Nameštaj umesto para



Odlučio sam da uzmemo nameštaj za opremanje Sahat kule: Nebojša Stojanović, Ispada da je Simpo povlašćen u odnosu na druge: Nemanja Nenadić

Sve bi bilo u redu da direktor Javnog preduzeća „Uprava Banje“ nije zaobišao Zakon o javnim nabavkama koji ne poznaje institut kompenzacije



 



Odlučio sam da uzmemo nameštaj za opremanje Sahat kule: Nebojša StojanovićNebojša Stojanović, direktor Javnog preduzeća „Uprava Banje“ prekršio je Zakon o javnim nabavkama pošto je od „Simpa“, na ime pet miliona dinara duga njegovog zavisnog preduzeća „Simpo cveće“, umesto novca uzeo nameštaj vredan 1, 8 miliona. Na taj način, tvrde naši sagovornici upućeni u problematiku, oštećeni su drugi proizvođači nameštaja, potencijalni dobavljači, a vrlo verovatno i sama Uprava Banje jer bi se možda, da je direktor sproveo Zakon,  javili ponuđači sa povoljnijim cenama. Iako tvrdi da je napravio dobar poslovni potez, obzirom da je opšte poznato kako se od Simpa teško izvlače pare, Stojanović je naprosto bio dužan da sprovede pomenuti Zakon koji ne poznaje institut kompenzacije

– Ukoliko nije bilo moguće od Simpa naplatiti dug u novcu, onda bi najčistije bilo da je to javno preduzeće nameštaj prodalo dalje kako bi namirilo potraživanja, pa da onda možda raspiše javnu nabavku za nameštaj ako mu je potreban. Ovako ispada da je Simpo povlašćen u odnosu na druge – em je dužan, em je dobio posao. Nelogično je da neko bude privilegovan jer duguje  – kaže Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija, nestranačke, nevladine i neprofitne organizacije čiji je rad usmeren na borbu protiv korupcije u Srbiji.

IZVRŠNO SUDSKO REŠENjE

Sagovornik Vranjskih iz Gradske uprave koji je upoznat sa ovom problematikom, još je precizniji:

– Bez obzira na dugovanje Simpa, Uprava Banje bila je dužna da raspiše javnu nabavku male vrednosti (do 3,175 miliona dinara; p.a.) – kaže ovaj sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

Da nevolja bude veća, Uprava Banje, koju je 1996. osnovala Skupština opštine Vranje, je već imala izvršno sudsko rešenje za naplatu 4.925.188,80 dinara na osnovu korišćenja bušotine i kanala tople vode za zagrevanje Staklenika u Vranjskoj Banji od januara 2007. zaključno sa majem 2010. godine.

Naime, leskovački Privredni sud je 16. septembra ove godine doneo rešenje o izvršenju za naplatu duga, ali je samo nekoliko dana kasnije, 29. septembra, punomoćnik tužitelja podneskom povukao tužbu i saglasio se da svaka strana plati svoj deo sudskih troškova.

U sudskoj dokumentaciji koja je došla do Vranjskih, ne navode se razlozi odustajanja od tužbe, pa je sudu ostalo samo da prihvati ono oko čega su se obe strane, Uprava Banje i Simpo, složile.

Trgovinski sud je, dakle, presudio u korist Uprave Banje, rešenje je postalo izvršno, ali je tužba povučena. Zašto?

Ispada da je Simpo povlašćen u odnosu na druge: Nemanja NenadićNebojša Stojanović, direktor Uprave Banje i funkcioner vranjskog odbora Nove Srbije, u razgovoru za naše novine tvrdi da je napravio dobar poslovni potez.

– Tužili smo Simpo na osnovu duga od skoro pet miliona dinara koji je napravljen prethodnih godina. Međutim, Simpo se žalio na izvršnu presudu i poveo parnicu, pa je bilo izvesno da će se čitava stvar odužiti. Zato sam, znajući i to da se od Simpa teško naplaćuju potraživanja, odlučio da na osnovu njih uzmemo nameštaj za opremanje Sahat kule, u kojoj je naše preduzeće letos otvorili kafe poslastičaru, i Vidikovca – objašnjava Stojanović.

Simpo je Upravi isporučio robu vrednu nešto više od 1,87 miliona dinara, na osnovu tri posebne fakture datirane prvog i četvrtog novembra – šank, stolove, klupske fotelje, čiviluke i ostali ugostiteljski mobilijar.

DOBAR POTEZ

Pitanje je, međutim, da li je JP Uprava Banje mogla da negde jeftinije nabavi inventar, a da sudu i ostalim državnim organima prepusti naplatu potraživanja od Simpa na osnovu izvršne sudske presude. Odgovore kako je i pod kojim uslovima sklopljen ovaj dil iz Simpa nismo dobili, iako smo pitanja uredno, elektronskom poštom poslali generalnom direktoru Slađanu Disiću.

Šta je, onda, bio dužan da uradi Stojanović? Postupak je, prema rečima našeg sagovornika iz Gradske uprave, precizno definisan Zakonom o javnim nabavkama:

– Pošto je u pitanju javna nabavka male vrednosti, direktor je bio dužan da najpre predloži donošenje odluke o pokretanju postupka javne nabavke, zatim da donese rešenje o formiranju komisije za nabavku unutar preduzeća, sačini konkursnu dokumentaciju i uputi javni poziv ponuđačima – objašnjava sagovornik i ponavlja da Zakon ne poznaje termin kompenzacije.

Nebojša Jovanović, predsednik Upravnog odbora JP „Uprava Banje“ kaže je o čitavom ovom poslu čuo samo iz priče:

– Slučaj naplate duga od Simpa nije bio na Upravnom odboru. Da je direktor tražio naše mišljenje tražio bih da se Skupština grada, kao naš osnivač, izjasni jer ja nisam pravnik i ne poznajem zakone – kaže Jovanović.

Kao logično se, prema tome, ovde nameće pitanje da li će neko da snosi posledice zbog izbegavanja postupka javne nabavke male vrednosti, kako to zakon nalaže?

Nemanja Nenadić, na drugoj strani, objašnjava šta bi dalje moglo da se desi:

– Neko mora da pokrene postupak zbog prekršaja iz Zakona o javnim nabavkama – preduzeća koja prave nameštaj ukoliko smatraju da su oštećena, ili javno pravobranilaštvo, Skupština grada ili neki drugi organ ako smatra da su ugroženi interesi lokalne samouprave kao osnivača javnog preduzeća.

Možda će neko da se seti kad prođu praznici!

 (KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar