Nestalo 1.500 Vranjanaca



Na nivou okruga, u odnosu na prošli popis, „nestala“ je čitava opština Bosilegrad



 



Pre nedelju dana u zemlji je završen osmi posleratni popis. Ako bacimo pogled na tabelu uz ovaj tekst (podaci za poslednjih 50 godina), pa to sve raščlanimo digitronom i olovkom, dolazimo do podatka koji samo potkrepljuje našu stvarnost – sve opštine Pčinjskog okruga imaju manje stanovnika nego na prethodnom popisu. U odnosu na popis 2002. na teritoriji Grada Vranja danas živi 1.426 ljudi manje, a na demografima, sociolozima i političarima je da utvrde zašto je to tako. Šta još pada u oči?

Prvo: bojkot popisa od strane pripadnika albanske nacionalne zajednice u potpunosti je uspeo. Od 54.779 Albanaca koliko ih je u Bujanovcu i Preševu bilo na prošlom popisu, sada se pozivu odazvalo manje od 1.000. To je i glavni razlog što Srbija ovim poslom, koji nije bio ni mali ni jeftin, nije dobila tačan broj svojih stanovnika. Ista činjenica važi za Pčinjski okrug.

Drugo: ako pođemo od pretpostavke da je između dva popisa ostao isti broj Albanaca, a nije (Albanaca je danas znatno manje, kaže Riza Halimi), dolazimo do podataka da smo od 2002. godine, „lakši“ za 8.807 stanovnika. Prevedeno na jezik svakodnevice to znači da smo u Pčinjskom okrugu, za devet godina, „izgubili“ jednu celu opštinu Bosilegrad.

Treće: broj nealbanaca, dakle Srba, u Preševu i Bujanovcu se smanjuje. Međutim u Preševu ih je manje za ogromnih 25,5 odsto (bilo ih je 3.806, a sada je 2.835) a u Bujanovcu samo za 5,2 odsto. Nealbanaca u Bujanovcu 2002. godine registrovano je 19.621 a sada 18.598.

Pčinjski okrug je najviše stanovnika imao 1991. godine – 242.000. Danas ih ima 44.600 manje. To je više nego što trenutno imaju Vladičin Han i Surdulica zajedno. Smanjenju broja stanovnika nije moglo da se odupre ni Vranje. Što zbog niske stope rađanja, što zbog migracija, Vranju nisu pomogli mnogo doseljeni Srbi sa Kosova i stanovnici susednih opština, pre svih Trgpvišta, Bosilegrada i Vladičinog Hana.

Ipak, najveći procenat smanjenja broja stanovnika izmedju dva popisa beleži Trgovište, gde je broj sa 6.372 pao na 5.226, odnosno  18 odsto. Još više treba da brine podatak da je ta opština pre 50 godina imala 14.404, a danas samo 5.226 stanovnika.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar