Spremno za balove



, ,

IZJAVA NEDELjE



BUDIMIR MIHAJLOVIĆ, NAČELNIK OKRUGA

Zbog aktuelne krize mi, uprkos planu, nećemo moći u vranjskoj opštini da do kraja godine zaposlimo hiljadu radnika kako je to bilo planirano.



                                                                                                            (Danas)

 

Završena je rekonstrukcija nekadašnjeg Oficirskog kluba u centru Vranja, izgrađenog 1932. godine. Ideja je potekla iz Četvrte brigade, a da se ona i ostvari pomogli su Vranjanci, preduzeća, slikari, vajari.

Oficirsko kolo, Vranjanka, Tamo daleko – ponovo u velikoj sali Doma Vojske. Sala za oficirske balove, pozorišne predstave, književne večeri, bioskop… Sve kao nekad.

Neki Vranjanci još pamte igranke i šahovske turnire koji su tu priređivani.

Rekonstrukciju Doma Vojske u centru Vranja finansirala je Vojnograđevinska direkcija Ministarstva odbrane, uz pomoć ambasada Norveške, Švedske, Amerike i Holandije. Pomogla su i domaća preduzeća, građani, umetnici.

„Želeli smo da obnovljena zgrada bude najlepša gradska kuća u Vranju“, kaže brigadni general Milosav Simović, komandant Četvrte brigade Vojske Srbije, jedan od inicijatora obnove Oficirskog doma.

Dom Vojske na ulazu ima počasnu stražu, dva vojnika, mlađeg i starijeg. Izgrađeni su od kamena, svaki je težak hiljadu kilograma.

Vajar Marjan Stanković objašnjava simboliku: „U vojsku uđeš mlad, a izađeš stariji, zreliji, iskusniji.“

Oficirski klub nije bio samo za vojnike, već i za civile, objašnjava potpukovnik Mića Branković: „To nastavljamo i sada, to će biti zgrada za sve kojima je potrebno. „

Dom ima oficirski klub, multimedijalnu salu, VIP salon i, ponovo, bioskop. Otvoren je i nekadašnji balkon, u sali koja može da primi 250 gledalaca.

Prvu bioskopsku predstavu Vranjanci će moći da vide početkom novembra. U Vranju već 15 godina nema bioskopa.

(RTS)

NIBENS GRUPA
Predsednik sindikata PZP „Beograd“ Milan Jovanović izjavio je juče da putarska preduzeća „Nibens grupe“ neće moći da čiste sneg i održavaju puteve tokom zime ukoliko što pre ne budu dobila novac. Jovanović je kazao da PZP „Beograd“, „Niš“, „Kragujevac“, „Vojvodinaput-Bačkaput“ i „Vranje“ nisu dobili novac za jednomesečnu platu i nabavku energenata potrebnih za rad tih firmi shodno dogovoru premijera Srbije Mirka Cvetkovića i ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića.
(Alo)

POSAO
U opštinama Pčinjskog okruga od početka godine oko hiljadu radnika ostalo je bez posla. Taj podatak je saopštio načelnik okruga Budimir Mihajlović. U sedam opština Pčinjskog okruga trenutno je 37.250 zaposlenih od čega u Vranju 19.000, dok blizu 30.000 čeka na posao.
(Danas)

SUZANA STOJKOVIĆ
Klub lečenih zavisnika „Most“ vranjskog Doma zdravlja započeo je realizaciju projekta „Edukacija, put ka zdravom životu“. Terapeut Suzana Stojković kaže da je suština projekta obuka edukatora, a koja će biti organizovana trodnevnim treningom. Trening počinje u četvrtak 27. oktobra a pohađaće ga dvadeset srednjoškolaca i članovi Kluba, lečeni zavisnici. Stojkovićeva objašnjava da će nakon obuke o uzrocima nastanka bolesti zavisnosti i njihovim posledicama, edukatori započeti preventivni rad na terenu.
(OK Radio)

PES SURULICA
Prema odluci Višeg suda u Vranju dvogodišnji štrajk radnika surduličkog „RS Partner PES“ je u skladu sa zakonom. Novica Mitić iz UGS „Nezavisnosti“ kaže da su radnici nezadovoljni privatizacijom preduzeća i da su u štrajku zbog neisplaćenih zarada za skoro dve godine, ali i nepoštvanja kupoprodajnog ugovora od strane vlasnika ruske firme „RS Junajted grup“. Mitić podseća da je preduzeće “RS Partner PES “ nekada poslovalo kao deo „Zastava automobila“ i bilo jedno od uspešnijih u ovom kraju.
(OK Radio)

SREDNjA MEDICINSKA ŠKOLA

Spomen ploča Izabel Haton

U srednjoj medicinskoj školi „Dr Izabel Emsli Haton“ svečano je u ponedeljak otkrivena spomen ploča ovoj znamenitoj humanistkinji koja je svojim angažovanjem i plemenitošću zadužila grad i Vranjance.

Zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji Dejvid Mek Farlejn i gradonačelnik Miroljub Stojčić, u prisustvu brojnih zvanica, otkrili su spomen ploču Dr Izabel Emsli Haton po kojoj ova obrazovna ustanova nosi naziv.

Stojčić i Mek Farlejn su, potom, u dvorištu škole zasadili drvo prijateljstva, kao podsećanje na dobre odnose dva naroda.

Dr Izabel Emsli Haton iz Škotske, stigla je u Vranje sa Solunskog fronta oktobra 1918. godine, kada su gradom harali pegavi tifus i španska groznica. Sa 11 doktora i 40 medicinskih sestara takozvane Engleske bolnice, uspela je, kako  da spase nekoliko stotina Vranjanaca od istrebljenja i da postavi osnove nove zdravstvene brige o stanovništvu.

Srednja medicinska škola u Vranju od prošlog meseca nosi ime Dr Izabel Emsli Haton, a gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić izrazio je nadanje da će srednja škola u budućnosti prerasti u Višu školu, a nešto kasnije i u Medicinski fakultet.

(Južne vesti)

 

VESELIN PEŠIĆ

Suđenje nije ni počelo

Novinar Blica Veselin Pešić (1948) koji je pre godinu dana teško povređen u saobraćajnoj nesreći, kaže da nije zadovoljan radom Osnovnog suda u Vranju jer i nakon toliko vremena, suđenje još nije počelo.

– Pre godinu dana teško sam povređen, kada me je auto udario i vozač nestao ostavivši me da povređen ležim u nekom jarku. Tom prilikom zadobio sam sam dva preloma desne noge i hematom na glavi zbog čega se i danas krećem pomoću štaka i uz radikalno smanjenu radnu aktivnost – kaže Pešić.

Međutim, Pešić objašnjava da je vozač koji ga je udario, bio u pritvoru, da je priznao krivicu, da su istražne radnje završene, ali da suđenje još nije zakazano.

– U mom slučaju je sve jasno kao na dlanu, pa je Tužilaštvo podnelo optužnicu, ali „reformisani“ vranjski Osnovni sud ni posle godinu dana nije zakazao raspravu – tvrdi  novinar Veselin Pešić.

Veselina Pešića je 23. oktobra 2010. godine, u večernjim satima svojim vozilom udario Bora Milenković, koji je potom pobegao sa mesta nesreće. Pešića je u kanalu dubokom 12 metara u besvesnom stanju pronašla policijska patrola oko 22h, po dojavi slučajnog prolaznika. Nakon tri dana policija je pronašla počinioca i privela ga istražnim organima.

(Južne vesti)

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar