Radili u kanalu bez zaštitnih oplata



Dejan je stalno ponavljao da će neko poginuti: Vlastimir Dončić, , Nije ni trebao biti u rovu: Dejan Dončić

Dejan Dončić i Ananije Gligorov u momentu pogibije nalazili se na dubini od 2.2 metra bez obezbeđenja od obrušavanje zemlje, potvrdila je šefica Inspekcije rada Slobodanka Karanfilović, dodajući da će protiv odgovornih za propuste obavezno biti podnete krivične i prekršajne prijave



 



Nedelju dana nakon pogibije Dejana Dončića (29) i Ananija Gligorova (44) na gradilištu Građevinskog preduzeća „Meteor“ kod glavne autobuske stanice u Vranju, prema informacijama nadležnih organa i nekih aktera obuhvaćenih istragom izvesno je da se tragedija desila u iskopu za postavljanje kanalizacije neobezbeđenom oplatom koja sprečava obrušavanje zemlje. Ovakvu informaciju potvrdila je za „Vranjske“ šefica Odseka republičke inspekcije rada Slobodanka KARANFILOVIĆ.

– Na osnovu izjava očevidaca i prikupljene dokumentacije ustanovili smo da se zemlja na radnike obrušila zbog neobezbeđenog mesta rada. Na gradilištu su bili dužni da prilikom iskopavanja ovakvog rova sa obe bočne strane postave tzv. oplate. Utvrđeno je da je zemljište bilo rovito. Postavljanje oplata je, inače, neophodna i obavezna mera za zaštitu bezbednosti i zdravlja radnika kada se kopaju takvi kanali – konstatuje Karanfilovićka.

Na novinarsko pitanje očekuju li zbog ovoga odgovorne u „Meteoru“ krivične prijave Inspekcije rada odgovara:

– Obavezno! Krivične i prekršajne. Ali, nakon što inspektor angažovan na slučaju završi zapisnik. Ne mogu da preciziram tačno za koja dela, ali u svakom slučaju prijave će uslediti zbog nepreduzimanja mera u oblasti zaštite bezbednosti i zdravlja radnika – kaže Karanfilovićka.

ŽONGLIRANjE KRIVICE

Istražni sudija Osnovnog suda Ljiljana Nikolić iz razloga složenosti i delikatnosti slučaja nije htela da medijima saopšti detalje istrage. „Vranjske“, međutim, iz pouzdanih izvora bliskih istrazi saznaju da su suvlasnik i direktor „Meteora“ Boban Zlatanović (49), šef gradilišta Predrag Stamenković (41), te Jovica Mihajlović (51), vlasnik firme EBS-MMMM koja za potrebe „Meteora“ brine o preventivnoj zaštiti i bezbednosti na radu, dali poprilično protivrečne iskaze sudiji.

Hatezejac Mihajlović je, recimo, kao ključnu izneo konstataciju da ovakve iskopine na gradilištu uopšte nisu smele da se obavljaju u zimskom periodu. To se ne radi ni bilo kada u toku godine na razvlaženom zemljištu, pojasnio je.

Nije ni trebao biti u rovu: Dejan DončićIzvori „Vranjskih“ tvrde da je suvlasnik i direktor „Meteora“ Boban Zlatanović u istrazi kazao da njegovo preduzeće ima ugovor sa Mihajlovićevom agencijom EBS MMMM d.o.o. koja brine o zaštiti i bezbednosti radnika, odnosno da je lice zaduženo za bezbednost iz te agencije moralo da bude prisutno na gradilištu. Mihajlović, pak, da prema ugovoru sa „Meteorom“ nije bilo predviđeno da čovek iz njegove agencije stalno bude na gradilištu. Mihajlović se, saznaju „Vranjske“, izjasnio da lično nije znao za izvođenje radova koji su se završili tragično, a da su šef gradilišta ili naručilac posla morali da ga o tome obaveste.

– Lice zaduženo za bezbednost moralo je svakog dana da bude prisutno na gradilištu, bez obzira na to kakav je ugovor zaključen između „Meteora“ i agencije EBS MMMM – tumačenje je inspektorke Karanfilović.

Mihajlović je pred istražnim sudijom izjavio još jednu važnu stvar – za svaku iskopinu dublju od metra obavezna je zaštitna mera postavljanja oplate, što se potpuno poklapa sa nalazom inspektora rada o nepoštovanju propisa o bezbednosti radnika. On je takođe naglasio da je građevinski inženjer, a to je u ovom slučaju uhapšeni šef gradilišta Predrag Stamenković, to morao znati. Mihajlović je rekao još da su radnici prošli edukaciju i bili upoznati sa rizicima na gradilištu i naglasio da pokojni Dončić i Gligorov nisu trebali da silaze u neobezbeđeni kanal.

Dejan je stalno ponavljao da će neko poginuti: Vlastimir DončićPrema tvrdnjama šefa gradilišta Stamenkovića zaključuje se da se on rukovodio geološkim elaboratom,  procenjujući da zemlja tog dana može da se kopa, iako je raskvašena, što se kosi sa Mihajlovićevim mišljenjem. Sam Stamenković je prema novinarskim saznanjima pred istražnim sudijom priznao da je on naložio postavljanje oplata (s tim što nije naveo kome je to tačno naložio), smatrajući da je u tom trenutku bilo bezbedno izvesti takve radove. Precizirao je kako mu nije poznato da li je oplata bila postavljena u momentu kada su radnici sišli u rov. On je napomenuo da je Gligorovu, kao majstoru na gradilištu, tog jutra dao zaduženje da pripremi oplatu za rov čije je iskopavanje tek trebalo da počne. Dejanu Dončiću poverio je poslove čišćenja podruma jedne od lamela „Meteora“ čija je izgradnja pri kraju, tako da nije sasvim jasno kako se on našao u rovu.

Stamenković je naglasio da je kritičnog dana, iako na gradilištu iz njemu nepoznatih razloga nije bilo lica zaduženog za sprovođenje mera zaštite na radu, odobrio iskopavanje rova za kanalizaciju prema projektu koji, prema njegovim tvrdnjama, predviđa da se svi građevinski radovi mogu izvoditi nezavisno od godišnjeg doba i atmosferskih prilika.

Inspektorka Karanfilović, međutim, na osnovu izjava očevidaca negira postojanje oplate i govori samo o iskopanom rovu.

– Rov je bio dubok 2.2 metra i širok 60 santimetara. Oplata nije bilo. Tu su posle nesreće pronađene neke daske. Možda su oni tek nameravali da ga obezbede, možda su daske donete posle nesreće. U svakom slučaju to će se tek utvrđivati – kaže Karanfilovićka.

Zlatanović, pak, tvrdi kako uopšte nije znao, niti je morao znati da se kritičnog dana na njegovom gradilištu izvode radovi koji su za posledicu imali smrt dvojice radnika, kao ni ko je takve radove naložio.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar