Izložen brutalnom političkom linču



, ,

IZJAVA GODINE:
Miroslav Cera Mihailović, pesnik



– Želim da vas informišem da sam u zemlji domaćina tako značajnog skupa, kao srpski pisac, izložen brutalnom političkom linču, nezabeleženom, ne samo u srpskoj, već i u evropskoj, pa i svetskoj novijoj istoriji.

(Iz pisma Međunarodnom PEN-u)



 

PČINjSKI OKRUG

Smoki deci, grejana za roditelje

Najsiromašnije opštine Srbije dočekaće Novu godinu u skladu sa tim statusom – i više nego skromno. U Trgovištu će za mlade biti organizovana žurka, a meštani Bosilegrada će ipak imati priliku da 2012. dočekaju na trgu.

Vladimir Zaharijev, predsednik Bosilegrada, jedne od najsiromašnijih opština na jugu Srbije, napominje da se i bez para može organizovati lepo druženje na trgu.

– Mi ćemo potpuno besplatno organizovati grupni doček Nove godine u centru Bosilegrada. Biraćemo pevača i pevačicu godine sa našeg područja. Njih će pratiti lokalni bend, a svi ćemo biti volonteri. Posetioci će moći da se počaste grejanom rakijom, deci ćemo deliti kesice „smokija“ sa igračkom, koje ćemo dobiti iz Bugarske, a za ponoć imamo jedan mali vatromet, koji smo kupili moji drugari i ja – kaže Zaharijev.

NAJPLEMENITIJI VRANjANCI
Čak dva Vranjanca dobitnici su laskavih titula u tradicionalnoj akciji Večernjih novosti – Najplemenitiji podvig godine. Zlatnu plaketu za pojedinačni podvig dobio je Ivica Djorđević iz Klašnjice, a specijalna plaketa pripala je Saši Nastiću iz Vranja.
Junak kome se divi cela nacija donirao je kožu sa obe noge da bi spasio život komšiji. Ivica je građevinac, otac troje dece, vredan, skroman i nadasve plemenit čovek. Za njega je to što je učinio potpuno normalno. Zato je bio iznenađen velikim publicitetom na ceremoniji proglašenja najplemenitih podviga.
Na spisku najplemenitijih našao se i Saša Nastić kome je uručena specijalna plaketa. Ovaj naš sugrađanin 1. avgusta ove godine porodicu Jovanović je spasio od vatrene stihije.
(RTV)

NOVA IMENOVANjA U DS
Gradski odbora DS jednoglasno je izabrao Igora Andonova za zamenika predsednika Gradskog odbora stranke. Do sada u gradskom odboru niko nije obavljao ovu funkciju.
Na sednici gradskog odbora doneta je i odluka da se imenuje troje potpredsednika odbora. To su Nebojša Trajković, koji je i do sada bio na toj poziciji, Perica Janković, gradski većnik za oblast privrede i po prvi pu Ljiljana Radosavljević, šefica Foruma žena vranjskog DS-a. Izvršni odbora GO DS-a u Vranju će u novom mandatu imati 27 članova, a na njegovom čelu će i dalje ostati Aleksandar Trajković.
Ove odluke ustvari su završetak konstituisanja zvaničnih organa DS-a u Vranju, posle stranačkih izbora održanih 30. oktobra.
(OK radio)

OD DSS – KEC!
Vranjski DSS je rad gradskih vlasti ocenio čistom jedinicom. Predsednik gradskog odbora stranke Dejan Stanojević kazao je da osim što se svađaju, koalicioni partneri u vlasti ništa nisu uradili za Grad Vranje. Prema njegovim rečima o tome najbolje govori podatak da je Vranje grad sa najvećom stopom nezaposlenosti u Srbiji, da je izvršenje budžeta ispod 30 odsto, da se privredni kolektivi u gradu gase i da samo u PZP-u 600 radnika ostaje bez posla.
Na lošu privrednu situaciju ukazao je i Miodrag Antić, predsednik Izvršnog odbora GO, napominjući da će ukoliko dođe na vlast, DSS ukinuti plaćanje komunalnih taksi za preduzetnike.
Prema rečima predsednika vranjskog odbora, DSS na lokalu ima dobru saradnju sa svim strankama, ali kada su u pitanju moguće koalicije nakon predstojećih izbora najbliži su im naprednjaci, mada će kako kaže o tome odlučivati izborni rezultat. DSS-ovci su Vranjancima čestitali Novu godinu sa željom da u 2012. imaju novu vlast i bolji život.
(OK radio)

VODIČ ZA IZBOR ZANIMANjA
U vranjskoj Nacionalnoj službi za zapošljavanje predstavljeno je novo izdanje „Vodiča za izbor zanimanja“.
Jasminka Stanković, savetnik za planiranje karijere u ovoj službi kaže da je vodič namenjen svršenim osnovcima koji u daljem školovanju moraju da se opredele za određeno zanimanje.
– Vodič će im pomoći da to urade u skladu sa sposobnostima i interesovanjima – kaže Stankovićeva.
„Vodič“ je izdanje Nacionalne službe za zapošljavanje uz pomoć Međunarodne organizacije rada i PIBLD programa. Stankovićeva kaže da je ovo druga po redu promocija štiva koje je namenjeno mladim ljudima u daljem obrazovanju. „Vodič za izbor zanimanja“ uskoro će se naći i u elektronskoj formi.
(OK radio)

ALFIN SPOT NAJBOLjI
Za najbolji TV spot u 2011. godini, u konkurenciji, 29  spotova, prvu nagradu i zlatno priznanje dobio je KMM BIRO iz Beograda i njihov klijent preduzeće ALFA PLAM iz Vranja.
Reč je o spotu „Dobro greje, a nije rakija – Alfa plam Vranje“, koji je tokom jeseni emitovan i na Televiziji Vranje. Godišnje nagrade najboljima u oblasti propagande dodeljuje Udruženje za tržišne komunikacije Srbije.
(RTV)

On dodaje da je takva organizacija postala tradicija, pošto se odvija 11 godina unazad, a obično na trgu bude od 500 do 700 meštana Bosilegrada.

Darko Tomić, prvi čovek Trgovišta, kaže da će se 31. decembra omladina u toj opštini okupiti u Kulturnom centru, gde će, kao i svake godine, biti organizovana žurka.

– Rešili smo da i doček 2012. godine bude skromno organizovan u Kulturnom centru, kao što je to bio slučaj prošle godine. Nažalost, finansijska situacija diktira sve, pa i ovu proslavu – kaže Tomić.

„Pravda“

 

GRAD

U Vranju proradio bioskop posle 22 godine

Projekcijom filma „Montevideo, bog te video“ u sali Doma Vojske Srbije Vranjanci su bili u prilici da posle više od dvadeset godina ponovo uživaju u jednoj bioskopskoj predstavi.

Rekonstrukcijom zgrade Doma Vojske stvoreni su uslovi za ponovno otvaranje bioskopa čija sala sada ima 250 mesta. Nekadašnji bioskop „Sloboda“ čeka na rekonstrukciju, ali za sada za tu namenu nema ni sredstava a ni zainteresovanih investitora. Bioskop pri Domu Vojske otvoren je zahvaljujući sredstvima Ministarstva odbrane ali i donacijama vojnih izaslanstava SAD, Norveške, Švedske i Holandije. Projektom rekonstrukcije rukovodio je komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Milosav Simović. Dom Vojske pored bioskopske sale raspolaže i prostorom za organizovanje konferencija, kao i restoranom.

(Danas)

 

NAJBOLjE IZ SRBIJE

Brendovi sa juga

Počelo je glasanje za najbolji brend Srbije, u okviru koga se takmiče Nišvil džez festival, Leskovački domaći ajvar, Resor Gadžin Han, Alfa Plam i Simpo iz Vranja, Aura Niš i Slobodna zona Pirot.

Reč je o takmičenju „Najbolje iz Srbije“, koje organizuje Privredna komora, Vlada Srbije i časopis Privredni pregled. Svi predlozi podeljeni su u pet kategorija, a zatim i u potkategorije.

Slobodna zona Pirot i Resor iz Gadžinog Hana svrstani su u kategoriju „Proizvodna dobra i usluge“. Alfa Plam i Simpo iz Vranja nalaze se u kategoriji „Trajna potrošna dobra“, Leskovački domaći ajvar i Nišvil su predloženi kao „Najbolji lokalni brend“, dok je niško preduzeće Aura u kategoriji „Hemija i kozmetika“. Nišvil džez festival jedini je brend sa juga za koji se može glasati u dve kategorije, pošto je predložen i u „Korporativne usluge-ostale usluge“.

Glasanje traje do 10. januara u 17h, a moguće je glasati samo jednom u svakoj kategoriji.

Po propozicijama, posetioci sajta „Najbolje iz Srbije“ će nakon registrovanja na sajtu, putem elektronske pošte, dobiti jedinstveni pristupni link za glasanje. Link važi do kraja glasanja, a dodeljeni glas nije moguće poništiti. 

(Južne vesti)

 

PRIVREDA

Jumko će u 2012. zaposliti 200 ljudi

– Iako tekstilne industrije u Srbiji nema, Jumko podmiruje potrebe srpskog tržišta sa vojnim i radnim uniformama, kaže Dejan Trifunović predsednik UO te firme.

Oko 1.800 radnika kompanije, u godini koja je na izmaku, radili su za Vojsku Srbije, oružane snage Finske i Poljske, za srpsku Žandarmeriju, policiju Crne Gore, Komunalnu policiju, Poštu, Telekom, Srbijašume, beogradska javna preduzeća Vodovod i Gradsku čistoću, Hitnu pomoć.

Trifunović je istakao da će ova tekstilna kompanija u 2012, uz pomoć države koja je sa 63 odsto većinski vlasnik, imati 2.000 zaposlenih radnika.
 – Idemo u susret godini koja će biti teža od ove. U 2012. godini u Jumku moramo da prekomponujemo proizvodnju, da je prilagodimo zahtevima tržišta, što neće biti lako – rekao je generalni direktor Zoran Stošić.

(Tanjug)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar