Okađeno stado



, Bezobrazluk i sramota gradske crkve: Živojin i Dobrivoje,

– Crkvena opština Vranje izgradila je kotlarnicu bez prethodno pribavljenog odobrenja, zbog čega je doneto rešenje o rušenju – jasna je Jovanovićeva



 



– Iako nas vladika Pahomije naziva svojim stadom mi, ipak, nismo ovce – kaže predsednik Skupštine stanara „Bloka Pošta-crkva“ Živojin JANCIĆ, aludirajući na sve ono što se ovih dana dešava ljudima koji tu stanuju, i nastavlja:

– Do pre mesec dana gradska crkva se grejala iz gradske toplane i samo se manji pomoćni objekat grejao iz kotlarnice koja je izgrađena u njihovom dvorištu. Onda se crkva isključila sa gradskog toplovoda, a umesto prethodnog kotla postavila novi, znatno veći i sa njim i novi dimnjak bez filtera, koji dostiže jedva do prvog sprata naše zgrade. Sa tog novog kotla sada se greje čitav crkveni kompleks, a zagađenje životne sredine i trovanje stanara okolnih zgrada je višestruko povećano. Pri tom, kotlarnica radi neprekidno i danju i noću, koristeći kao gorivo velike količine uglja, što još više pogoršava stvar.

BUDžETSKO GREJANjE

Ove tvrdnje, ali samo u delu koji se odnosi na skidanje sa gradskog toplovoda, potvrdio nam je i predsednik Crkvenog odbora Crkvene opštine Vranje Pantelija NIKOLIĆ. On kaže da i Saborni hram Svete trojice oseća svetsku ekonomsku krizu i da su zbog toga bili prinuđeni da pronađu odgovarajuće rešenje kada je grejanje u pitanju.

Bezobrazluk i sramota gradske crkve: Živojin i Dobrivoje– Hram je bio priključen na gradsku toplanu, ali je zbog načina obračunavanja troškova od strane JP Novi dom, poslednjih godina nagomilan veliki dug tako da nismo mogli da izmirujemo svoje obaveze. Pošto nismo naišli na razumevanje bili smo prinuđeni da grejanje kompleksa gradske crkve rešimo u sopstvenoj režiji, a stvar nam je bila olakšana time što smo već imali sagrađenu kotlarnicu iz koje se do tada grejao jedan deo crkvenog kompleksa – precizira Nikolić.

Stanar Dobrivoje STEFANOVIĆ, dugogodišnji radnik „Alfe“ sada u penziji, igrom slučaja je ceo svoj radni vek proveo radeći upravo sa kotlovima. On prilično dobro poznaje ovu problematiku i kaže da postoje standardi u izradi kotlova koji nisu nikakva tajna.

– Postoje srednji kotlovi od oko 50 kilovata, veći od oko 100 kilovata i najveći od oko 200 kilovata u zavisnosti od toga koju kvadraturu želite da zagrejete. Poslali smo pismo Eparhiji vranjskoj u kojoj smo od njih tražili odgovore na nekoliko naših pitanja u vezi sa tim, ali nas oni nisu udostojili nikakvog odgovora. Mi svakodnevno sa terasa pratimo šta oni rade i vidimo da su najpre demontirali mali kotao i ugradili veći, da bi pre neki dan doterali i ovaj treći, najveći, iako je u međuvremenu građevinska inspekcija izašla na lice mesta i utvrdila da Saborni hram Svete trojice ne poseduje građevinsku dozvolu za pomoćni objekat u kome je smeštena kotlarnica i izdala im nalog za rušenje – navodi Stefanović.

Naši sagovornici su sa sobom poneli i peticiju koju su potpisali stanari dve najugroženije zgrade, od četiri koliko ih u ovom kompleksu ukupno ima ali, kako kažu, ako se ovo ne zaustavi nastaviće sa prikupljnjem potpisa.

PAHOMIJE VS VRANjANCI
Tomislav Gačić, kako je svetovno ime vladike Pahomija, izabran je za episkopa vranjskog 28. maja 1992. godine. Od tada do danas, a sve u sklopu akcije uvođenja Vranjanaca u veru, imao je više sukoba sa narodom.
Najpre je zabranio donošenje venaca od veštačkog cveća na groblje, a potom je naredio da se oko centralne gradske crkve poseku stoletni borovi kako se ne bi skupljale vrane, koje su pravile galamu i đubre po crkvenom dvorištu, pa je na njihovo mesto postavio tobogane i ljuljaške za decu. Vernicima se nije sviđalo i što je tražio da se na Aranđelovdan služi žito, što se u Vranju nikada nije činilo. Sledila je zabrana sečenje kolača po kućama, paljenje sveća u crkvi, naređenje da žene ne smeju dolaziti našminkane u crkvu i da unutar hrama moraju imati maramu na glavi, uvođenje običaja da se prilikom molitve dodiruje pod crkve… Pahomije se posebno pročuo kada je javno obnarodovao ideju da se deca koju roditelji ne žele daju crkvi na usvajanje.
Njemu je, dalje, u martu 1998. godine palo napamet da pored Crkve Svetog Nikole u Vranju, koja je novijeg datuma ali na mestu starog vranjskog groblja, gradi novi konak, iako je jedan već imao u gradu. Trebalo je uraditi i adaptaciju crkve, za šta je Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu uradio projekat. Sve ostalo vladika je radio ne pitajući ikoga za savet. Zavod ga je upozorio da se uništava stara nekropola, a radovi izvode bez dozvole, ali se on nije obazirao. Iz nepoznatih razloga prijava protiv vladike Pahomija nikada nije podneta.

– Oni sada pribegavaju lukavstvu pa najintenzivnije lože u toku noći i pred svitanje. Jutros (ponedeljak – p. a.) je bilo najveće zagađenje do sada, dim je izlazio i ispod krova kotlarnice, činilo se kao da će se upaliti – navodi Jancić.

Naši sagovornici su insistirali na činjenici da stanari nemaju ništa protiv crkve kao institucije, ali da imaju protiv Pahomijevog samovlašća, navodeći da on nikako ne sme biti jači od zakona.

– Plašimo se da će on sada izokrenuti stvari i reći kako mi imamo nešto protiv crkve, a mi samo želimo da on postupi po zakonu. Nije ovo nikakva hajka, niti blaćenje crkve, jer među stanarima ima mnogo vernika i nas koji slavimo slavu, nego samo insistiranje na poštovanju zakona – precizan je Stefanović.

KO ŠIŠA INSPEKCIJU

Kako saznajemo iz dopisa koji je potpisala građevinska inspektorka Vesna JOVANOVIĆ, a koji je prosleđen stanarima 8. decembra i predstavlja odgovor na njihov zahtev upućen dva dana ranije, ova inspekcija je izvršila nadzor i utvrdila da je kotlarnica izgrađena bez dozvole.

– Crkvena opština Vranje izgradila je kotlarnicu bez prethodno pribavljenog odobrenja za gradnju pomoćnog objekta, zbog čega je doneto rešenje o rušenju – jasna je Jovanovićeva.

Međutim, ništa se nije dogodilo – kotlarnica je i dalje na istom mestu i danonoćno radi.

– Kotlarnica ne samo da nije srušena, nego radi još većim intenzitetom. Vetar nanosi otrovni dim direktno na sve okolne zgrade, a znatno je povećano i zagađenje najstrožeg centra grada i novoizgrađenog igrališta za decu. Smrad od uglja se jako oseća i na centralnom gradskom trgu ispred Pošte. Stanari praktično ne smeju više da otvore prozore, niti suše veš na terasama, a dim se oseća u stanovima i iza zatvorenih prozora i u hodniku zgrade. Pri tome, u zgradama živi veliki broj dece, starih i bolesnih – kaže Jancić.

Predsednik Crkvenog odbora, pak, celokupnu odgovornost za zagađenje prebacuje na firmu „Topling“ iz Beograd, koja je kao najpovoljniji ponuđač dobila posao umrežavanja grejanja celog kompleksa gradske crkve.

–  Posle puštanja u rad kotlarnice odmah smo primetili da to ne izgleda onako kako bi trebalo, odnosno kotao je izbacivao mnogo dima a nije davao očekivane rezultate. Mi smo 1. decembra tražili od firme „Topling“ da, shodno ugovoru, otkloni nedostatke koje je komisija zajedno sa nadzornim organom, inženjerom Zoranom Janjićem, utvrdila. Pošto izvođač nije pristupio otklanjanju propusta i nedostataka, mi smo angažovali firmu „Zavarivač“ iz Vranja do stvari dovede u red – tvrdi Nikolić.

Stvar dodatno usložnjava i izjava načelnika Sekretarijata za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine Zorana Mihajlovića, koji sem što potvrđuje nalaz građevinske inspektorke, da je pokrenut  postupak rušenja kotlarnice koja godinama unazad radi bez adekvatne dozvole, kao i izidanog dela i metalnog dimnjaka, i dodaje:

–  Ekološka inspekcija je na osnovu inspekcijskog nadzora nad kotlarnicom, naložila Eparhiji vranjskoj da preduzmu mere prevencije i sanacije u cilju zaštite životne sredine; obezbede merenje emisije zagađujućih materijala u vazduhu i dostave iste na uvid inspekciji i pribavi dozvolu za rad za stacionirani izvor zagađenja odnosno kotlarnicu. Istovremeno, dok se ne pribavi dozvola za rad, zabranjuje se korišćenje kotlarnice – jasan je Mihajlović.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar