Vranje će eksplodirati



, ,

IZJAVA NEDELjE



Dragan ILIĆ, direktor Gimnazije:

„Praktičnije je da ekskurzije budu na početku, nego na kraju školske godine, jer tada učenici imaju više obaveza oko učenja“.



                                                                                                                                (OK Radio)

 

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić najavio je da će u toj opštini do kraja godine biti otvoreno 1.000 radnih mesta, ali da to nije dovoljno, jer je nezaposlenost u ovom kraju kao “socijalna bomba“ čiju razornu moć ne može da zaustavi lokalna samouprava.

-Broj od 8.500 nezaposlenih u Vranju i 28.600 u Pčinjskom okrugu, za Vranje i jug Srbije je prava “socijalna bomba“ cilju razornu moć sami ne možemo da zaustavimo- kazao je Stojčić i dodao da najnerazvijenije opštine treba da budu ozbiljna briga države.

Gradonačelnik kaže da su geografski položaj, kadrovi, niskoakumulativna radno intenzivna privreda i nedostatak gasa kao energenta, generatori ekonomske nemoći, čak i beznađa, sedam opština krajnjeg juga Srbije. On podseća da je Vranje krajem osamdesetih imalo više od 34.000 zaposlenih, a da ih je danas tek 19.000. Prema njegovim rečima, lokalna vlast ne sedi skrštenih ruku, ne kuka i ne čeka da se neko sažali i zabrine što u Vranju i na jugu Srbije ne može da otvori više radnih mesta.

– Za ovih devet meseci od raznih donatora, fondova i drugih izvora, obezbedili smo sredstva u visini još jednog godišnjeg budžeta, ali to naravno nije dovoljno za brže i efikasnije otvaranje novih radnih mesta – kaže gradonačelnik Vranja.

PLATE
Prema podacima leskovačkog odeljenja republičkog Zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u Vranju isplaćena u avgustu iznosila je 29.122 dinara. Bratislav Milenković iz ove institucije kaže da su građani Pčinjskog okruga u proseku prethodnog meseca zaradili 29.465 dinara. Prema njegovim rečima, avgustovske zarade u Pčinjskom okrugu u odnosu na julske niže su za 0,8 odsto, a razlika u zaradama između regiona na severu i onih na jugu premašuje deset hiljada dinara, pokazuju statistike. Najveći prosek u avgustu, ostvarila je preševska opština, 32.156, a najniži opština Trgovište 23.635 dinara. Prosečna neto zarada u Srbiji u avgustu iznosila je 38.389 dinara, saopštio je Republički Zavod za statistiku.
(OK Radio)

ALFA PLAM
Preduzeće za proizvodnju grejnih tela Alfa plam iz Vranja u prvoj polovini ove godine ostvarilo je uvećanje prihoda od skoro 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Iz ovog preduzeća je saopšteno da je do sada ostvareno 1,85 milijardi dinara ukupnog prihoda. Veći deo prihoda, od skoro 60 procenata ostvaren je izvozom i to najviše u jugoistočnu Evropu, gde je „Alfa plam“ vodeći proizvođač grejnih tela.
(Južne vesti)

VIJAGRA
Carinici su prošle nedelje na carinskom punktu Končulj otkrili pokušaj krijumčarenja 482 kutije leka za potenciju „vijagra“ čija se vrednost procenjuje na oko 20 hiljada evra, saopštila je Uprava carina Srbije. Prilikom kontrole autobusa prevozničke firme iz Vranja, koji se kretao iz pravca Kosova ka Srbiji, iza pretposlednjeg sedišta pronađena je kartonska kutija u kojoj je bilo upakovano gotovo 2000 tableta stimulativnog sredstva „vijagra“ od 100 mg, navodi se u saopštenju. Kako se niko iz autobusa nije javio kao vlasnik pomenute robe, prekršajni postupak pokrenut je protiv vozača, a „vijagra“ čija se vrednost procenjuje na 19 280 evra, zadržana je do okončanja postupka.
(Danas)

BOJKOT POPISA
U opštinama na jugu Sbije, Bujanovcu, Preševu i Medveđi, svi članovi popisnih komisija, instruktori i popisivači iz redova albanske nacionalne zajednice, bojkotuju poslove vezane za popis stanovništva. Galip Bećiri, predsednik Nacionalnog veća Albanaca kaže da je to samo početak realizacije usvojene odluke o bojkotu popisa. Na poslednjoj sednici Skupštine odbornika Albanaca, koja je održana 2. septembra, doneta je odluka da se bojkotuje najavljeni popis stanovništva zbog toga što su popisne liste štampane isključivo na srpskom jeziku i zato što se isključuje mogućnost registracije takozvanih „nevidljivih“ Albanaca – povratnika, izbeglih i raseljenih lica.
(Južne vesti)

GORAN STANČIĆ
privatni preduzetnik na čelu je Inicijativnog odbora Nove Socijaldemokratije Srbije (NSDS) za Vranje.
Ovu stranku nedavno je osnovao politikolog Dušan Janjić, inače rodom Vranjanac.
(OK Radio)

 -Planirali smo i uspećemo da ove godine otvorimo 1.000 novih radnih mesta, ali je to daleko od potreba Vranja, jer se siromaštvo susednih opština iz dana u dan preliva na Vranje – upozorava Stojčić.

 Gradonačelnik Vranja podseća da su Bujanovac, Preševo, Trgovište, Vladičin Han, Surdulica i Bosilegrad među 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji i da to mora da bude ozbiljna briga države.

(Vesti)

 

ŽARKO OBRADOVIĆ

Stižu udžbenici na albanskom

Ministartsvo prosvete Srbije priprema udžbenike na albanskom jeziku, a obezbedilo je predavače i nastavne programe za istureno odeljenje Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, i ono bi do 15. oktobra trebalo da počne da radi, izjavio je u Leskovcu ministar Žarko Obradović.

-Vrlo aktivno radimo. Moramo poslati zahtev za odobrenje udžbenika i drugih nastavnih sredstava. Nacionalni savet Albanaca nam je dostavio jedan broj naslova, ali još nije utvrđeno da li oni odgovaraju nastavnom planu i programu Srbije – kazao je Obradović. On je objasnio da savet manjinskih zajednica bira knjige po kojima bi trebalo da se izvodi nastava na maternjem jeziku zajednice, a da Republički zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja određuje da li su one u skladu s nastavnim planom i programom, i da li mogu da se štampaju i koriste. Ministar je podsetio da je Srbija dozvolila prevođenje i štapmanje bukvara iz Tirane, kao i da je određen broj udžbenika za učenike prvog, drugog i trećeg razreda osnovne škole podeljen besplatno.

– Primera radi, bukvar je kasnio jer je trebalo promeniti jednu stranicu u njemu. Dozvolili smo da izdavač bude iz Tirane, ali je Nacionalni savet Albanaca našao izdavača u Srbiji, što je prolongiralo štampanje- kazao je Obradović.

Ministar je ocenio da iza učestalih protesta Albanaca u Preševu i Bujanovcu zbog nedostatka udžbenika stoje politički razlozi.

– Obrazovanje je povod, a politika suština. Protest zbog obrazovanja ne počinje himnom i zastavama druge države“, naveo je Obradović.

On je dodao da se previđa da je uslov za odobravanje udžbenika na jeziku manjina mišljenje nacionalnog saveta, i da je formiranje Saveta albanske zajednice kasnilo, što je i „jedan od razloga kašnjenja udžbenika“.

(Vesti)

 

BOSILEGRAD

Priznanje za Borisova i Markovića

Premijer Bugarske Bojko Borisov i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković dobitnici su priznanja za unapređenje saradnje u oblasti prosvete, zdravstva i kulture koje je Skupština opštine Bosilegrad prošle nedelje dodelila povodom Dana opštine.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev izjavio je da su priznanja opštine dobili i načelnik Vojno medicinske akademije u Sofiji Stojan Tonev, direktor uprave za veterinu Zoran Mićović i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

– Namera nam je bila da se zahvalimo svima koji su doprineli razvoju Bosilegrada i da nastavimo da negujemo najbolje odnose i sa Vladom Srbije i sa Vladom Bugarske. Svi nagrađeni uputili su nam telegrame zahvalnosti iako nisu mogli da prisustvuju proslav – kazao je Zaharijev.

On je naveo da je, zahvaljujući posebnim programima koje Bugarska ima za Bugare koji žive u zemljama jugoistočne Evrope, u poslednjih godinu i po na VMA u Sofiji primljeno više od 400 ljudi iz Bosilegrada kojima su obezbeđeni besplatni pregledi i operacije.

Takođe, na univerzitetima u Bugarskoj ove godine studije počinje još 71 student iz te opštine.

-Pogodnost besplatnog pregleda na VMA u Sofiji koriste mnogi iz Bosilegrada, samo juče je u tu medicinsku ustanovu otišlo 25 ljudi, za koje je opština obezbedila besplatni prevoz – kazao je Zaharijev.

Prema njegovim rečima „velike pogodnosti koje bugarska Vlada obezbeđuje za studente iz istočnoevropskih zemalja, koji su poreklom Bugari, motiviše sve veći broj mladih iz Bosilegrada da upisuju neki od univerziteta u toj zemlji, za koje imaju obezbeđen određen broj slobodnih mesta, stipendije i smeštaj“.

(Beta)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar