Tetku uza zid



Protiv smo bilo kakvog nasilja: Mihajlović,

Nikome ništa ne branimo, ali zašto time paradirati? Samo neka razmisle – da su njihovi roditelji bili njihovog seksualnog opredeljenja, ko bi sada po Srbiji pravio „Parade ponosa“?



 



„Neću gej paradu u mom gradu“, slogan je na štandu u centru Vranja, kojim politički pokret „Dveri“ sakuplja potpise heteroseksualaca, takoreći patriota, koji teže da se Srbi slože, obože i umnože, pre fatalnog održavanja druge po redu „Parade ponosa“, 2. oktobra u Beogradu. Kako, pak, stvar stoji u Vranju? Neko uvek mora da bude kriv. Do sada je to bilo „Ciganče“, a sada je stvar podignuta na viši nivo, pa i globalni (vidi okvir), pa je za sve budalaštine koje su Srbi načinili u proteklih 20 godina sada kriva gej populacija. Totalitarni um nikada neće prihvatiti drugačijeg, osim ako ga ne potčini, i ne ponizi, povredi.

ZAJEDNIČKI IMENITELj

-Već treću godinu – kaže Milan Mihajlović, predstavnik povereništva „Dveri“ u Vranju – planiramo porodičnu šetnju u Beogradu, 1. oktobra. Na taj način mi izražavamo svoj protest protiv „Parade ponosa“ i želimo da u svet pošaljemo prave porodične Srbije. Mihajlović dodaje da će Dveri u subotu „Porodičnu šetnju“ organizovati i u Vranju.

Međutim, on se odlučno distancira od metoda kojima se, ne godinama, nego vekovima, služe „oni koji su jači“.

-Protiv smo bilo kakvog nasilja – kaže Mihajlović – usmerenog protiv bilo koga, uključujući i gej populaciju.

I u intimnim stvarima, kao što je seksualno opredeljenje, politika se ne da.

-Od 2. oktobra – nastavlja Mihajlović – u svim gradovima Srbije, osim u Beogradu, „Dveri“ kreću sa akcijom prikupljanja potpisa za smenu Borisa Tadića. Jednostavno, cela ta priča oko „Parade ponosa“ je još jedan dokaz da ni Tadić, niti vladajuća elita, ne govore u ime većine koja ih je izabrala. Ako je Srbija demokratska zemlja, i ako je ovo demokratija, vladavina naroda, pitamo se da li je aktuelnoj vlasti uopšte stalo do mišljenja većine naroda, u čije ime „vladaju“.

Protiv smo bilo kakvog nasilja: MihajlovićE, ovde je možda zajednički imenitelj gde se vlast i opozicija nalaze, kao nekada, negde, sa Jevrejima, a danas sa puščima (odnosi se na uživaoce nikotina).

-Mi smo totalno protiv toga – kaže Dejan Stanojević, predsednik GrO DSS – jer smatramo da te bolesne osobe treba da se leče, a ne da izlaze na ulice; to što rade, neka rade u svojoj kući, a ne na ulici. To što rade nije hrišćanski, i suprotno je svim principima naše vere. A Evropa šta misli? E pa, to je njen problem, zato su dovde i došli.

Dragan Nikolić, predsednik Okružnog odbora SNS, malo je oprezniji. Idu izbori, a glas je glas. Ali, i njegovo mišljenje nije bez ironije, političke.

-U ovom trenutku – kaže Nikolić – Srbija ima većih briga od gej parade. A po mom mišljenju, najbolje bi bilo da se ta parada zakaže i održi u Prištini. Tamo je najbolji ambijent, snage KFOR-a su tamo, pa bi bili kompatibilni. Pa to je, uostalom, deo teritorije Srbije i glavni grad AP Kosovo i Metohija, zašto se parada tamo ne bi održala? Sigurno ne bi bilo nikakvih problema, Evropa bi to sa oduševljenjem prihvatila.

-Šta, povodom parade srama? – retorički pita Predrag Stojković, šef odborničke grupe SRS u SG Vranje – pa znate onu staru narodnu poslovicu – čega se pametan stidi, u ovom slučaju, bolestan se ponosi. U Vranju to neće nikad da se organizuje, dok smo mi živi i zdravi. Ma ne samo parada, nego i nagoveštaj njenog organizovanja! Nikome ništa ne branimo, ali zašto time paradirati? Samo neka razmisle – da su njihovi roditelji bili njihovog seksualnog opredeljenja, ko bi sada po Srbiji pravio „Parade ponosa“?

GLAVA U PESKU

No, ima i drugačijeg pristupa, i iz opozicije, ali i iz vlasti. Liberalno demokratska partija, po definiciji svog naziva, ne vidi u „Paradi ponosa“ nikakav problem, sve dok se ne krši zakon i bezbednost.

POLICIJSKE DVERI
Na sastanku predstavnika Policijskog sindikata Srbije i Dveri, održanom 21.septembra 2011. godine u Beogradu, dogovoreno je zajedničko obraćanje javnosti u vezi sa najavljenom gej-paradom:
-Pozivamo predstavnike LGBT organizacija da pokažu svest o bezbednosnom riziku održavanja gej-parade, razumevanje za tradicionalne vrednosti većine građana Srbije i društvenu odgovornost, te da odustanu od održavanja gej-parade;
-Ukoliko LGBT aktivisti ne pokažu društvenu odgovornost, pozivamo nadležne državne organe da uskrate dozvolu za održavanje gej- parade;

-Na prvom mestu je – kaže Igor Janjić iz LDP Vranje – liberalnost, sloboda za pojedinca da odlučuje o sopstvenom životu, sve dok ne ugrožava prava drugom pojedincu. Mi smo zadovoljni da se u ovakvim okolnostima održava „Parada ponosa“, jer je jasno da vlast nije uradila ništa povodom diskursa društva, nakon prošlogodišnje parade. Dakle, jasno se na ovom primeru pokazuje koliko su nosioci vlasti bili licemerni – prošle godine su bili „za“, ove pak „protiv“, jer opet imaju mišljenje koje ništa ne znači.

Kako bi, po mišljenju Janjića, ovakav skup prošao u Vranju?

-Pa kako, kada su život i zdravlje najviše ugroženi u Zdravstvanom centru, gde je bezbednost na najnižem nivou, a javnost ne podiže „glavu iz peska“, kao noj, koji kad nikoga ne vidi, misli da i njega niko ne vidi, ne znam ko se seća TV serije „Građanin pokorni“. I zbog toga mislim da bi ovakav skup u Vranju itekako uspeo, jer to građani ne bi ni primetili.

-Lično – kaže Suzana Popović Irić iz Ujedinjenih regiona Srbije – nemam ništa protiv „Parade ponosa“; ali, pitanje je ko bi smeo da se pojavi na takvoj manifestaciji, u zaostaloj, patrijarhalnoj sredini, kada bi se ona održala u Vranju? Dakle, nije pitanje za one koji su protiv toga, nego za one koji su za to. Uostalom, mislim da taj događaj izaziva mnogo više pažnje nego što zaslužuje, i da se tom pričom zamagljuju mnogo važnije teme u ovoj državi. A u Vranju bi sigurno sve bezbednije prošlo nego u Beogradu, iako slovimo za patrijarhalnu sredinu; ljudi gledaju da se snađu za hleb i vodu.

Vlast, oličena u DS i SPS je unisona; nemaju ništa protiv, ali ostavljaju ogradu.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar