Genijalci sa Neve



Jelena Kostić, Milica Antić, Kristina Stošić, Stefan Golubović, Vladimir Stamenov

Po prvi put ove godine grad je odrešio kesu za klince koji godinama donose nagrade iz Sankt Peterburga



 



Učenici Gimnazije „Bora Stanković su“ osvojili pet prvih mesta i dva druga na takmičenju Bios Olimpijada u Sankt Peterburgu, u Rusiji, čime su ponovili uspehe prethodnih generacija.

Od jedanaest učenika iz Srbije, učesnika Olimpijade, sedmoro njih je iz Vranja. Ponos grada su Stefan Golubović, Jelena Kostić, Kristina Stošić, Vladimir Stamenov, Milica Antić, Mila Bogdanović i Djorđe Petrović.

Jelena KostićKristina Stošić– Takmičili smo se iz oblasti prirodnih nauka:biologije, hemije i biohemije, a mi smo osvojili nagrade iz hemije i biohemije – raportira Jelena Kostić, koja je pored prvog mesta dobila  nagradu i za najbolje prezentovan rad.

 Proveli su deset dana u Rusiji i svi zajedno se slažu u jednom: ,,Bilo nam je fantastično!“.

Takmičenje je trajalo tri dana. Prvi je bio rezervisan za cermoniju otvaranja i upoznavanje sa takmičenjem, drugi za takmičenje i odbranu  radova i treći za: dodelu nagrada.

Milica Antić-Učešće na ovom prestižnom takmičenju ima i te kako svojih prednosti.  Stipendisti smo Ministrastva nauke i oslobođeni smo polaganja prijemnog ispita na nekim fakultetima – kaže Kristina Stošić

Kažu da im je bilo potrebno puno dokumentacije, ali da je vredelo, jer diploma koju su stekli je od međunarodnog značaja.

-Uh, bilo je jako teško, zato što je tu bilo preko 800 takmičara iz svih zemalja, a žiri sastavljen od naučnika i profesora –  kaže Vladimir Stamenov, koji je krenuo stopama svoje sestre, prošlogodišnje učesnice.

Pored glavne nagrade, dobio je i priznanje za najbolju prezentaciju.

Stefan GolubovićVladimir StamenovNa pitanje otkud tolika ljubav ka prirodnim naukama Stefan Golubović kaže da je hemiju zavoleo pored majke, koja je bila profesorka hemije, pa je predanim radom postigao to da bude među najboljima, kao i Djorđe Petrović i Mila Bogdanović.

Iz biohemije najbolji su bili Jelena Kostić, Milica Antić, Vlada Stamenov i Kristina Stošić.

Najmlađi učesnici, ali po znanju jednaki, bili su Milica Antić i Djorđe Petrović.

-Obišli smo skoro sve znamenitosti Rusije. Muzej Ermitaž, Carsko selo, Peterhof, imali smo krstarenje Nevom. Zbilja jedno predivno iskustvo u svakom pogledu. Samo takmičenje je dovoljno uzbudljivo, ali je bilo predivno gledati sve one lepote koje ima Rusija – prenosi Milica Antić.

Ranijih godina grad nije izdvajao novac za to takmičenje, te su se učenici snalazili sami  . Međutim, ove godine iz gradskog budžeta je izdvojeno za svakog učenika po 200 evra, a Direkcija za izgradnju grada dala je po 150 eura, što je itekako pomoglo učenicima i njihovim roditeljima, ako uzmemo u obzir da to putešestvije košta oko hiljda eura po đaku.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar