Ovo je veliki dan



Bekstvo od prošlosti: gosti na otvaranju

Strane diplomate, ambasadori, predstavnici države i profesori nisu krili oduševljenje što je subotički Ekonomski fakultet otvorio svoje odeljenje na jugu Srbije



 



Bekstvo od prošlosti: gosti na otvaranju– Neću pogrešiti ako kažem da je ovo istorijski dan za Bujanovac i jug Srbije. Ali, ne mogu svi srednjoškolci iz Bujanovca da ovde studiraju ekonomiju, niti može Vlada Srbije da otvori 15 fakulteta u opštini koja ima 45.000 stanovnika. Moramo i ovako u praksi da potvrđujemo onu parolu da „nismo taoci prošlosti“.

NE PROIZVODIMO DIPLOME

Ovo je u prepunoj Sali bujanovačkog Doma kulture prošlog petka, između ostalog, rekao ministar Milan Marković, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije. Povod je bio početak rada Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice.

Šef državnog Koordinacionog tela je objasnio da se u Bujanovcu neće „proizvoditi“ veštačke diplome, kako bi se napravili ustupci ovome ili onome, jer će se  tu „Albanci školovati po modalitetima i standardima Srbije“. Taj podatak je objasnio činjenicom da će Albanci na prvoj godini od osam predmeta, na pet nastavu slušati na maternjem jeziku. Ta će se granica narednih godina pomerati, tako da će u četvrtoj godini, samo iz jednog predmeta slušati nastavu na svom jeziku.

 Na svečanosti u Domu kulture, studentima i građanima govorili su dva srpska ministra, dva visoka evropska zvaničnika, četiri ambasadora, dva rektora, dva dekana, tri visoka lokalna zvaničnika. Svi oni su svojim porukama potvrdili da taj petak za Bujanovac, za sve njegove građane, postaje deo istorije.

Subotički Ekonomski fakultet, koji je u sastavu novosadskog Univerziteta.

NENAD VUNjAK
DIPLOMA SA TEŽINOM
-Na odeljenju Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu nastava će se odvijati po akreditovanom programu. Na 11 predmeta od ukupno 35, nastava će biti na albanskom jeziku – kako je zakonom predviđeno, a na 24 na srpskom. Iako nas deli 500 kilometara, mi ovde nećemo ni malo odstupiti od kvaliteta nastave koju imamo u Subotici i Novom Sadu, a koristićemo naši udžbenici, koji su prevedeni na albanski jezik.

odavno se pročuo i specijalizovao za školovanje pripadnika nacionalnih manjina. Posle vojvođanskih Srba, Mađara, Rusina, Slovaka, Rumuna, Bunjevaca i Hrvata, Ekonomski fakultet iz Subotice, u svoje anale upisuje Srbe i Albance iz Bujanovca. Zato je, posle 69 brucoša, verovatno najsrećniji je bio dekan ovog fakulteta Nenad Vunjak.

– Svi mi građani Vojvodine, danas smo srećni što na ovaj način doprinosimo stabilizaciji stanja na jugu Srbije.

Kratka izlaganja dvojice evropskih emisara i četiri ambasadora, prisutni su prekidali čestim aplauzima.

– Ovo je sjajna stvar. Ovo je divan dan za Bujanovac – kazala je ambasadorka SAD Meri Vorlik.

Knut Volebek, OEBS-ov komesar za nacionalne manjine posebno je istakao značaj školovanja mladih na maternjem jeziku, a šef Misije OEBS  u Beogradu Dimitrios Kipreos je utvrdio da je ovo „veliki korak za budućnost Srbije i celog regiona“.

Majkl Devenport, ambasador Velike Britanije je rekao da mu je u martu, kada je prvi put čuo za ovu ideju, sve delovalo previše ambiciozno, zbog čega se oseća posebno zadovoljnim, dok je ambasador Albanije Špetim Čauši konstatovao da „ovo nije dan za simboliku, već dan koji će mnogim mladim ljudima ostvariti njihove snove“.

VRATA ZNANjA

Agron Reka, rektor Univerziteta iz Tetova, je istakao kako je ubeđen da će studenti iz Bujanovca, poštujući ovaj koncept studija, sutra postići velike rezultate, a Petrit Položani, dekan Ekonomskog fakulteta iz Tetova, čiji će profesori ovde držati nastavu na albanskom, je izrazio zadovoljstvo što „Tetovo neposredno doprinosi sreći građana Buanovca“.

U realizaciju ove ideje svoja imena su, pored drugih Bujanovčana, upisali narodni poslanik Riza Halimi, predsednik opštine Šaip Kamberi i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Galip Bećiri.

-Mi u Bujanovcu smo srećni što se ovim danom za nas otvaraju vrata znanja i vrata budućnosti. Mi ovim primerom pokazujemo da postoje rešenja za sve druge probleme, – konstatovao je predsednik opštine Šaip Kamberi.

Podsetimo da su amfiteatar, učionice, kabineti skriptarnica i studentska služba Odeljenja Ekonomskog fakulteta smešteni u Domu kulture i da je nastava počela u ponedeljak, 31. Oktobra.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar