Sveti Nikola pa ostali



Gosti se zadovolje i klasičnim slavskim menijem: Stanojević, Bez posebnih đakonija: Andonov, I posno i mrsno

Na meniju su, kako običaji nalažu, posne đakonije a odlazak u crkvu, kandilo i sveća obavezni su slavski ritual



 



I posno i mrsnoPoslednja dva meseca u godini, kod Srba zaslužuju posebno mesto, barem što se tiče praznovanja. Aksiom „il si na slavu ili slaviš“ tokom novembra i decembra posebno dolazi do izražaja kada se skoro svi Srbi okupljaju ne bi li proslavili svece zaštitnike. Najviše slavskih sveća na jugu Srbije pale se u čast Svetog Aranđela i Svetog Nikole, a političari uvek uz narod, svoje svece kane skromnom trpezom ako im je verovati na reč.

SKROMNO I SMERNO

Sveti Nikola, zaštitnik moreplovaca, ribara, putnika, trgovaca i studenata, koji se pada 19. decembra, najzastupljeniji je među vranjskom političkom elitom.

Za Dragana Nikolića, predsednika Okružnog odbora Srpske napredne stranke ( SNS), krsna slava duboko je utkana u njegove korene.

Gosti se zadovolje i klasičnim slavskim menijem: Stanojević– Mi ne pravimo slavu zbog gozbe – objašnjava on – sve protiče skromno i u kući, uz prisustvo prijatelja i rodbine. Pridržavamo se crkvenih običaja, a neizostavan ritual je odlazak na sečenje kolača u crkvu sa sinovima.

Dejan Stanojević, predsednik GrO Demokratske stranke Srbije, još jedan je i nizu političara koji obeležava Svetog Nikolu.

Bez posebnih đakonija: Andonov– Uz muziku sa kompakt diska, zbog same slave poslužuju se isključivo posna jela. Bude na stolu i morskih plodova, ali se gosti zadovolje i klasičnim slavskim menijem – kaže Stanojević.

I oni iz vlasti, poput Nele Cvetković, lokalne ministarke za ekologiju, krste vodicu decembra i kod nje ova svetkovina traje tri dana.

– Dok nam na zaslug dolaze roditelji, najveći broj prijatelja bude na dan slave. Oni koji ne stignu, dolaze na patericu – rekla nam je ministarka.

Novi menadžer GrO Liberalno demokratske partije, Igor Zlatković, ne slavi ali obeležava Svetog Nikolu sa svojom porodicom.

PRASENCE I PORED KRIZE
Kod odbornika radikala u vranjskoj skupštini, Predraga Stojkovića, u skladu sa njegovim nacionalnim i političkim ubeđenjima, moglo se počastiti prasencetom u utorak, 8. novembra.
–  Evo, upravo pripremam slavu. Moja slava je Mitrovdan koju sam nasledio od pokojnog oca. Poštujem sve pravoslavne srpske običaje. Ovog puta na trpezi će se naći prasence; iako je loša ekonomska situacija, za verske praznike uvek se nađe – kaže Stojković.

– Pridržavamo se uobičajenih crkvenih običaja, poput slavskog kolača, sveća i kandila. Uglavnom idem i ja, kada se seče  kolač u crkvi, a sva tri dana rezervisana su užu i širu familiju.

Vodeći ljudi vranjskih demokrata, relativno su mladi u pogledu obeležavanja svetaca.

Tako na primer, Goran Stefanović, reizabrani predsednik Demokratske Stranke, petu godinu proslavlja Svetog Jovana Krstitelja u krugu porodice.

– Ono čega se pridržavam jesu tradicionalni pravoslavni običaji, a kao glava kuće nosim kolač u crkvu, ponekad i sa sinom  – objašnjava narodni poslanik.

Njegov partijski drug i zamenik gradonačelnika, Igor Andonov sa pet godina staža pak proslavlja Sveta Petku.

– Nedavno  sam proslavio Sveta Petku koja se obeležava 27. oktobra. Slavimo bez velike pompe, a kao svaka glava porodice odlazim u crkvu da sečem kolač.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar