Moj dom je na Kosovu

Eko Taxi Vranje

, ,

Izjava nedelje: Milan Vasić, glumacAko je dom tamo gde se voli, onda je moj dom na Kosovu. Ovu tvrdnju ne pobija ni to što imam stan u Vranju, ni to što živim i radim u Beogradu, jer se broji samo to gde mi je srce

                                                                              Večernje novosti

 

ZDRAVSTVENI CENTAR

Za hirurški blok dva miliona evra do kraja godine

Do kraja 2011. u nastavak radova na hirurškom bloku u Opštoj bolnici u Vranju biće uloženo dva miliona evra.

Zgrada hirurškog bloka izgrađena je u okviru projekta „pod jednim krovom“ tako da je sada funkcionalnio povezana i čini celinu sa postojećim zgradama Opšte bolnice Vranje.

– Trenutno su u toku radovi na potkrovlju postojeće zgrade u kojoj je ginekološko akušerska služba, centralno stepenište kao i centralni lift na mestu spajanja novog hirurškog bloka sa postojećim zgradama. Zatvara se atrijum, radi se rekonstrukcija sanitarnih čvorova u zgradi i izgradnja ulazne kapije sa prijemnicom – kaže za „eKapiju“ Beba Kanački, PR Zdravstvenog centra Vranje.

Novoizgrađeni objekat, prema rečima Kanački, ima površinu od 5.236 m2 i prostire se na šest etaža. Predviđeno je da u novoj zgradi budu operacione sale za porodilište, laparaskopiju, ortopediju, ORL, i očno odeljenje, kao i urološka i hirurška sala.

Projekat za novu bolnicu „pod jednim krovom“ uradila je „Energoprojekt Industrija“ iz Beograda, a u jednoj fazi je učestvovao zemunski „Rebal“. Radove izvodi „Tončev gradnja“ iz Surdulice.

– Sredstva koja su planirana za izgradnju novog hirurškog bloka iznose ukupno osam miliona evra. Radove finansiraju Vlada Srbije i Svetska banka.  Izgradnja nove Opšte bolnice u Vranju počela je 2006. godine, a ceo projekat trebalo bi da bude završen do 2013. godine.

(E-kapija)

JUNICE
U petak, 11. novembra, završeno je prijavljivanje po Konkursu za raspodelu priplodnih steonih junica. „Komisija je utvrdila da je konkurisalo ukupno 270 kandidata što je, moram da istaknem, ispod očekivanja“, rekao je u izjavi za zvaničan gradski sajt pomoćnik gradonačelnika Srđan Vasiljević. On ističe da se sada ulazi u fazu javne nabavke koja će trajati najmanje 45 dana. Prema rečima člana Gradskog veća Žikice Antanasijevića, nadležna Komisija će formirati timove za obilazak domaćinstava kako bi se uverili u tačnost prijavljenih podataka. Očekuje se da isporuka priplodnih steonih junica otpočne u proleće sledeće godine.

BELGIJANCI
U organizaciji Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja delegacija iz Belgije sa partnerima iz Inđije posetila je u utorak Vranjsku banju. Korišćenje geotermalne vode za proizvodnju električne energije, izgradnja toplovoda za domaćinstva i ulaganje u poljoprivredu, bio je cilj posete.
Druga poseta delegacije iz Belgije očekuje se za mesec dana.
(RTV)

NIP
Najsiromašnije opštine u Srbiji do 15. decembra mogu da prijave projekte koji će se finansirati iz NIP-a.
Osim novca, siromašnim opštinama jednako je važna i pomoć u edukaciji ljudi kako bi projekti za koje konkurišu bili uspešno realizovani. Sledeće godine, biće nastavljen program Nacionalnog investicionog plana za razvoj najnerazvijenijih opština u Srbiji, koji je ove godine zamrznut, najavljeno je iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.
(RTV)

DIJABETES
U Dispanzeru za dijabetes vranjskog Doma zdravlja otvoreno je  6.000 kartona osobama  koje boluju od  dijabetesa.
Dr Svetislav Mišić smatra je broj obolelih od dijabetesa znatno veći i da se može govoriti o 15.000 osoba koje boluju od ove hronične nezarazne bolesti. Ona Takođe smatra da je broj obolelih u porastu (600 prijavljenih na godišnjem nivou ), kao i da se u poslednje vreme primećuje porast obolelih kod pripadnika romske i albanske populacije.

GRANIČNI PRELAZ

Uhvaćeno 6.000 ilegalnih imigranata

U širem graničnom pojasu sa Makedonijom u zelenoj zoni koja je u nadležnosti Policijske uprave Vranje od početka ove godine uhvaćeno je blizu 6.000 stranih državljana koji su ilegalno ušli u Srbiju, što je apsolutni rekord na godišnjem nivou, potvrdili su za Danas predstavnici Pogranične policije za jug Srbije.

– Niko od uhvaćenih ilegalnih migranata nije se izjasnio za azil u Srbiji, a oni koji su upućeni u prihvatni centar u Banji Koviljači nisu stigli tamo već su verovatno nastavili put ka zemljama EU – rekao je inspektor za strance Pogranične policije Vranja Boban Djorđević.

Među ilegalnim migrantima najčešće su državljani Avganistana, Pakistana, Libije, Alžira, Iraka, Irana, Bangladeša, Indije i drugih azijskih i afričkih zemalja.

„Osobe koje uhvatimo kao ilegalne migrante, procesuiraju se zbog ilegalnog prelaska državne granice, za šta dobijaju novčane kazne od 5.000 do 10.000 dinara, ili kaznu zatvora do 15 dana, a nakon toga se upućuju u prihvatilište za strance u Beogradu gde dobijaju otkaz daljeg boravka u Srbiji“, navode inspektori pogranične policije za jug Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je državne organe da reše problem azilanata u Srbiji. On je rekao da ne može policija da obezbeđuje smeštaj za azilante, nego da samo odlučuje o njihovim zahtevima za azil u Srbiji.

– Ne možete azilante da držite u zatvoru, niti možemo da pravimo koncentracione logore za njih. Zar policija mora da nađe gde da spavaju?  Valjda još neki državni organ radi nešto u ovoj zemlji – kazao je Dačić.

(Danas)

ALFA

Troškovi oborili profit

Vranjski proizvođač peći i štednjaka objavio je rezultate poslovanja za prvih devet meseci tokom kojih je zabeležen rast poslovnih prihoda, ali i značajan pad profitabilnosti.

„Alfa“ je u prvih devet meseci zabeležila poslovni prihod od 2,55 milijardi dinara što je povećanje od 7,7 procenata, dok je poslovna dobit bila upola manja i iznosila je 161,5 miliona dinara. Velikom padu profitabilnosti kompanije doprineli su veći troškovi, pre svega materijala i rada. Troškovi materijala porasli su 21,8 procenata na 1,56 milijardi dinara, dok su troškovi zarada skočili 15,5% na nepunih 520 miliona dinara. Ove pozicije uveliko su smanjile poslovni dobitak ostvaren protekle godine pa je i neto dobit bila manja za 47,1% i iznosila je 213,5 miliona dinara.

Ova kompanija je nedavno objavila plan poslovanja za drugih šest meseci po kojem se očekuje ostvarenje dobiti od 232 miliona dinara što bi, u slučaju ostvarenja plana, činilo dobitak na godišnjem nivou od 384,6 miliona dinara (pad od 15,9 odsto u odnosu na ostvarenje u protekloj godini).

Kada je u pitanju zaduženost kompanije, ona je ostala na prilično niskom nivou kao i protekle godine i „Alfa“ i dalje spada u mali broj domaćih kompanija koje nemaju dugoročnih kredita. Kratkoročne obaveze su neznatno povećanje u odnosu na septembar protekle godine i iznosile su 605,6 miliona dinara.

Akcijama „Alfa plama“ na Beogradskoj berzi prilično se slabo trguje u poslednje vreme, a na trenutnoj ceni od 7.500 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 1,3 milijarde dinara (12,8 mil EUR).

(E-kapija)

 

VRANjSKA BANjA

Turisti bez bankomata

U grasskoj opštini Vranjska Banja, koja prema poslednjem popisu broji 9.888 stanovnika, skoro jednu deceniju ne postoji banka niti bakomat.

Ako se uzme u obzir da je ovo turistički atraktivno mesto i jedno od najpoznatijih lečilišta u Srbiji, postavlja se pitanja zašto taj problem nije rešen do sada.

– Od devedesetih godina, kada je zatvorena filijala Beobanke u Vranjskoj Banji je nemoguće vršiti platnii promet i druge bankarske poslove. To je zaista veliki problem za sve naše meštane, ali i za brojne turiste. Ja sam svim poslovnicama banaka u Vranju, čija smo mi opština, poslala zahteve za otvaranje filijale ili bar postavljanje bakomata, ali su uglavnom stizali odgovori da banke imaju informacije da ne postoji interesovanje – kaže Slavica Sotirović, predsednica opštine Vranjska Banja.

Meštani Vranjske Banje, kao i brojni turisti, prinuđeni su da bakarske usluge potraže u Vranju, na dvadestak kilometara od banje 

(Južne vesti)  • Ostavi komentar