Miretu poklanjam izbore



Sebi bi poklonio veću penziju pa da ne mora pod stare dane da božićnim zvonom privlači klince, gradonačelniku pobedu na izborima a ostalima – sve najbolje



 



Mali bradati veseljak u crvenom zvani Deda Mraz rođen je nekada davno, negde tamo. Kroz istoriju promenio je više lica i naziva, ali je suština njegove priče ostajala ista – da uveseljava narod. On ovih dana verovatno nije kod kuće u Laponiji, već deli poklone i ispunjava želje širom sveta. Ovih dana širom grada, najčešće oko fotografskih radnji, viđamo njegove zamenike.

OD 8 DO 6

Iako im je uniforma pomalo otrcana jer gazde za koje rade neće da ulažu u posao, izazivaju ushićenje kod dece. Najstariji vranjski Deda Mraz je Aleksandar Mitrović zvani Canda. On je na fotografijama u mnogim kućama, sigurno ga poznajete. A možda ga znate i kao ugostitelja! Zašto su ovog dedicu tražile brojne ekipe novinara iz Vranja i Srbije i koliko on u stvari ima sličnosti sa onim glavnim (da ne kažem pravim) Deda Mrazom?

Ispred jedne fotografske radnje u glavnoj ulici, Deda Mraz Canda šeta sa božićnim zvonom u ruci i zabavlja decu. Dosta je aktivan, nismo ni mogli da pretpostavimo da se ispod maske krije čovek koji ima sedamdeset i dve godine. Tu je od osam ujutru do šest popodne, a dan mu ulepšavaju deca koja stalno dolaze da se fotografišu sa njim i čuju neku lepu novogodišnju priču. Dok ispred ogledala popravlja svoju masku, priča nam kratku pesmicu koju je davno napisao za svoju ćerku Svetlanu:

 „Pao sneg i pokrio breg! Djuro, Simo, Anka, dajte malo sanka, da se sanka Svetlanka!“. Nažalost, vremena se menjaju, ove zime izgleda neće biti snega za sankanje, a bregovi godinama unazad postaju klizišta.

Deda Mrazova Novogodišnja torta
Pre karijere Deda Mraza, Canda se bavio kulinarstvom. Radio je u hotelima u Srbiji i Grčkoj. Kaže da su mu specijaliteti kolači i torte i svima je preporučio neizostavnu novogodišnju čokoladnu tortu bez brašna – ukusno, jednostavno, brzo:
– Umutiti pet belanca i dodati po 120 grama mlevenih oraha i šećera, pa od toga ispeći tri kore. Na pari skuvati pet žumanaca, 250 grama šećera u prahu i štangle čokolade po ukusu. U to kasnije dodati penasto izmućen margarin. Kada se ohlade kore i fil, filovati tortu i ukrasiti čokoladnim šlagom.

– Pre trideset godina odlučio sam da postanem od Deda Mraz jer volim da glumim i zabavljam mališane. Dobijam čestitke i pisma sa željama kako na poslu, tako i kod kuće – setno uzdiše deka.

Dok ih prelistava, često se seti svojih putovanja iz mlađih dana – obišao je skoro ceo svet. Bez saonica, naravno. I bez irvasa – društvo mu je pravila supruga. Da život nije bajka dokazuje i činjenica da se Canda ovim poslom u sedamdeset i drugoj godini života bavi jer samo od penzije ne može da živi. Zato i ne čudi što je svim vranjancima za Novu godinu poželeo više radnih mesta i više para.  

BEZ NASILjA

Inače, Dedica je u nekada bio aktivista socijalista, pa ne čudi što bi našem gradonačelniku u 2012. poklonio uspešne izbore. Ostalima ono obično –  više volje da običnom narodu pomognu u stvaranju boljeg života. Pitali smo ga šta bi sebi poželeo:

– Poželeo bih malo veće penzije, tada ne bih morao sa sedamdeset i dve godine da radim ceo dan, pa da me neki mlađi Deda Mraz zameni.

Ipak, svoj život smatra zanimljivim i žao mu je što mu zdravlje ne dozvoljava da se i dalje bavi pravljenjem torti i slatkiša, ali zato daje recept za tortu. Jednom je napravio tortu tešku čak 76 kilograma. Sada umesto toga, kada dođe kući, a živi sam, skida crveno odelo i opušta se uz televizijski program.

– Ne volim da gledam nove filmove, jer su puni nasilja. Volim novogodišnje emisije za decu koje sutradan prepričava klincima koji stalno prolaze pored radnje sa spiskom želja za Novu godinu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar