Nad Vranjem se poslednjih dana nadvija miris pečenih paprika. Ekipe koje peku, ljušte, melju i mešaju strateški su raspoređene oko kubeta širom grada. Malidžano, razne vrste ajvara, ljutenica i ostalih trljanica od pleneite biljke !!!!capsicum tetragonum!!!!, u podrazumevajućim ogromnim količinama, biće pohranjeno u tegle da u podrumima čeka zimu. Ovde čestita kuća ne čeka sneg bez zimnice, i ta tradicija sasvim je na mestu. Junak mnogih naših tekstova rešio da i on da izvesni doprinos ovoj jesenjoj maniji. Dragan Janić, direktor Javnog preduzeća Skijalište Besna kobila, takođe se primio na zimnicu. Angažovao je svo raspoloživo ljudstvo u firmi, bez izuzetaka. Od sekretarica, službenika i službenica bez obzira na školsku spremu, pa do osoblja Planinarskog doma na Besnoj kobili, svi peku, melju, ljušte i mešaju papriku, a legenda kaže da su već zgotvili slatko od borovnica ili neke slične voćke. Dnevno se, kažu svedoci, obradi brdo paprika. U posao su, priča se, uključeni čak i zaposleni na javnim radovima. Samo među njima nema glavnog eksperta za ajvar i zimnicu uopšte, direktora, da bude primer podređenima. Tako su do naše redakcije došli glasovi nezadovoljnih „skijaša“ koji se bune da paprike nisu u opisu njihovog posla, ne piše im u rešenjima da će morati da prave i zimnicu kad već ne podučavaju đake skijanju. A zamislite samo prizor gde Janja ljušti paprike, Nela ih peče a Uroš, kao najstručniji, meša i određuje kad da se diže kazan. Eksperti su se, dakle, kao pragmatični ljudi lako snašli kako da zimnicom snabdu restoran na Besnoj kobili i sva je prilika da će im se ponuda bazirati na ajvaru kad već ne može na novim stazama i onoj čuvenoj žičari s Kopaonika što čami u nekoj fabrici čekajući da bude remontovana limbirga neke godine. Šteta što se nisu setili da brendiraju „besni ajvar“, „kobilju ljutenicu“ ili „skijašku turšiju“ – možda bi sakupili koji poen pred izbore!
Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.