Ko će ispušiti



Ovo je samo predizborni trik: Igor Andonov, , Ovakav zakon bi mogao biti dočekan blagonaklono: Radoslav Mojsilović

Dok Zoran Antić otvoreno traži zaštitu dostojanstva i osnovnih prava konzumenata nikotina, opozicija ali i neki saveznici socijalista kažu da se ovde radi o ogoljenom političkom marketingu



 



Ovakav zakon bi mogao biti dočekan blagonaklono: Radoslav MojsilovićInicijativa Socijalističke partije Srbije (SPS) u Vranju, koju je javnosti obznanio Zoran Antić,  šef Gradskog odbora, kojom se traži izmena Zakona o zabrani pušenja, izazvala je krupne reakcije političke čaršije. Prvo, nikome nije jasno što baš lokalni odbor jedne stranke da izađe sa takvom, nacionalnom inicijativom, i drugo, što baš ovako, uoči zime, kad mu vreme nije? Iako nema jasnog odgovora na ova pitanja, mnogi veruju da je predizborna kampanja, javno ili tajno, već počela, i da će narednih dana dobijati ne samo na masovnosti, nego i na grubosti, uz povremene surove izlive sopstvene snage ili nemoći, kako kod koga.

Socijalisti su, ni od koga izazvani, na oktobarskom „Open deju“ sami otvorili priču o zahtevu za izmenu Zakona o zabrani pušenja. (vidi okvir). Objašnjavajući o čemu se zapravo radi, šef vranjskog SPS-a Zoran Antić tvrdi da ovde nije reč o jeftinom triku i političkom marketingu.

– To je politički stav, koji mora da gura partija, jer to ne može svaki građanin pojedinačno. Konsultovali smo se u Gradskom odboru, i zaključili da je oko inicijative reč o pragmatizmu kao proizvodu dnevne realnosti. Mi ne tražimo ukidanje Zakona, nego njegovu modifikaciju. Zašto donosimo zakone ako ih ne sprovodimo u praksi? Nema tu nikakve politike, jer ovo nije lokalna priča – kaže Antić, uz napomenu da po ovom pitanju još niko nije konsultovan u Beogradu, jer SPS još uvek „traži formu za delovanje“.

Međutim, cinici tvrde da se ovde zapravo radi o hvatanju za slamku, a oni realniji da nije zgoreg sakupiti i po neki poen sa neočekivane strane. Doduše, u Vranju je sve manje onih koji poštuju zabranu pušenja u zatvorenim prostorijama, ali glasova, pogotovo nezadovoljnika trenutnim stanjem, nikad dosta. E sad, da li je baš u redu da jedan lokalni odbor stranke menja republičke zakone, ima li on tu snagu i odgovornost, sasvim je drugo pitanje. SPS ovoga puta nije upao u zamku kršenja zakona, kao kada je pre nekoliko godina pozvao na bojkot  pretplate za Javni servis, pa ne poziva ljude da slobodno puše uprkos zakonskim zabranama, ali se dovoljno jasno stavio na stranu pušača, pokazujući time da mu je većina draga, ako ne i draža, od bilo čega drugog.

Narodni poslanik Radoslav Mojsilović (NS) je prirodni sagovornik za dalji razvoj protivnepušačke inicijative SPS-a – em je poslanik, em je koalicioni partner socijalista na lokalu, em konzument cigareta. Iako u potpunosti podržava zahtev za ukidanje Zakona o zabrani pušenja, Mojsilović kaže da ga SPS još nije kontaktirao po tom pitanju.

– Ja nisam ni glasao za taj zakon. Ako ne mogu da ga ukinu, treba bar da dozvole izmene. Svedoci smo da veliki broj ljudi više vremena provodi pred vratima pušeći, nego na radnom mestu. Političari se takvih zahteva uvek sete pred izbore. Veliki je broj pušača, sigurno je da bi kod njih ovakav zahtev mogao biti dočekan blagonaklono – kaže Mojsilović, koji i sam muku muči sa pušenjem, jer u Skupštini Srbije nema sigurne pušačke sobe, pa se ljubitelji dima snalaze kako znaju i umeju.

Drugi koalicioni partner socijalista, DS, ne gleda baš tako benevolentno na čitavu priču. Zamenik gradonačelnika Igor Adonov kaže da mu je čitava ta priča, pre svega, izuzetno smešna.

– Lokalni odbor partije da traži izmenu republičkog zakona? Predizborna priča? Pa takav zakon postoji u svim normalnim zemljama. Ovo je samo predizborni trik. Inicijativa socijalista pre svega je nesprovodiva u delo. Dajte malo ozbiljnosti, da pričamo o stvarima koje je moguće uraditi – kaže Andonov, koji pak muku muči sa činjenicom da je ostavio pušenje pre izvesnog vremena, pa se još muči sa tom činjenicom, kao svaki sveži apstinent.

Socijalisti tvrde da je, zbog zabrane pušenja, za 40 odsto pala produktivnost u firmama koje vode njihovi ljudi, jer zaposleni svako malo izlaze na puš-pauzu. Pa kad su im direktori nesposobni, seiri čaršija, uvek spremna da nađe dlaku u jajetu. Sa svoje strane, opozicija o čitavoj priči ima neujednačeno mišljenje. Oni bliži SPS-u paze da ne naljute „velikog brata“, a oni dalji jedva čekaju da na njima oštre sablje svoje satire. A čini se da je trenutak za takvu politiku zaista povoljan.

Ovo je samo predizborni trik: Igor AndonovŠef vranjskog DSS-a Dejan Stanojević, inače nepušač, kaže da u ovoj priči ima pomalo i zova pušača, i predizbornog marketinga.

– Nama je Evropa nametnula taj zakon, ali ne vidim da bi ta inicijativa mogla nešto da promeni. Ono, ništa i ovako ne radi. Produktivnost ne pada zbog pušenja, nego zbog neprirodne koalicije na vlasti – kaže Stanojević.

Iako sa suprotnog političkog pola, sličnog stava je i menadžer vranjskog odbora LDP-a Igor Janjić. On inicijativu da se pušenje ponovo uvede u legalne tokove zbog pada radne motivacije zaposlenih shvata, pre svega, kao netačnu.

– I na Zapadu je zabranjeno pušenje, pa im tamo ne pada produktivnost. Poenta zakona bila je zaštita zdravlja, kako nepušača, tako i pušača. To je suština. Ovo je sada samo želja SPS-a da iskoristi trenutak. Kao, oni su dobri i bore se za nas. Jeftin je to trik, i siguran sam da ne može biti uspešan na političkom tržištu – kaže Janjić. 

Najoštriji je, po običaju, bio šef vranjskih naprednjaka Dragan Nikolić. On smatra da ova inicijativa ne može biti iznenađujuća jer, po njegovom mišljenju, sve što dolazi „od Zorana Antića i SPS-a, u Vranju ili Srbij, jeste borba za očuvanje njima milih i dragih fotelja“.

– Sad će i pušenje da vrate na velika vrata!? Nema od toga ništa, ni pušenje im neće pomoći na sledećim izborima. Biće, sa cigaretom ili na njoj. Uostalom, videćemo vrlo brzo ko će ispušiti pred biračima – kaže Nikolić.

I tako, neki su za, neki su protiv. Ko će ga na kraju ispušiti? Pa, političari, ma kom polu da pripadaju, sigurno neće. Ostaje samo narod, zgodan za sve vrste manipulacija i podvala. A njemu je, kao i svega drugog, i pušenja preko glave. 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar