U „Čaroliji“ mesta za 300 dece



U  naselju Asambair otvoren je novi vrtić u okviru JU “Naše dete”. Ukupna vrednost ove investicije iznosi oko 102 miliona dinara, a novac je obezbeđen iz budžeta Grada Vranja, preko Evropske investicione banke i iz sredstava NIP. Procenjuje se da u ovom trenutku Vranju nedostaju barem još dva vrtića i da više od 400 dece čeka na usluge predškolske ustanove.



Koliki su i kakvi su smeštajni kapaciteti novog vrtića? Koliko ima zaposlenih?

– U vrtiću „Čarolija“ ima mesta 300 mališana. Formirali smo devet novih vaspitnih grupa: tri jaslene, tri grupe vrtića, jednu grupu Pripremnog predškolskog programa u celodnevnom boravku i dve grupe Pripremnog predškolskog programa u trajanju od po četiri sata. U „Čaroliji“ će raditi 28 radnika različitih profila, a u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za početak rada i obavljanje delatnosti.



Da li novi vrtić zadovoljavaja potrebe smeštaja sve dece na teritoriji grada i da li se, eventualno, planira izgradnja još nekog ovakvog objekta?

– Sa početkom rada vrtića „Čarolija“ problem smeštaja dece u velikoj meri je rešen, mada postoji realna potreba za još jednim vrtićem u gornjem delu grada. 

Koliko u Vranju ima vrtića i koliko je dece u njima smešteno?

– Predškolska ustanova „Naše dete“ obuhvata sedam vrtića, zajedno sa novim, „Čarolija“, koji radi od početka septembra. Po jedan vrtić imamo i u Vranjskoj Banji i u Krivoj Feji i 24 grupe Pripremnog predškolskog programa u okolnim selima. Trenutno je u ovim vrtićima smešteno oko 2.400 dece.

U poslednjih dvadeset godina u Vranju nije izgrađen nijedan vrtić. Radovi na izgradnji novog vrtića „Čarolija“ počeli su 7. decembra 2009. godine, a završeni tek nedavno. Zbog čega su se oni toliko odužili?

– Izgradnja vrtića odvijala se u dve faze za koje su sprovođene posebne javne nabavke. Prva faza je finansirana iz sredstava NIP i Grada Vranja, a druga sredstvima Evropske investicione banke i Grada. U okviru izgradnje uređeno je dvorište, nabavljena kompletna oprema i asfaltirane ulice pored vrtića, što je zahtevalo više vremena i sredstava.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar