Kao na pijaci



, Ja studente uvažavam i zbog toga postoji prostor za dogovor : Stojan Cenić, Škola ili buvljak: Učiteljski fakultet

Koautor udžbenika istovremeno i profesor pedagogije, Leskovčanin Stojan Cenić će ovom trgovinom, za samo nekoliko minuta, kad mu svi studenti donesu novac, biti dobar oko pet prosečnih plata u Srbiji. Računica je veoma prosta – 160 brucoša puta 1.000 dinara



 



Škola ili buvljak: Učiteljski fakultetBrucoši Učiteljskog fakulteta u Vranju šokirali su se pre neki dan, kada im je posle predavanja iz pedagogije, jedan od saradnika profesora, po principu „knjiga u šake, pare na sunce“ na klupe bacio udžbenik „ Uvod u pedagogiju“, samo uz napomenu da su za nju dužni da plate po 1.000 dinara. Isplata, naravno, u kešu, na ruke, van skriptarnice, bez fiskalnog računa, ali što je važnije, bez mogućnosti izbora. Zanimljivo, koautor udžbenika istovremeno je i profesor pedagogije, Leskovčanin Stojan Cenić koji će ovom trgovinom, za samo nekoliko minuta, kad mu svi studenti donesu novac, biti dobar oko pet prosečnih plata u Srbiji. Računica je veoma prosta – 160 brucoša puta 1.000 dinara.

ROK PLAĆANjA

Studenti sa kojima smo razgovarali najviše zamerki imaju na nepoštovanje slobode izbora koji se ogleda u tome želi li neko ili ne da kupi knjigu. Jedini izbor koji im je dat bio je rok plaćanja – što pre.

Jedan od studenata, koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman, bojeći se odmazde profesora, kaže za „ Vranjske“ da mu je propao plan o kupovini polovnih knjiga.

– Semestar tek što je počeo i sa kolegama smo se uveliko dogovarali oko kupovine polovnih knjiga kako bismo rasteretili kućni budžet. Znate, ima nas koji su se za studiranje u Vranju odlučili upravo iz finansijskih razloga – naglašava naš sagovornik.

Ja studente uvažavam i zbog toga postoji prostor za dogovor : Stojan CenićPrema njegovim rečima, prodaja knjige je ličila na pijačnu transakciju:

– Na drugom viđenju sa profesorom pedagogije, u amfiteatar je ušao jedan čovek koji je nosio knjige za koje nam je Cenić rekao da se mogu nabaviti samo sada, ili kasnije u njegovom kabinetu, i dodao da je to obavezan udžbenik za njegov predmet. Zatim je ostavio spisak studenata čoveku sa knjigama i izašao. Prozivani smo redom i svakome je data po jedna knjiga nakon čega su se naša imena štiklirala, što je ostavilo utisak da se vodi nekakva evidencija – svedoči naš sagovornik.

Ovu priču potvrđuje nam još jedan od studenata i kaže da to nije usamljen slučaj. Kao i prethodni, sa željom da ostane anoniman, ovaj sagovornik priča o još jednom događaju koji kod studenata izaziva sumnju da se neko bogati na njihov račun.

– Profesorka srpskog jezika, Javorka Marinković rekla nam je da je za njen predmet obavezan  udžbenik „ Srpski jezik 1“, čiji je ona sama autor. Naglasila nam je da knjigu možemo nabaviti u jednoj knjižari kod kružnog toka. Ono što tada nismo znali je da se ta knjiga jedino i prodaje na tom mestu – kaže ovaj student i dodaje da je čudno to što da niko od kolega nije dobio fisaklni račun prilikom kupovine ove knjige.

Koristeći se matematikom, lako se da izračunati koliki je novac ovde u opticaju. Ako uzmemo broj od 160 brucoša ( 120 budućih učitelja i 40 vaspitača koji zajedno slušaju određene predmete) i to pomnožimo sa cenom jedne knjige od najmanje 1.000 dinara dolazimo do cifre od 160.000 dinara. Dakle celih 1.600 neoporezovanih evra.

Profesora Cenića bilo je teško pronaći na fakultetu, a u Sekretarijatu nisu smeli da nam daju kontakt broj bez njegovog prethodnog odobrenja. Srećna okolnost je, međutim, što je Cenić ujedno, prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik leskovačke turističke agencije „Pluton turs“, tako da smo ga nekako pronašli tamo. Posle više odlaganja, profesor je pristao na razgovor. Na pitanje, da li je tačno da su studentima na već opisan način deljena njegova koautorska knjiga, Cenić kaže:

JAVORKA MARINKOVIĆ
NIKOGA NE PRISILjAVAM
DA KUPI KNjIGU

Profesorka Javorka Marinković ističe da ne vidi razlog zašto sa njom razgovaramo na temu prodaje udžbenika:
– Moj udžbenik ( Srpski jezik 1) je odlukom Naučno – nastavničkog veća odobren kao obavezan i studenti bi trebalo da ga imaju ako nameravaju da savladaju gradivo. Pa nikoga ja ne uslovljavam da kupi knjigu. Na svom ispitu strogo zabranjujem prisustvo bilo kakve literature, pa kako onda mogu da znam da li je student kupio udžbenik ili ne – kaže Marinkovićeva.

 – Knjige su se prodavale, prodaju se i prodavaće se na fakultetu. Zbog toga i tamo postoji skriptarnica. Osim toga, u udžbeniku stoji da je izdavač Učiteljski fakultet  tako da ne vidim ništa sporno u tome. Ja studente uvažavam i zbog toga postoji prostor za dogovor oko datuma plaćanja. Čovek iz skriptarnice jeste podelio knjige, a vi ste slobodni da dođete na fakultet pa da sa studentima sednemo i vidimo u čemu je problem – objašnjava Cenić.

Na opasku da se njegova knjiga prodavala u amfiteatru i u njegovom kabinetu i da pri tom nisu izdavani nikakvi računi ni potvrde, Cenić se uz opravdanje slabog sluha zahvalio i, aludirajući kako je odgovorio na sva pitanja, prekinuo vezu. Kako se i zašto ovakve stvari događaju u jednoj obrazovnoj ustanovi pokušali smo da saznamo i od Stane Smiljković, dekanice Učiteljskog fakulteta koji radi pod okriljem Univerziteta u Nišu:

– Ja takvu informaciju nemam, ali ću to proučiti i videti. Ako to rade, profesori će snositi krivičnu odgovornost koju propisuje zakon, a na meni je da tu odluku sprovedem. Ja nisam istražni sudija pa da idem po kabinetima i da tamo nadgledam ko šta radi ili ne radi. – kaže Smiljkovićeva.

ZAKONSKA ODGOVORNOST

Ona objašnjava da dešavanja na fakultetu kontroliše preko svojih prodekana za nastavu (prof. Blagica Zlatković) i za izdavačku delatnost ( prof. Sunčica Denić):

– Imam uvid samo u opštu situaciju. Mi imamo pravilnik i svako ko ga ne poštuje snosiće odgovornost- dodaje Smiljkovićeva.

 

PLUTON TURS
Na fakultetu među studentima kolaju priče kako profesor Cenić u Leskovcu poseduje firmu i lokale. Ono što su „ Vranjske“ saznale, prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre (APR), jeste da se Stojan Cenić vodi kao jedini član, odnosno vlasnik Društva za saobraćaj i turizam „ Pluton tours“ doo Leskovac. Uplaćeni kapital na dan 28.10.2009. godine iznosi 107.096,32 evra -stoji na sajtu APR.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar