, s tim da se sistem montranja i demontiranja usavrši i prilagodi konkretim arhitektonskim i urbanističkim uslovima na terenu.Za tu priliku sam već nabavio određenu literaturu koja se bavi tom temom, u kojoj su dati su odlični primeri iz zapadne Evrope,tako da nam unapređenje vizuelnog i estetskog aspekta novogodišnjih praznika tek predstoji .

To za „zvaničnu“ Novu godinu, a šta će biti sa „srpskom“?

-Što se tiče Srpske Nove godine  – kaže Najdić – naglasio bih učešće Renata Henca koji će biti gost večeri, i  koji je najbolji  od svih koji su učestvovali u serijalu zvezde Granda, a koga smo zahvaljujući prijateljstvu sa našim izvođačima dobili za izuzetno povoljnu cenu. U programu takođe učestvuju  lokalni izvođači, a glumci  vranjskog pozorišta će izvesti petnaestominutnu predstavu , što je prošle godine ispalo odlično. Javne manifestacije i jesu najbolje mesto za promociju i afirmaciju lokalnih umetnika, koji su  svojim kvalitetom takođe postali  značajni na nacionalnom nivou,  tako da su to osnovni parametri kojima se rukovodimo prilikom izbora učesnika programu  Program je depolitizovan, ne postoje stranački favoriti već se rukovodimo kvalitetom;  i takav pošten odnos prema domaćim umetnicima je vidljiv.

Iz opozicionoh krugova, međutim, stižu kritike, to im je posao, pa se vranjski program proslave novih godina podvrgava kritici.

-Nisam zagovornik nadmetanja  – odgovara Najdić – sa drugim gradovima i opštinama u smislu dovođenja preskupih estradnih zvezdi, a koje imaju za cilj da na ovaj  način simbolički budu predstavljeni kao prosperitetne samouprave, a najčešće je u pitanju ono drugo – što su siromašniji, oni dovode skuplje izvođače! I u duhu devedesetih to budu prave predizborne kampanje. U godini koja ističe,  imali smo veoma uspešne muzičke programe: aktuelne izvođače iz Srbije i regiona  koji su nastupali  u okviru manifestacija Dan Grada 31.januar, Maj mesec muzike,  Međunarodnog festivala folklora,  Starih dana,  Darovnice,  Memorijala Bakija Bakić i drugih programa, tako da je pluralizam muzičkih žanrova i stilova  na godišnjem nivou zastupljen u najboljem smislu.

-U  januaru – nagoveštava Najdić –  imaćemo i neka lepa iznenađenja za naše sugrađane, kada je muzički program u pitanju, pa ćemo da vidimo “ko kosi ,a ko vodu nosi“!

IZVINjENjE
U prošlom broju „Vranjskih“ nenamerno nije potpisana fotografija, autorski rad slikara Dragana Dejanovića, koja je pratila tekst „Svadba od milion dinara“, a snimljene je tokom predstave „Krvave svadbe“. Izvinjavamo se autoru i čitaocima.
Redakcija

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar