Azilanti nisu naš problem!



Kasarna nam je potrebna: Tončev, Hoće li ovo azilantima biti novi dom: Surdulica

– Oni moraju biti briga države i privredno jakih i stabilnih sredina – smatra predsednik Opštine Novica Tončev



 



Kasarna nam je potrebna: TončevZabrinutost i ogorčenje ovih dana vladaju Surdulicom. Razlog za to je informacija iz medija, prema kojoj država traži pogodan smeštaj za više hiljada azilanata koji su iz Afrike i Azije nekako uspeli da stignu do Banje Koviljače.

NE MEDjU SIROTINjU

Gde baš nas nađoše, od tolikih gradova u Srbiji, pita se ovih dana većina Surduličana, pokušavajući da dokaže da namera vlasti nema ama baš nikakvog smisla. Na ulicama ove varoši možete da čujete brojne argumente u prilog toj tezi, a na prvom mestu po učestalosti su oni ekonomski.

Branislav Marinković, stomatolog u penziji, takođe je protiv toga da Surdulica postane novi dom ljudima iz belog sveta.

– Ovde ima mnogo sirotinje, još ako oni dođu… Posebno će biti loše ako budu smešteni u kasarni koja je u neposrednoj blizini škole – kaže Branislav.

Učiteljica koja radi tamo ne krije zabrinutost, mada ne želi da otkriva svoj identitet.

– Znate li šta će biti sa školom ako prekoputa dođu azilanti? Možemo da stavimo katanac ako oni dođu! Ko zna kakvih ljudi ima među njima i na šta su spremni! Mnogi naši đaci stanuju oko kasarne i stalno prolaze tuda, na putu do škole i nazad – kaže ova žena.

Ima i rezona koji su destilovani produkt svega onoga što nam se događalo poslednjih 20 godina. Dok dvojica prijatelja časkaju u centru Surdulice, jedan od njih će:

Hoće li ovo azilantima biti novi dom: Surdulica– Pogledaj koliko Cigana ima okolo, ni sa njima ne možemo da izađemo na kraj, a kamoli sa nekim azijatima – dobro je poznat stav potegnut iz rasističkog arsenala.

Drugi, kroz kez, cinično domeće:

– Što ih ne primite vi u Vranju, imate dve velike kasarne, možete da ih smestite tamo.

Onda smo nabasali na čoveka koji je, po prirodi posla, dobro upućen u to kakvi su oni koji bi trebalo da dođu iz Banje Koviljače:

– Ništa me ne pitaj, ja sam carinik, svaki dan viđam te ljude na graničnom prelazu – bojažljivo će ovaj čovek

STRAĆENE PARE

I tako, ima raznih argumenata, većina meštana je protiv, a predsednik Opštine Surdulice Novica Tončev podržava većinski stav u ovoj varoši.

– Građani ove opštine i lokalna vlast oštro negoduju i ne žele da prihvate bilo čiju inicijativu da se azilanti nastane u kasarni „Vlasina“ bivše JNA“, stoji već u prvoj rečenici saopštenja koje je ovih dana potpisao Tončev.

On kaže da ništa zvanično ni od jednog državnog organa nije stiglo do lokalne vlasti po ovom pitanju. Nikakav papir. Sve što se priča o potencijalnom dolasku azilanata došlo je iz medija, kao nekakav probni balon za ispitivanje reakcija.

– Mi nismo protiv azilanata, ali se žestoko protivimo da se problemi koje proizvodi država, svaljuju na leđa građana Surdulice, koja, zato što je pogranična opština, sutra može biti svratište svetskih beskućnika – objašnjava predsednik opštine Surdulice.

Prema njegovom mišljenju, autori ove ideje žele da problem azilanata izmeste tamo gde građani i onako imaju problema preko glave.

– Niko nema pravo da sa ovom osetljivom temom licitira sa opštinama Surdulica, Aleksinac, Novi Pazar! Azilanti moraju biti briga države i privredno jakih i stabilnih sredina – smatra Tončev.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar