Ljubimci kopiraju ponašanje vlasnika



Pas, kao i čovek, ima svoju psihologiju, koju većina vlasnika zanemaruje. I oni mogu bolovati od depresije, biti u stanju šoka… Njihova perspektiva se umnogome zasniva na simbolici, to je čitava jedna nauka. Pas usvaja ponašanje gazde, koji velikim delom utiče na njegov karakter



 



Gotovo svi prestonički mediji izvestili su 11. oktobra o tome kako je pas rase pitbul napao trogodišnju devojčicu, Laru P. u jednom beogradskom naselju i tom prilikom joj odgrizao uvo. Mediji su čudo, te je javnost pod utiskom čitave priče krenula u hajku protiv ove i ostalih „krvoločnih rasa“, zaboravljajući da su za ovakve slučajeve najodgovorniji vlasnici, ali i nadležni državni organi, obzirom da se tačno zna vrsta pasa čije je držanje zabranjeno u Srbiji (vidi okvir).

PRAVA MAZA

Jedan naš sugrađanin, inače veterinarski tehničar po struci, vlasnik pit bula koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je on najomraženija rasa bez ikakvog razloga, a da je zapravo prava maza.

– Neznanje je glavni faktor zašto je ova rasa na zlom glasu. Prvenstveno je tu njegov izgled koji se ogleda u atletskoj građi, mali su i nabijeni mišićima. On je strašan kao pojava ali je u stvari prava maza. Ja sam u dodiru sa njima već petnaest godina i tvrdim da je to najmirnija rasa za čoveka, pouzdanija čak i od službenog psa. Zamera mu se to što nije priznat izvan Amerike, često ga mešaju sa stafordima i ostalim krupnijim psima, a zbog lošeg glasa povezuju se sa počiniocima krivičnih dela – kaže sagovornik.

Prema njegovim rečima, pitbulovi su srednjeg rasta i njihova kilaža nikada ne ide preko 25 kg, „te je smešno ponekad čitati kako je ogroman pit bul napao nekoga“.

– Ipak, osim izuzetno razvijenog i mišićavog tela, koje je opšte mesto, njihov izgled nije standardizovan, mogu imati kupaste i poklopljene uši, naprčene ili spuštene.

Zbog idealnih karakteristika i osobina koristi se za borbe, mada naš sagovornik ističe da on sa svojim ljubimcem ne učestvuje u tome, niti je čuo da se tako nešto organizuje u gradu.

ZABRANjENE VRSTE
Iz Kinološkog saveza Srbije, dobili smo informaciju da je pitbul terijer zabranjena rasa u Srbiji, kao i u još dvadeset evropskih zemalja članica Međunarodne kinološke federacije, dok to sa Amerikom nije slučaj. Ova rasa zabranjena je jer se ne zna pouzdano kojim je ukrštavanjem nastala. U kategoriji opasni psi spadaju svi psi rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer, mini bul terijer i mešanci tih rasa.

Vlasnici tvrde da ovi psi nisu krvoločni, a po raznim forumima opisuju ih kao izuzetno razdragane, odane i privržene ljudima. Pa zašto onda imamo slučajeve poput male Lare ili Miše Kostića koga su u svom dvorištu, u Beogradu, napala tri pitbula početkom avgusta.

Vranjski stručnjak za kinologiju, koji nije želeo da se medijski eksponira, mišljenja je da nema krvoločnih ili ujedljivih rasa.

– Imam dvadeset godina iskustva sa psima. Ne postoji rasa za koju neko može da tvrdi da je ujedljiva, da voli da napada na ljude. Verujte, zlatni retriveri, na primer, mogu biti izuzetno agresivni, iako vlada ubeđenje da su oni mirni. Opasne rase nastale su ukrštanjem kako bi osobine pojedinih  rasa bile oplemenjene drugim, te da bi se odgovorilo određenim potrebama. To se uvek radi sa najjačim i najkrupnijim jedinkama. Otuda je i taj zastrašujući izgled kod opasnih rasa.

Ono na šta ovaj stručnjak stavlja akcenat jeste pažnja i način ophođenja vlasnika prema psu.

– Pas, kao i čovek, ima svoju psihologiju, koju većina vlasnika zanemaruje. I oni mogu bolovati od depresije, biti u stanju šoka… Njihova perspektiva se umnogome zasniva na simbolici, to je čitava jedna nauka. Pas usvaja ponašanje gazde, koji velikim delom utiče na njegov karakter.

PREDATORI I ŽRTVE

Na pitanje zbog čega su često deca žrtve napada, on odgovara.

– Deca imaju nekarakteristične pokrete i zvuke koje proizvode, i to može uplašiti ili čak iziritirati pse. Uostalom, oni kao predatori uvek napadaju slabije od sebe, u ovom slučaju to su deca.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar