Ivica bez marice



Svima dragi gost: ministar, političar i južnjak Ivica Dačić, Koaliciona sloga sa praznom stolicom: Mojsilović, Stefanović i ostali

Dačić je rekao da se u kampanji neće biti posla za njega. Kao, u to vreme svi se bave nekim otvaranjem, a njegovo je da zatvara



 



Svima dragi gost: ministar, političar i južnjak Ivica DačićIvica Dačić posetio je tokom vikenda Vranje. Bio je ovde i kao Ministar unutrašnjih poslova, i kao političar, i kao južnjak (rodom je iz Žitorađe). Kazao je ono što većina voli da čuje (i što će svi odmah da zaborave), obavio nekoliko važnih poslića i lepo se proveo.

JUTRO POSLE NAPORNE NOĆI

Elem, kako Vranjske saznaju, ministar se u petak uveče preko Vladičinog Hana obreo u hotelu na Pržaru, gde je neki mladić sa grupom prijatelja proslavljao rođendan. Kad je Dačić političar video atmosferu, seo je da se malo proveseli. Bilo je muzike, razdragane i lepo doterane omladine, ića, pića, tako da mu nije teško padalo slikanje sa potencijalnim članovima, jer ionako sprovodi reformu, odnosno podmađuje partiju. Koga interesuju detalji, može ih uredno pogledati na Fejsbuku.

Ministar Dačić je sutradan poranio i otišao u Prevalac da obavi važnu državnu dužnost. Predao je na upotrebu porodičnu kuću Nemanji i Zorani, deci poginulih policijskih službenika PU Vranje Zorana Markovića i Tanje Janković. Obraćajući se prisutnima, on je rekao da je vrhunska obaveza Ministarstva unutrašnjih poslova da brinu o porodicama stradalih pripadnika MUP-a Srbije.

– Želeo bih da naglasim da je nadležno ministarstvo, nakon pogibije njihovih najbližih, jednako tretiralo i srpsku i albansku porodicu, imajući u vidu da su obe dobile krov nad glavom – rekao je Dačić.

Posle toga, Dačić političar je došao u Gradsku skupštinu, gde se iza zatvorenih vrata sastao sa rukovodstvom lokalne samouprave, odnosno sa predstavnicima vladajuće koalicije. Sa njima je, navodno, razgovarao o problemima koje Vranje ima. To je trajalo gotovo čitav sat, a oni koji su bili na tom sastanku kažu da nije bilo reči o odnosima DS i SPS, o Igoru i Zokiju, nego o strateškim stvarima za grad. Ono, kako će da se razvija jug Srbije, šta koči investitore, kakvi su potencijali, kako može da pomogne i tako to, kako i dolikuje kada u goste dolazi važan državni funkcioner.

Zbog njega su tog dana radnici Policijske uprave Vranje prekinuli štrajk. Predsednik Nezavisnog sindikata Marjan Petrović izjavio je za Betu dogovor sa ministrom nije postignut. 

– Nezavisni sindikat policije ostaje u štrajku dok se ne ispuni uslov da jednokratna pomoć, koja je odobrena do juna naredne godine, ne uđe u povećanje plata za 30 odsto – kazao je Petrović.

To Dačića ministra policije u tom trenutku verovatno nije mnogo brinulo, jer je kao političar imao da održi govor u Gradskoj skupštini, u koju su se sjatili predstavnici Grada, (njegove partije, DS i ostali), narodni poslanici Radoslav Mojsilović i Goran Stefanović, pa privrednici, računajući i Dragomira Tomića, pa načelnik okruga, pa direktori javnih preduzeća i instutucija, pa mlade ženske snage SPS, inače zaposlene preko konkursa za pripravnike…

Lider SPS Dačić je najpre čestitao Svetog Nikolu, kojeg, kako reče, pola građana slavi, dok druga polovina ide u goste.

– Da li su ove lepe dame iz naše stranke? Kažu mi da jesu, što je dokaz da je moja politika reforme partije uspela – kazao je Dačić, šta je Antiću bilo posebno drago.

Koaliciona sloga sa praznom stolicom: Mojsilović, Stefanović i ostaliOnda je stvar malo uozbiljena, ali ne preterano. Dačić je naveo da mu je Mire rekao da

Vranje ima 276 sunčanih dana, što nije znao, te da jug ima velike energetske potencijale.

– Fali vam samo more! Da je Dragan Tomić na vreme čuo taj podatak, verovatno bi ga napravio – reče Dačić političar, za šta je dobio lep aplauz.

Tada je ministar unutrašnjih poslova i političar prešao na stvar i pokazao da shvata probleme Srbije južno od Niša, jer i sam potiče odatle.

– Kad su ratovi, jug uvek učestvuje, a kad dođe dobro vreme da se dele pare iz budžeta, da se deli nacionalno blago, juga nema nigde. Zato moramo da se organizujemo. Pozivam na saradnju i jedinstvo partija – da ne kukaju, nego da se izbore za interese juga Srbije – rekao je Dačić, rodom iz Žitorađe dodajući da je najveći problem ovde stopa nezaposlenost, koja ide i do 50 odsto.

ISTORIČAR I PROGNOSTIČAR

Onda je rekao da podržava privatizaciju, ali ne pljačku: preduzeća moraju da opstanu, a radnici i država moraju da budu zadovoljni. Šansa juga, po Dačiću, su energetika, poljoprivreda i građevinarstvo.

Potom se prešlo na najvažnija državna pitanja: Kosovo i Evropsku uniju. Političar Dačić tada je izrekao epohalnu misao, koju je prenala većina medija u Srbiji.

– Balkan će biti podeljen „carskim rezom“ na liniju koja je nekada delila Otomansku imperiju i Austrougarsko carstvo, istom linijom kojom su Balkan podelili Vinston Čerčil Ruzvelt i Staljin – smatra on.

Šta nam je u datim uslovima činiti?

– Ne smemo da upadamo u ekstreme, a dve su stvari ekstremne. Jeda je da ne ulazimo u Evropsku uniju, što nije dobro, jer je to interes Srbije. Sa druge strane, postoje i oni koji kažu da Srbija zarad ulaska u Evropsku uniju mora da uradi sve. Dilema Evropa ili Kosovo je pogrešna, jer je Srbija najvažnija. Neće propasti ako ne uđe u Evropu, niti ako stvari oko Kosova idu pogrešnim putem – rekao je Dačić, dodajući da je Republika Srpska sada pijemont srpstva.

Onda je Dačić političar poentirao:

– Najgore je kada Srbija ne može da donese odluku. Odlika i zadatak nas političara je da donosimo odluke, da vodimo državu, a ne da očekujemo da nas vode iracionalni razlozi.

Nije za nas najvažnije pitanje da li ćemo dobiti kandidaturu, najvažniji su mir, politička i ekonomska stabilnost, i da Srbija učini sve da postane deo Evropske unije, ali i da učini sve da odbije ono što nije u našem nacionalnom interesu – rekao je Dačić, inače nedavno proglašen za „najevropljanina“ a vi sad vidite šta je hteo da kaže.

Pri kraju je ponovo govorio kao ministar policije. Rekao je da u izbornoj kampanji neće biti posla za njega. Kao, u to vreme svi se bave nekim otvaranjem, a njegovo je da zatvara, pa nema šta da radi. Svima u sali je to bilo duhovito.

A, izbori će biti održani najverovatnije u maju sledeće godine, ako ne iskrsne nešto nepredviđeno.

(KOMPLETAN TESKT PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar