Ako neće Niš i Kragujevac, hoće Subotica



,

Ono što Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete nisu umeli, želeli ili hteli za deset godina, subotički Ekonomski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i pokrajinska Vlada rešili za tri mesec



 



Vlada Vojvodine prošle srede je donela odluku da se iz pokrajinskog budžeta finansira upis 69 studenata prve godine Ekonomskog fakulteta iz Subotice, Odeljenja u Bujanovcu, a do sada je stiglo stotinak prijava svršenih srednjoškolaca. U saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje posebno se ističe da Vlada Vojvodine na ovaj način doprinosi stabilizaciji prilika na jugu Srbije, uz ocenu da njena odluka predstavlja svojevrsno priznanje Univerzitetu u Novom Sadu u čijem je sastavu subotički Ekonomski fakultet.

RAŠIRENIH RUKU

U Srbiji skoro da nije bilo glasila koje toga dana nije prenelo delove saopštenja vojvođanske Vlade. Radi se o potezu koji je iznenadio javnost, a još više srpsku političku elitu, posebno u Ministarstvu prosvete i Koordinacionom telu za opštine Bujanovac, Preševo o Medveđa. Međutim, vest iz Novog sada nije iznenadila neke albanske lidere na jugu, lokalnu samoupravu u Bujanovcu, a posebno ne Nacionalni savet Albanaca (NSA).

– Neskromno je reći da smo ovako nešto očekivali, ali smo se nadali da će nam prijatelji iz Subotice i Novog Sada, sa kojima smo radili na otvaranju Odeljenja Ekonomskog fakulteta, pomoći koliko god mogu- kaže za Vranjske Galip Bećiri, predsednik NSA.

Slično razmišlja i Rami Zuljfiju, jedan od čelnika Saveta, koji je od početka učestvovao u donošenju svih odluka i bio jedan od „tehnologa“ za realizaciju ove ideje sa čelnicima Univerziteta u Novom Sadu i Ekonomskog fakulteta u Subotici.

PREDAVANjA U DOMU KULTURE
– U sastavu Doma kulture adaptirali smo neke prostorije i od njih napravili Amfiteatar za nastavu, jednu Slušaonicu, Nastavničku kancelariju, prostorije za Službu Fakulteta i Skriptarnicu, tako da relativno spremni očekujemo 1. oktobar i početak rada Odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu – priča Ermal Redžepi.
Galip Bećiri, dodaje da Dom kulture u ovom trenutku pruža najoptimalnije uslove i da bolji trenutno u Bujanovcu ne postoje. On kaže da se u neko dogledno vreme može razmišljati o zgradi koja bi bila namenjena isključivo za studije.
– Ovo je za nas dobar početak, ostvarenje nečega što je ranije bilo samo san svakog Albanca. Na ovome se narednih godina nećemo zaustaviti. Radićemo na tome da što više od 800 svršenih gimnazijalaca nastavi školovanje. Međutim, naš hendikep u ovom momentu su i ljudi, i sredstva, i vreme.
Bećiri kaže da nisu nerealna očekivanja nekih Albanskih lidera da narednih tri, pet, ili deset godina, u Bujanovcu budu pravni, učiteljski, tehnički i neki drugi fakulteti. On kaže da bi uz manju pomoć i podršku medjunarodne zajednice Bujanovac moga sutra da ima nekoliko stotina studenata.

– Veoma nas je pogodilo to što su na početku ove inicijative, ekonomski fakulteti u Nišu i Kragujevcu odbili našu ponudu, a još više inertan stav Ministarstva prosvete. Posle tog iznenađenja najpre nas je obradovalo što nas je Subotica prihvatila raširenih ruku, a potom i Novi Sad ovakvom odlukom o budžetskom finansiranju 69 studenata prve godine – kaže Zuljfiju.

I Bećiri i Zuljfiju s puno zadovoljstav ističu da je teži deo posla završen, da je očigledno da će se sa nastavom malo zakasniti, ali su srećni što će ove godine mladi Albanci i Srbi u Bujanovcu upisati studije marketinga na Ekonomskom fakultetu. A šta je do sada urađeno u onom tehničkom i administrativnom smislu i kako će Bujanovac dočekati prve brucoše, objasnio nam je Ermal Redžepi „operativac“ ekipe koja realizuje ovu ideju.

– Mediji su proteklih dana objavili obaveštenje o uslovima za upis prve godine studija na grupi za marketing Ekonmskog fakulteta iz Subotice, Odeljnje u Bujanovcu. I dok razgovaramo, na adresu Odeljenja u Bujanovcu stigle su 84 prijave – kaže Redžepi, koji je do 1. oktobra i prelaska na Fakultet, bio na platnom spisku Koordinacionog tela za jug Srbije.

PROFESORI IZ TETOVA

On objašnjava da je za sada poznato da će sve troškove prve godine za 69 studenata izmiriti budžet Vojvodine. Kaže i da je ranije sa Suboticom postignut okvirni dogovor da ove godine u Bujanovcu bude upisano 70 budžetskih i 30 samofinansirajućih studenata.

– Upis 100 studenata u prvu godine studija ekonomije za Bujanovac je čin kome nema ravna. Kako je u pitanju prva generacija, prve godine fakulteta, ovih dana se u lokalnoj samoupravi razmatraju mogućnosti i traže finansijeri koji bi pokrili troškove i onih 30 studenata koji treba da studiraju o svom trošku – nastavlja Redžepi.

Redžepi potvrđuje da će nastava na fakultetu biti držana na albanskom i srpskom jeziku. O tome su ugovor napravili Ekonomski fakulteti iz Subotice i Tetova. Tako će predavanje na jednu temu, za Albance držati profesori iz Tetova, nekada i iz Prištine, a na tu istu temu za studente Srbe, predavači će biti profesori iz Subotice.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar