Sedi, dovoljan dva



Poništava iz fizičkog a potvrđuje ocenu iz psihologije: Tomislav Pešić, Ko je nalogodavac: Ilić

Profesor fizičkog vaspitanja u Gimnaziji tvrdi da je direktor, koji nije želeo da o ovoj temi govori za naš nedeljnik, privatizovao školu



 



Ko je nalogodavac: IlićDragan Ilić, direktor Gimnazije „Bora Stanković“ poveo je disciplinski postupak protiv Tomislava Pešića, dugogodišnjeg profesora fizičkog vaspitanja u toj školi koji optužuje Ilića za mnoge nepravilnosti u radu. Pešić, u razgovoru za naš list, tvrdi da je direktor „svojim samostalnim odlukama privatizovao školu“, da o svom radu ne izveštava Školski odbor (ŠO), da je onemogućio pravo učenika da iznose svoje stavove u proširenom sazivu ŠO, da postupa protivnjegovih  odluka… Dragan Ilić,  na drugoj strani, ne želi da govori za Vranjske već samo potrvđuje da je disciplinski postupak protiv Pešića u toku.

-Da, vodi se disciplinski postupak protiv Tomislava Pešića, profesora fizičkog vaspitanja – kaže Dragan Ilić i dodaje:

-Ne, ne želim da govorim o tome. Kažite mi samo ko je nalogodavac ovog teksta.

POSETA SINU

Disciplinski postupak se protiv Tomislava Pešića vodi zbog „teže povrede radne obaveze“, odnosno odsustvovanja sa posla bez odobrenja direktora. Dakle, priča počinje poslednjeg radnog dana prvog polugođa školske 2010/2011, nastavlja se  za vreme zimskog raspusta i traje do danas.

-Ja sam, sa znanjem direktora, kolega i učenika bio odsutan poslednjeg radnog dana. Svi su znali da ću biti van zemlje, u Berlinu, u poseti sinu koji radi tamo. Sve obaveze kao razredni starešina završio sam pre polaska- priča Pešić.

U Zapisniku o izvršenom vandrednom inspekcijskom nadzoru u školi, od 31.marta ove godine, (u koji su Vranjske imale uvid), stoji da je Pešić odsustvovao jedan dan pre i za vreme zimskog raspusta po usmenom odobrenju direktora, sa obavezom da završi sve poslove kao razredni starešina. Međutim, navodi se i da je Pešić odustvovao sa posla još pet radnih dana nakon  raspusta (od 17. Do 21. januara) bez Ilićevog odobrenja, tražeći da mu se ti dani oduzmu od godišnjeg odmora.

Poništava iz fizičkog a potvrđuje ocenu iz psihologije: Tomislav PešićPešić, pak, ovo demantuje i ističe da je zahtev za odobrenje slobodnih dana falsifikat.

-Zapisnik o izvršenom vanrednom nadzoru prvi put sam video 17.oktobra ove godine. Iznenadio sam se koliko neistine sadrži. Najverovatnije je iskorišćen falsifikat da sam ja tražio (dana 21.01.2011.pod rednim brojem 763) odobrenje za odsustvovanje. Nisam imao razloga za to, jer sam od prvog radnog dana bio u školi i završavao svoje radne obaveze i radio na pripremi i organizovanju već zakazanog štrajka prosvetnih radnika –ističe Pešić.

Prema njegovim rečima, „hajka“ koju, kako tvrdi, sprovodi direktor škole, traje skoro godinu dana, a eskalirala je 15. septembra kada je Pešić na ŠO ukazao na nepravilnosti u direktorovom radu:

-Disciplinski postupak protiv mene pokrenut je 30.septembra ove godine a prvo ročište održano je 17.oktobra. Razlog za pokretanje postupka je najverovatnije jedna vrsta revanšizma direktora, jer sam na Školskom odboru 15. septembra, kada je usvajan Izveštaj o radu direktora za prethodnu školsku godinu, pismeno nabrojao sve nepravilnosti u njgovom radu. Tada sam, po prvi put, tražio da moja izjava stoji uz zapisnik. Reakcija prisutnih je izostala – kaže Pešić.

Pešić je, osim profesure, i predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika. To je, kako kaže, dovoljan razlog za stalne sukobe sa Ilićem.  Disciplinskom postupku prethodio je još jedan događaj – prigovor na ocene na kraju polugođa, roditelja jednog učenika kome je Pešić razredni starešina. Na prigovor je direktor odgovorio Rešenjem o poništenju ocena iz fizičkog a potvrdom ocene iz psihologije (fizičko dovoljan 2, psihologija nedovoljan 1), koje je Pešić kao razredni starešina dobio trinaest dana od donošenja.

– Na kraju polugođa došlo je do prigovora na ocene od strane majke jednog mog učenika. Majka se žalila na ocene iz fizičkog (dvojka) i psihologije (jedinica). Ocene iz ostalih predmeta isključivo dvojke i trojke. Direktor je brže bolje odgovorio Rešenjem o poništenju ocena, gde poništava ocenu iz fizičkog a potvrđuje ocenu iz psihologije. Ocena iz fizičkog je odlukom komisije ispravljena sa dovoljan- dva na odličan – pet – kaže Pešić.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar