Očekujemo tri miliona od države





Na inicijativu Sektora za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ministarstva kulture Republike Srbije, informisanja i informacionog društva, stručni tim Ministarstva boravio je ovih dana u Vranju.



 

Šta je bila glavna tema ovih razgovora?

– Stručni tim Ministarstva, koji predvodi državna sekretarka Snežana Stojanović Plavšić, započeo je sa obilaskom gradova po Srbiji kako bi nam približili projekat na kome ćemo zajedno raditi. Posetili su i posetiće, pored Vranja, još i Zrenjanin, Aranđelovac, Užice, Niš, Leskovac i Sombor. Glavna tema razgovora bili su kriterijumi raspisanog konkursa Ministarstva za sufinansiranje projekata i programa u oblasti umetnosti i kulture, koji traje od 1. do 31. oktobra.

Na sastanku je bilo reči i o prioritetima lokalne samouprave u oblasti kulture. Do kakvog ste zaključka došli?

– Grad Vranje nije odustao ni od jedne manifestacije, već konstantno radi na njihovom unapređenju. Ministarstvo kulture je prošle godine primilo oko 4.000 aplikacija iz cele Srbije, a podržalo je, između ostalog, projekte naše Muzičke škole, Biblioteke, Pozorišta, Škole animiranog filma i nekih NVO koje se bave kulturom. To je, sve u svemu, nešto manje od dva miliona dinara. Posle ovog konkursa nadamo se nešto većim sredstvima, najmanje tri miliona dinara. Ima indicija da će biti podržane naše apliakcije za “Stare dane”, “Borinu nedelju”, Memorijal “Bakija Bakić” i “Ved”.

Koliko su predstavnici lokalnih ustanove kulture bili zainteresovani za ovaj sastanak?

– Vrlo sam zadovoljan, što se toga tiče, jer su bili prisutni svi, a Stručni tim Ministarstva je u direktnom kontaktu pojasnio samu konkursnu proceduru i dao odgovore na brojna konkretna pitanja. Boravak u lokalnim sredinama omogućio je lokalnim “kulturnjacima” da se sastanu sa ljudima koji se u domenu svojih zaduženja bave pitanjima iz različitih oblasti kulture. Mislim da su brojene nedoumice i dileme koje su lokalni poslenici kulture imali razrešene, ali su još brojnija pitanja koja su inicirana. Ovakve aktivnosti Ministarstva su više nego korisne za nas i preko su nam potrebne.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar