Budžetska eutanazija



, Stari (ne)prijatelji: Dragan Nikolić i Zoran Antić

Zoran Antić je najavio odlazak sa svih sportskih funkcija, zbog „zamora materijala“. A ni para više nema



 



Sport je, posle najuspešnije 2010. godine, pao na najniže grane. Dinamo tavori u Srpskoj ligi, R.K. Vranje je praktično ugašen, KK Jug je na dlaci od gašenja, odbojkaši su u beton ligama… Para je sve manje, poznavaoci tvrde da ih posle rebalansa neće ni biti, pa ostaje da se vidi kako dalje.

Klubovi su praktično nevladine organizacije koje same odlučuju o svojoj sudbini, ali parama Grada, koji opet, nema novca ni za svoje, a kamoli za tuđe potrebe. SNS je osetio da u toj priči ima mesta i za politički marketing i krenuo u aktivnu kampanju protiv lokalne vlasti (prikupljeno 5.000 potpisa), a pre svega njenih sportskih čelnika, naročito predsednika GO SPS-a Zorana Antića, koji gradskim sportom vlada već više od 11 godina.

Inače, prema statutu grada, da bi Skupština raspravljala o nekoj inicijativi, neophodno je da to potpisima zatraži najmanje pet odsto birača. Vranje ima oko 72.000 imena upisanih u birački spisak, pa je 3.600 potpisa dovoljno da se traži bilo kakva rasprava.

(NE)ZADOVOLjSTVO

Zoran Antić je za „Vranjske“, međutim, najavio odlazak sa svih sportskih funkcija, zbog „zamora materijala“, pa će tako i pucanj SNS-a da pogodi u prazno. Ili, možda, pravo u centar.

MILjENICI
Ako je verovati zvaničnim skupštinskim podacima, gradonačelnikovi miljenici među sportskim klubovima su FK „Nebeski anđeli“, kojima je mimo plana preneto 360.000 dinara, i KK Ekonomac, koji je dobio 25.000 dinara mimo plana. Najviše su, pored SS, profitirali kik bokseri, kojima je preneto oko 850.000 dinara preko plana. Za dva kluba je planirano po milion dinara, a preneto im je upola više. „Ćario“ je i FK Pavlovac, oko 150.000 više, što je dupliran budžet u odnosu na plan, pa KMF Rušče, sa oko 400.000 dinara viška, pa KMF „Prestiž“, sa oko 50.000 dinara viška…

A stanje je zaista strašno. Nema – reč je koja se najčešće čuje. Direktor Dinama Dejan Ivanović, koji je i gradski većnik za sport, kaže da je taj klub za dve godine zakinut za oko 15 miliona dinara, što je dovoljno za čitavu jednu sezonu. Dinamo je, inače, odlukom Privrednog suda u Leskovcu od 13. 8.2010. godine ugašen, a njegova imovina prešla je u ruke Republike. Ipak, Ivanović kaže da klub funkcioniše, jer niti je bilo kakvo rešenje o stečaju stiglo u Dinamo, niti se pak tamo pojavio stečajni upravnik.

– Radimo kao što smo i radili, preko podračuna Sportskog saveza. Za 2010. godinu prebačeno nam je oko 12 od 20 planiranih miliona. Ove godine dobili smo 10,5 od planiranih 17,8 miliona. A Dinamo nije samo prvi tim, nego, kao najveći južnosrpski sportski kolektiv, imamo još šest selekcija, dva stadiona, stalni rast troškova… Snalazimo se kako znamo i umemo, i živimo samo uz razumevanje samih zapošljenih u klubu, i onih koji vole žuti Dinamov dres – kaže Ivanović.

Slično pričaju i u drugim klubovima. Recimo, OK Mladost, za koji važi mišljenje da je miljenik vlasti, ove godine dobio je 200.000 više od planiranog, ali ima druge probleme.

– Prošle godine od planiranih 3,5 miliona, dobili smo samo dva, pa sada vraćamo prošlogodišnje dugove. Budžet nam je ove sezone prepolovljen, i samo je spas što je sezona pri kraju – tvrdi predsednik kluba Aleksandar Nešić.

Stari (ne)prijatelji: Dragan Nikolić i Zoran AntićOno, dvoranskim spotovima je lakše, jer je njima sportska Hala prostor za sve, a njene usluge grad plaća manje-više redovno. Prema rečima direktora Darka Stanojkovića, grad je od planiranih 12,7 hali prebacio oko 11,2 miliona.

– Ali, mi smo samofinansirajuća ustanova, nismo na budžetu. Pare nisu male, ali nisu ni dovoljne. Ipak, mi smo krizu najviše osetili na njenom početku, 2008. godine, od kada datiraju i mnoga naša dugovanja – kaže Stanojković.

Ako je verovati zvaničnim skupštinskim dokumentima, za sport je u ovoj godini, od planiranih 80,3 miliona, uplaćeno 83,9 miliona do kraja novembra. E tu će se izgleda stati, pa više nikome ni dinara, i tek tad će biti veselo.

Ono, nije Dinamo, kako se uveliko spekuliše, najveći potrošač gradskog sportskog dinara, nego je to Sportski savez, nevladina organizacija koja služi kao nekakav servis klubovima i sportistima. Iz nepoznatih razloga, pare ne idu direktno sa gradskog računa na račun klubova, nego prvo u SS, pa tek onda tamo gde su upućene. E taj Sportski savez je ove godine umesto planiranih 19,3 dobio 23,1 milion! U javnosti se spekuliše da je SS utočište za sve nezaposlene sportske kadrove, te da je broj onih koji tamo rade sa nekadašnjih 26 sada skočio na 52. Predsednik SS Zoran Antić sada negira te priče, tvrdeći da SS trenutno ima samo 32 zaposlena.

NOVI SUKOB STARIH DRUGARA
Povodom inicijative SNS, tj. lidera ove stranke na lokalu Dragana Nikolića, predsednik SS Zoran Antić kaže:
– E, da je Pera Perić u SS, ni po muke. Ali, cilj je diskreditacija Zorana Antića. A to neće moći. Ne mogu ništa drugo da mi nađu, pa sad sport. A bile su i inspekcije i revizije, i policija, i niko ništa nezakonito nije našao u radu SS. Ne mogu da prihvatim ovakav vid političke borbe, koji je čista podmetačina. Uostalom, ja ću sada da se povučem sa tog mesta, pa neka onda vide kako će dalje – kaže Antić.

– Praktično, savez ima samo četiri radnika. Svi ostali su u klubovima, koji to žele i imaju potrebu za tim. Klubovi su zasebna pravna lica, svi imaju svoj matični broj, i nigde ne piše da je grad, po zakonu, dužan da sa 100 odsto prati njihovo finansiranje. Koliko para, toliko muzike, za ostalo neka se i sami snađu – kaže Antić.

I sad, kome verovati? U zaključcima Gradskog veća stoji da se „može biti zadovoljan stanjem u sportu“, ali se traži i pravljenje Akcionog plana do 2015. godine, sa pravcima delovanja i razvoja. Sportskim radnicima se preporučuje da rade na razvoju masovne fizičke kulture, da se sport zasniva na lokalnim kapacitetima, te da se edukuju kadrovi.

U prevodu – od vrhunskog srporta nema ništa. Izvestilac na narednoj sednici Skupštine po pitanju sporta biće većnik Dejan Ivanović kaže da je reč o kompleksnom pitanju, koje je krajnje ispolitizovano.

– Propali su onoliki kolektivi, pa nikom ništa, a mi smo još i povećali broj klubova. Moje je, kao većnika, bilo da napravim plan finansiranja gradskog sporta, i ja sam to uradio. Za taj plan sam od svih sportskih kolektiva dobio jednoglasnu podršku. Svesni su ljudi da nema para, nikome se plan nije dopao, ali je bio realan, i zato je prihvaćen – kaže Ivanović.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar