Djurin zlatni dečko



Kasapski trg u Kumanovu: kružićem je obeležena Aguševa zlatara, Aguš je sitna riba: Zoran Božinovski

Ili kako je Erdinč prešao put od kumanovskog zlatara, preko osobe umešane u poslove krijumčarenja droge do kupca firmi i „uglednog“ poslovnog čoveka u građevinskom biznisu na jugu Srbije



 



Kasapski trg u Kumanovu: kružićem je obeležena Aguševa zlataraKada su 13. septembra ove godine u spektakularnoj i sinhronizovanoj akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i Protivterorističke jedinice (PTJ) MUP Srbije u Vranju uhapšeni eks direktor ekspoziture Komercijalne banke Nebojša Boki Spasić (48), vlasnik i službenik „Europetrola“, Goran Vučković (50) i Goran Bogdanović (41), pitanje koje je zaintrigiralo ako ne srpsku, a ono svakako vranjsku javnost jeste ko je Aguš Erdinč (43), jedini među četvoricom osumnjičenih za pranje novca koji je uspeo da izbegne hapšenje. Ko je osoba koja je bila tako vešta da izbegne brižljivo pripremanu policijsku akciju, čovek za kojim srpska policija i danas bezuspešno traga?

O Agušu Erdinču koji, prema policiji, ima prebivalište u Vranju, do tog 13. septembra gotovo da niko nije ni čuo u gradu. Retki su oni koji se mogu pohvaliti da su ga videli. Još je manje Vranjanaca koji znaju čime se bavi, odakle on ovde, u kakav je biznis umešan.

BIZNIS OD ZLATA

Tek, prema onome što smo dosad mogli čuti o Erdinču, čovek je zapravo iz Kumanova i njega policija, kao i trojicu Vranjanaca s početka teksta, sumnjiči za pranje novca i navodno pripadništvo kriminalnoj grupi najtraženijeg srpskog narko begunca Darka Šarića. Kao i da je sa uhapšenima po nalogu Šarića, i aprila uhapšenog Vranjanca Bobana Stojiljkovića Djure, prema policijskim sumnjama novac od prodaje droge ulagao u kupovinu firmi na jugu Srbije.

Ekipa „Vranjskih“, istražujući Erdinčevljevu prošlost i njegovu ulogu u celoj ovoj priči, došla je do zanimljivih saznanja. Aguš je najmlađi od trojice braće (imaju i jednu sestru) iz stare, gradske kumanovske familije koja vodi poreklo iz Turske. Decenijama unazad porodica je u zlatarskom biznisu. Njegov najstariji brat bavio se ugostiteljstvom. U svom vlasništvu ranije su imali  popularni kumanovski kafe-bar i noćni klub „Sedmica“. Klub se nalazio u iznajmljenom lokalu. Zatvoren je pre izvesnog vremena.

Zlatarska radnja, prema tvrdnjama nekih meštana Kumanova, zapravo je predstavljala pokriće za narkotrgovinu i pranje novca u koje su se braća vremenom upustila. Zlatara se nalazi na glavnom trgu u Kumanovu (vidi sliku), na mestu poznatom kao „Kasapski trg“ i vlasništvo je porodice. Aguš Erdinč nešto dalje od svoje zlatare, iza zgrade „Stater banke“ u centru Kumanova, ima svoj poslovni prostor zavidne kvadrature u stambeno-poslovnom kompleksu hotela „Kumanovo“.

Aguš je sitna riba: Zoran Božinovski– Porodica se – tvrdi dobro obavešteni izvor „Vranjskih“ iz Kumanova – biznisom bavila časno i pošteno, dok najmlađeg Aguša narkomafija nije uzela pod svoje. Vremenom u narko poslove uvlači i braću. Javna je tajna u Kumanovu da se oni danas bave krijumčarenjem droge iz Turske, istim onim kanalima kojima su dobavljali zlato za svoju radnju.

Mutni poslovi koji su se dešavali u i oko noćnog kluba „Sedmica“ razotkriveni su 2003. godine, naglašava izvor „Vranjskih“.

– I to nakon što je za policijskog načelnika u Kumanovu imenovan jedan visoki makedonski funkcioner policije koji je, za razliku od prethodnika, odbio mito porodice Erdinč u zamenu za zaštitu. Policija je ubrzo organizovala akciju hapšenja zbog dilovanja droge u Kumanovu kada je Aguš prvi put uhapšen. Onda se digla čitava imućna familija da ga spašava. Na sudu je sve ispeglano i Aguš se našao na slobodi – kaže sagovornik vranjskih iz Kumanova.

Aguš Erdinč je, saznajemo, bio u vrlo bliskim odnosima sa najjačim narkodilerima na području Kumanova, klanom Bajruša Sejdiua, uhapšenog 2008. godine u policijskoj akciji „Pepeo“ koju su sprovele specijalne snage makedonskog MUP-a. Sejdiu se i danas nalazi u zatvoru. Erdinč, prema saznanjima „Vranjskih“, u Kumanovu nije mogao da postane krupan igrač u poslovima sa drogom, jer su te poslove pod svojom kontrolom petnaest godina unazad držali članovi klana Sejdiu.

Zoran BOŽINOVSKI, makedonski novinar koji godinama istražuje veze u svetu organizovanog kriminala na Balkanu, sumnja da je Aguš mogao ući u biznis na području Vranja „bez saglasnosti bivšeg direktora makedonske carine, Dragana Daraverskog.

DARAVELSKI POREKLOM
IZ BUJANOVCA

Pominjani bivši direktor makedonske carine Dragan Daravelski osuđen je pre nekoliko godina u Makedoniji na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe 1,7 miliona evra u vreme kada je bio direktor makedonske carine.
– Daravelski je dugi niz godina u „biznisu“ sa bugarskom mafijom – tvrdi makedonski novinar Zoran Božinovski – ali i sa pojedinim kontraverznim biznismenima iz Srbije, među kojima i sa vlasnikom jednog poznatog fudbalskog kluba iz Vojvodine.
Kako su javili srpski mediji u aprilu prošle godine, Odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala makedonskog MUP podnelo je tada krivičnu prijavu zbog „zločinačkog udruživanja i pranja novca“ protiv Daravelskog koji je od 2003. godine u bekstvu i ima državljanstvo Srbije. Prijava ga je teretila da je zajedno sa još četiri saradnika pranjem novca stekao nelegalnu imovinu u vrednosti od 20 miliona evra – fabriku u Kumanovu, dva hotela, sedam restorana i fabriku mineralne vode. Navodno je tim novcem između ostalog punio stranačku kasu VMRO-DPMNE u vreme dok je predsednik vlade bio Ljubče Georgijevski.
Citirajući makedonske medije, srpske novine objavile su tada da Daravelski, koji se tereti za proneveru 2,2 miliona evra, živi u Beogradu. On je proveo skoro mesec dana u ekstradicionom pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu 2004. godine pošto je uhapšen po međunarodnoj poternici koju su raspisale makedonske vlasti. Makedonija je tražila izručenje, tadašnja SCG obećala da će ga izručiti do 15. jula 2004, ali je on naprasno pušten iz pritvora 1. jula. Obrazloženo je da je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i da kao srpski državljanin ne može biti izručen Makedoniji. Državljanstvo mu je dato po osnovu porekla jer mu je majka iz Bujanovca.

– Taj direktor je „mafijaški azilant“ iz Makedonije koji danas živi u Beogradu. U glavnom gradu Srbije ima firmu ITZ Centar (ovaj podatak u svojoj bazi ima i Centar za istraživačko novinarstvo NUNS, kao i potvrdu o postojanju duge njegove firme, ITZ Investments; prim.aut.) i kao daljinskim upravljačem rukovodi mafijaškim poslovima, između ostalog u Vranju i celom regionu, i to preko jednog biznismena koji ima firmu u Skoplju. Aguš je preko njega i jednog kontraverznog biznismena i vlasnika fudbalskog kluba iz Vojvodine došao u kontakt sa Darkom Šarićem, ušao u krupan narkobiznis i postao deo jedne šire ekipe koja godinama pere novac sa znanjem srpskih i makedonskih vlasti. Aguš je samo jedna karika u tom lancu – tvrdi Božinovski.

NARKO VEZE

Ovaj makedonski novinar dodaje da su Erdinča sa Vranjancem Bobanom Djurom Stojiljkovićem navodno povezali upravo taj bivši direktor i pominjani kumanovski narkodiler Sejdiu.

– Niko drugi. Moram da priznam  da sam bio iznenađen da se Erdinč pojavio u Vranju, jer je to područje koje kontrolišu ljudi koje sam već pomenuo. Čudim se da su pali tako nisko i da je došlo vreme da u njihov biznis uđe jedna tako nestabilna osoba kakva je Aguš. Poslovi u Vranju za koje se vezuje za mene su novina, tako da ne znam da li se na njegovo ime zaista vodi zgrada u naselju „Ledene stene“ kako se priča.

Božinovski je, kao i mnogi Vranjanci proteklih dana, čuo da su kupci koji su pazarili stanove u toj zgradi ugovore potpisivali sa „Aguš gradnjom“.

– Ne znam da li je on stvarno vlasnik te zgrade – kaže Božinovski – kao ni čijim je kapitalom osnovana firma „Aguš gradnja“, čijim je parama građeno i koje je poreklo novca, ali me ta priča profesionalno zainteresovala, moram da priznam – kaže Božinovski.

Ispada da Aguš Erdinč možda i nije tako „jak igrač“ kako neki pretpostavljaju.

– Strahovito je neozbiljan igrač – tvrdi Božinovski – i nije mi jasno kako neko uopšte može da se osloni na njega. Čovek je sklon je glupostima. Jedino čime bih mogao da objasnim njegove veze sa krupnim igračima je što se posle hapšenja Sejdiua u Makedoniji, potpisivanja sporazuma između Srbije i Makedonije o izručenju kriminalaca, istragama protiv sprskih mafijaša, a posebno pritiskom na Darka Šarića, u tim mafijaškim vodama došlo do stadijuma da jedan Aguš Erdinč postaje igrač za koga se mnogi u očajanju hvataju.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar